Φόρμα αναζήτησης

Καμπάνες αερίου στον Λευκό Οίκο

Το ενδιαφέρον για την ξεχασμένη Κύπρο στον κόσμο ξαναζωντανεύει με τον πλούτο που βρέθηκε στη θάλασσα. Τα βλέμματα στράφηκαν ξανά προς εμάς. Ακόμα και ο Τραμπ άφησε τη Βενεζουέλα και στράφηκε σε εμάς προς το παρόν. Κάποιος του ψιθύρισε στο αφτί: «Κύριε Πρόεδρε, στη Μεσόγειο στα ανοικτά της Κύπρου βρέθηκε καλός πλούτος, να το ξέρετε!» Ο Τραμπ ρώτησε: «Τι πλούτος;» «Φυσικό αέριο». «Πόσο;» «35-40 δις δολάρια!» «Πω πω!» Σκούπισε το υγρό στόμα του με το μαντήλι του. «Φωνάξτε μου αμέσως τον Πομπέο», είπε. Ήρθε ο Πομπέο. «Ετοιμάσου αμέσως, πας στην Κύπρο», του είπε. Στο μεταξύ, ενημερώθηκε λίγο σε σχέση με την Κύπρο. «Η Κύπρος είναι ένα νησί στα ανατολικά της Μεσογείου, κύριε Πρόεδρε», είπε ο Πομπέο. «Εκεί ζουν Έλληνες και Τούρκοι. Το 1960 πήραν την ανεξαρτησία τους από την Αγγλία και ανακήρυξαν μια δημοκρατία. Αλλά αυτή η δημοκρατία ήταν πολύ επικίνδυνη για την ασφάλειά μας και γι’ αυτό δεν της επιτρέψαμε να ζήσει πάνω από τρία χρόνια. Ξεχωρίσαμε τους Τούρκους από τους Έλληνες.

Το 1974, κατόπιν δικής μας παρότρυνσης, η Ελλάδα διενήργησε ένα πραξικόπημα εκεί και εμείς περάσαμε αμέσως στο βασικό μας σχέδιο και βάλαμε την Τουρκία στο νησί. Μοιράσαμε το νησί στα δύο χάρις στον τουρκικό στρατό. Στο νησί υπάρχουν σαράντα χιλιάδες Τούρκοι στρατιώτες μαζί με τις αγγλικές Βάσεις. Το 1974 χωρίσαμε εντελώς τους Έλληνες και τους Τούρκους και δεν τους δώσαμε ευκαιρία να ενωθούν ξανά. Τώρα επαναλαμβάνουν το τροπάρι της ομοσπονδίας, αλλά μην ανησυχείτε, δεν θα γίνει κάτι τέτοιο. Δεν μπορούμε να τους επιτρέψουμε να ιδρύσουν ένα κοινό κράτος. Μόνο δύο κράτη μπορεί να γίνουν»… «Φτάνει, πονοκεφάλιασα», είπε ο Τραμπ, «Τι είδους άνθρωποι είναι τούτοι οι Κύπριοι, αυτό να μου πεις. Είναι καβγατζήδες;» «Καθόλου κύριε, ποτέ δεν είναι καβγατζήδες. Τους γνωρίζω καλά. Είναι πολύ αγαθοί και ήπιοι άνθρωποι. Αγαπούν πολύ τη φουκού. Να τρώνε και να πίνουν. Μπείτε στις σελίδες τους στο facebook και δείτε, αν θέλετε. Είναι γεμάτες με τραπέζια φαγητού. Παραπονιούνται πολύ για τη μη λύση, αλλά ουδέποτε υποψιάζονται ότι εμείς κάνουμε αυτές τις δουλειές. Πάντα βρίσκουν το φταίξιμο στους δικούς τους ηγέτες, στους δικούς τους εθνικιστές. Δεν ενδιαφέρονται για τα τεκταινόμενα στον κόσμο. Υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό την Αραβική Άνοιξη. Χάρηκαν πολύ για το γεγονός ότι κανονίσαμε τον Γκαντάφι. Λυπήθηκαν που δεν ανατρέψαμε τον Άσαντ. Αγαπούν πολύ να παίζουν τάβλι και να κάθονται σε τέσσερις καρέκλες ταυτοχρόνως στους καφενέδες».

