POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

«Καμπανάκι για τον θεσμό του αθλητικού σχολείου» του Ανδρέα Θ. ΘεμιστοκλέουςΟμολογώ ότι η λειτουργία του Αθλητικού Σχολείου στην Κύπρο παραμένει από τις μεγάλες εξαιρέσεις του κανόνα στη χώρα μας και από τα πιο φωτεινά παραδείγματα θεσμών που λειτουργούν σωστά και διάφανα, ακολουθώντας δίκαια κριτήρια και προσφέροντας ένα σφαιρικό και ολιστικό μοντέλο ανάπτυξης μαθητών-αθλητών στο σχολείο και στους αγωνιστικούς χώρους άθλησης. Για να ακριβολογούμε, «student athletes» είναι ο δόκιμος διεθνής όρος που χαρακτηρίζει τους συμμετέχοντες σε τέτοια προγράμματα και που φυσικά παραπέμπει στον προσδιορισμό των προτεραιοτήτων τέτοιων θεσμών ανά την υφήλιο. Η πρόθεση της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής να προβεί σε αλλαγές των κριτηρίων εισδοχής και χαλάρωσης αυτών (ειδικά στο ακαδημαϊκό μέρος) αποτελεί όχι μόνο εσφαλμένη πρακτική για την παρούσα λειτουργία, αλλά και μια μεγάλη παγίδα για τον μελλοντικό ρόλο που θα κληθεί να επιτελέσει ο θεσμός αυτός στη χώρα μας.

Έχοντας ο ίδιος περάσει από αυτό τον θεσμό σε λύκειο-πανεπιστήμιο στην Αμερική, μπορώ να έχω ξεκάθαρη άποψη περί των όσων αναφέρω. Καθόλου τυχαίο δεν είναι ότι την τελευταία δεκαετία όλοι οι διεθνείς αθλητικοί φορείς επενδύουν και δίδουν έμφαση στον θεσμό της «διπλής καριέρας», στηρίζοντας την ανάγκη οι αθλητές να ετοιμαστούν για τη ζωή τους μετά τον αγωνιστικό αθλητισμό και για μια επαγγελματική σταδιοδρομία που θα τους εξασφαλίσει αξιοπρεπή διαβίωση ασχέτως των αθλητικών επιδόσεων και της οικονομικής επιτυχίας τους στον αθλητισμό. Το τέλος της αθλητικής καριέρας υψηλού επιπέδου είναι επιστημονικά συνδεδεμένο με οικονομικά, επαγγελματικά, ψυχολογικά και άλλων ειδών προβλήματα για τους αθλητές και είναι ευθύνη τόσο των ιδίων αλλά και εξίσου της Πολιτείας να φροντίσουν για το μέλλον τους, ελαχιστοποιώντας τις πιθανότητες να βρεθούν άποροι ή χωρίς προοπτική όπως έχει συμβεί σε πολλούς αθλητές και σταρ του παρελθόντος.

Το Αθλητικό Σχολείο στην Κύπρο ιδρύθηκε προφανώς για να ενισχύσει την αθλητική παιδεία της χώρας μας, την ανάπτυξη ταλέντων και να υποστηρίξει τις προσπάθειες των νεαρών αθλητών μας, που προσπαθούν να διακριθούν, να εκπροσωπήσουν τη χώρα σε μεγάλες διεθνείς υποχρεώσεις ή/και να ασχοληθούν με τον επαγγελματικό αθλητισμό. Δεν πρέπει όμως σε καμία περίπτωση να παραγνωρίζουμε ότι ο κάθε θεσμός πρέπει να προσαρμόζεται στα δεδομένα της χώρας μας και στα δεδομένα των εποχών που γίνονται οι μεταρρυθμίσεις.

Η Κύπρος δεν πρέπει και ούτε μπορεί κατά την άποψή μου να καταστεί «εργοστάσιο» μαζικής παραγωγής αθλητών παγκόσμιου βεληνεκούς, στα πρότυπα χωρών του πρώην Ανατολικού Μπλοκ, που αξιοποιούσαν τον αθλητισμό κυρίως για προβολή και πολιτική προπαγάνδα. Η Κύπρος μπορεί και πρέπει να αναπτύξει αθλητές υψηλού επιπέδου, χωρίς να ξεφεύγει όμως από τον θεσμό της «διπλής καριέρας» και την επιτακτική ανάγκη να εφοδιάσει τους αθλητές αυτούς με εχέγγυα που θα τους εξασφαλίζουν ευημερία και αξιοπρέπεια μακριά από τον αθλητισμό. Ουσιαστικά ζητούμε (και έτσι πρέπει) από τους αθλητές μας να κάνουν τη διπλή θυσία να γίνουν καλοί αθλητές αλλά και να είναι και καλοί μαθητές ταυτόχρονα. Στον θεσμό αυτό ουσιαστικά ανήκουν μόνο αυτοί που μπορούν να είναι ελίτ και στους δύο τομείς.

Δεν είναι ούτε πεσιμισμός, ούτε προσπάθεια μείωσης των αθλητικών προσπαθειών και προοπτικών των αθλητών μας και της χώρας μας. Πρέπει όμως να είμαστε ρεαλιστές. Ελάχιστοι αθλητές θα καταφέρουν να διακριθούν και να διαπρέψουν. Πολύ λίγοι θα μας εκπροσωπήσουν σε μεγάλα αθλητικά ραντεβού. Σχεδόν κανένας δεν θα μπορεί να ζήσει όλη του τη ζωή από όσα έχει κερδίσει στον αθλητισμό, χωρίς να χρειαστεί να δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά μετά το τέλος της αθλητικής του καριέρας σε κάποια άλλη βιομηχανία.

Ελλείψει στατιστικών (μεγάλο κενό του κυπριακού αθλητισμού το έχω πει χιλιάδες φορές), απλώς θα πω ότι στην Αμερική του μισού δις πληθυσμού, μόλις 6% των αθλητών στα λύκεια προχωρούν σε κολεγιακή αθλητική καριέρα και μόνο 2% όσων διαπρέπουν αθλητικά στα 1.000 και πλέον κολέγια στην Αμερική σε δεκάδες αθλήματα, έχουν ευκαιρία να αγωνιστούν ως επαγγελματίες αθλητές.

Εν κατακλείδι, κρίνοντας τον θεσμό και την παρούσα λειτουργία του ως πετυχημένους (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης) θα καλέσω ευγενικά όλους τους εμπλεκομένους να τον στηρίξουν χωρίς μετατροπές και επεμβάσεις στα κριτήρια εισδοχής. Στον αθλητισμό δεν χωρεί το «μέσο», δεν χωρούν «χάρες», ούτε εξυπηρετεί τον σκοπό και την αποστολή του θεσμού να επεμβαίνουμε και να αλλοιώνουμε την ουσία του «ευ αγωνίζεσθαι»… και ας μας γίνει αυτό φάρος για κάθε άλλη πτυχή και λειτουργία στη χώρα μας.

*Μέλος της ΔΗΠΑ

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.