«Καλά, τούτοι δεν ξεσηκώνονται καθόλου; Δεν ξεχύθηκαν ποτέ στους δρόμους;» «Φυσικά συνέβη και αυτό κύριε, αλλά λατρεύουν να κάνουν τα πάντα με σοβαρότητα και νηφαλιότητα. Δεν τα σπάνε όπως τους δικούς μας εδώ. Το πιο πολύ να πάνε να τοποθετήσουν μαύρο στεφάνι στην πόρτα κάποιου. Ώς εκεί. Ύστερα πάνε κατευθείαν στο σουβλατζίδικο. Θεωρούνται νεκρά τα κόμματα, οι συντεχνίες και οι άλλες οργανώσεις. Κάνουν φιγούρα. Βρυχούνται μιλώντας για κινητοποιήσεις και απεργίες και ύστερα ανακοινώνουν ότι τις ανέστειλαν». «Πώς τις αναστέλλουν Πομπέο;» «Τις αναστέλλουν, κύριε Πρόεδρε. Όπως ξέρετε. Όπως εσείς κρεμάτε το μακρύ παλτό σας». Δεν κατάλαβε ο Τραμπ. «Εγώ κρεμάω το παλτό μου στην κρεμάστρα, εκείνοι πώς τις αναστέλλουν τις μαυρογέριμες;» «Τις αναστέλλουν κύριε, τις αναστέλλουν. Ο κυπριακός λαός έχει και άλλες ικανότητες σαν αυτή. Έχουν γίνει μάστορες να κάνουν τον ψύλλο κάμηλο και την κάμηλο ψύλλο. Διεξήγαγαν μιαν δημοσκόπηση πρόσφατα και οι θεσμοί που εμπιστεύονται πιο πολύ είναι ο στρατός και η αστυνομία, λέει! Δηλαδή δεν μας έμοιασαν καθόλου. Ποιος εμπιστεύεται αυτούς τους [θεσμούς] εδώ σε εμάς; Επιπλέον, οι Τουρκοκύπριοι δεν ξεκολλούν από την ουρά της Άγκυρας. Λένε Τουρκία και τίποτε άλλο δεν λένε. Δίνουν το μάθημά τους σε όσους πουν κουβέντα κατά της Τουρκίας. Είχαν έναν ηγέτη που ξέρετε τι είπε; Είπε ότι αν η Τουρκία μας δώσει ένα παλούκι και μας πει βάλτε το στον κ… σας, θα το κάνουμε!»

Ο Τραμπ βαρέθηκε για τα καλά να ακούει και έσκασε στα γέλια. «Τέλος πάντων», είπε, «εσύ ετοιμάσου τώρα και ξεκίνα. Να μην αφήσουμε κανέναν άλλον να μας το φάει αυτό το ψωμί. Εμπιστεύομαι και την Exxon και την Κατάρ. Ε, είναι δίπλα μας και ο Νεντανιάχου. Αλλά τούτο το γουρούνι ο Πούτιν κανείς δεν ξέρει τι σκατά θα κάνει. Πήρε στην αγκάλη του τον Ταγίπ και πάλι προκαλεί ανακατωσούρες. Τα μυαλά του Ταγίπ πετούν στον αέρα.Τον άκουσα να λέει ‘είμαστε πρώτοι στον κόσμο στο κατά κεφαλήν εισόδημα’ και δεν πίστευα στα αφτιά μου. Τρελάθηκε άραγε; Μωρέ ο άνθρωπος λέει ψέματα, αλλά δεν γίνεται να λέει τέτοια ψέματα. Ξεπέρασε ακόμα και εμένα. Πρέπει και το ψέμα να έχει έναν αποδεχτό τρόπο να λέγεται. Έτσι δεν είναι Πομπέο; Ο Πούτιν τον ξεγέλασε και σώνει και καλά θα αγοράσει τους S-400. Έλα να σου δώσουμε τους Patriot, του λέμε, και δεν τους παίρνει. Είμαι πολύ θυμωμένος, πάρα πολύ. Αλλά ξέρω τι θα του κάνω. Θα τον κάνω να μετανιώσει την ώρα που γεννήθηκε». «Εποφθαλμιά και αυτός τούτο το αέριο, Πρόεδρε». «Να του βγει το μάτι. Τι δικαίωμα έχει;» «Θα προστατεύσει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, λέει». «Αέρα θα πάρει, αέρα. Εμένα με ρώτησε; Θα κάνω ένα twit και θα δει. Θα γκρεμίσω τον κόσμο πάνω στο κεφάλι του. Θα κάνω πατσαβούρι τη λίρα του, μα τον Θεό. Πες του να μείνει μακριά από το αέριο. Αν θα βγάλει αέριο, να τραβηχτεί σε μια γωνιά να βγάλει. Εκείνος δεν ξέρει τώρα πώς να τα βγάλει πέρα με εκείνες τις τσούλες του Ισλαμικού Κράτους. Ακόμα και ο φίλος του ο Πούτιν τον άφησε μόνο. Θέλοντας και μη θα πέσει πάλι στη δική μου αγκάλη, έτσι δεν είναι;»

Έρχεται ο Πομπέο. Εμείς τι κάνουμε; Δεν μας έρχεται θυμός, ερχόμαστε στο τσακίρ κέφι. Όλοι μαζί επίθεση στον Μουσταφά Ακιντζί. Μετρούν μέρες για να αρπάξουν την καρέκλα στο προεδρικό. Μπήκαν όλοι στη σειρά. Η ομάδα των δύο κρατών. Φωνάζουν πρωί βράδυ! «Θα αναπτύξουμε την ΤΔΒΚ!» Όπα! «Θα κάνουμε την ΤΔΒΚ να αναγνωριστεί!» Όπα! Ο σκοπός τους είναι το γιαλέλι. Για ποιον κτυπά η καμπάνα; Η καμπάνα είναι στην αγκαλιά του Τραμπ; Ιερέας ή ιμάμης παίζει την καμπάνα; Ή μήπως ο Τραμπ;