Φόρμα αναζήτησης

Τα γκρίζα χρώματα των Βρυξελλών (1)

Όταν εισήλθα στο αεροδρόμιο, ένιωσα ότι αντικατοπτρίζεται η τρομοκρατία στη ζωή μας με συγκεκριμένο τρόπο. Δεν είχα πετάξει εδώ και χρόνια. Όμως, είχα περάσει πριν πολλά χρόνια από αυτά τα τερματικά. Ταξίδεψα σε πάρα πολλά μέρη με αεροπλάνο. Πρώτη φορά είδα πόσο αυστηροί έγιναν οι έλεγχοι. Πρώτη φορά αναγκάστηκα να βγάλω ακόμα και τα παπούτσια μου. Έβρισα εκείνους που δημιούργησαν τους τρομοκράτες, όχι τους ίδιους τους τρομοκράτες. Εκείνους που έφεραν τον κόσμο σε αυτό το χάλι. Εκείνους που μετέτρεψαν τη ζωή των ανθρώπων σε φυλακή για χάρη των βρόμικων συμφερόντων τους. Απογειώθηκε το πρωί το αεροπλάνο από τη Λευκωσία για την Αθήνα. Δεν μπορούσα να παρακολουθήσω την Κύπρο από ψηλά επειδή καθόμουν δίπλα στο φτερό. Όμως, αγαπώ τον χάρτη της Κύπρου. Σαν να έχει φτιαχτεί από τα χέρια ενός μάστορα μηχανικού. Η μύτη της είναι σαν εκείνη του Πινόκιο. Είναι σαν το νησί του ψέματος!

Ένα ταξίδι στις Βρυξέλλες με μετεπιβίβαση. Μιάμιση ώρα μέχρι την Αθήνα και τρεις ώρες από την Αθήνα μέχρι τις Βρυξέλλες. Δεν μου αρέσει η μετεπιβίβαση. Μια ομάδα δημοσιογράφων από την Κύπρο πηγαίνουμε στις Βρυξέλλες με πρόσκληση του Ευρωκοινοβουλίου. Πρώτη φορά πηγαίνω τόσο στις Βρυξέλλες όσο και σε εκείνο το Κοινοβούλιο. 3 Μαΐου Παγκόσμια Ημέρα της Ελευθερίας του Τύπου. Διοργανώθηκε ένα διήμερο σεμινάριο στο Κοινοβούλιο. Θέμα η ελευθερία του Τύπου και της έκφρασης στην Τουρκία. Μου φαίνεται αστείο ακόμα και να το ψιθυρίζει κανείς αυτό. Μήπως απέμεινε ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία; Και όχι μόνο του Τύπου, μήπως έμεινε οποιαδήποτε ελευθερία; Η Τουρκία είναι αλυσοδεμένη εδώ και χρόνια στα χέρια ενός ιμάμη και της ομάδας του. Πορεύεται προς το άγνωστο.

Γνωρίστηκα με τις Βρυξέλλες ένα απόγευμα. Όταν έρθω σε μιαν πόλη την οποία δεν γνωρίζω θέλω να ξεχυθώ στους δρόμους, να γυρίζω άσκοπα, να στρίψω σε τυχαίους δρόμους και να συναντηθώ με τους ανθρώπους στον δρόμο. Όπου πήγα μέχρι σήμερα ήμουν μόνος. Πρώτη φορά συμμετείχα σε οργανωμένο ταξίδι με μια ομάδα. Πιο πολύ με ελκύουν τα ιστορικά μνημεία της πόλης μέσα από τα οποία αναβλύζει ιστορία. Αυτά τα είδα και τα έζησα και στη Μόσχα, στο Κίεβο, στο Λένινγκραντ και στη Στοκχόλμη. Ειδικά όταν επισκέφθηκα τη Στοκχόλμη μειώθηκε η επιθυμία μου να επισκεφθώ τις υπόλοιπες πόλης της Ευρώπης. Νόμισα ότι δεν θα μπορέσω να δω περισσότερα από αυτά που είδα στη Στοκχόλμη. Έκανα λάθος. Ιδού οι Βρυξέλλες. Και ιδού το Grand Place. Η Μεγάλη Πλατεία. Μέχρι να δω αυτήν τη θαυμάσια πλατεία, νόμιζα ότι η ωραιότερη πλατεία που είδα στον κόσμο ήταν η Κόκκινη Πλατεία. Άλλαξα γνώμη όταν είδα την Grand Place. Με μάγεψε η μπαρόκ και η γοτθική αρχιτεκτονική που έβαλε τη σφραγίδα της στον Μεσαίωνα. Σίγουρα ήταν διάνοιες οι μάστορες που δημιούργησαν αυτό το θαύμα.
Δεν μου αρέσει και πολύ να βάζω στο στήθος μου την καρτέλα του συμμετέχοντος σε μια εκδήλωση. Γι’ αυτό την έβγαλα από την τσέπη και την έδειξα κατά τον έλεγχο που διεξήχθη στην είσοδο του κτηρίου του Κοινοβουλίου. Ζήτησε και το διαβατήριό μου. Το έδειξα και αυτό. Και πείραξα τον άνθρωπο λέγοντας: «Ψάχνετε τρομοκράτες;» Μόλις άκουσε τη λέξη τρομοκράτης κλονίστηκε. Με κοίταξε στα μάτια. Πάγωσε για ορισμένο χρονικό διάστημα. Ύστερα μού έδωσε πίσω αυτά που πήρε. Περάσαμε από μακριούς διαδρόμους, μπήκαμε στο ασανσέρ και ανεβήκαμε στους πάνω ορόφους. Μαζευτήκαμε οι Κύπριοι δημοσιογράφοι γύρω από ένα μακρύ τραπέζι μέσα σε μια μεγάλη αίθουσα. Ήρθαν οι Κύπριοι ευρωβουλευτές ένας-ένας και μας ενημέρωσαν. Μας ανέφεραν την απάντηση που πήραν σε γραπτή ερώτηση που υπέβαλαν στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιούνκερ σε σχέση με την επίθεση που έγινε κατά της εφημερίδας μας, της «Αφρίκα». Ο Γιούνκερ είπε ότι ήταν ενήμερος για το γεγονός και εξέφρασε θλίψη, λέει. Εγώ τους διηγήθηκα αυτά που ζήσαμε την ημέρα της επίθεσης και τους ευχαρίστησα για την ευαισθησία τους. Ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Τάκης Χατζηγεωργίου είπε ότι θα έρθουν στο Βαρώσι με μια αντιπροσωπεία από το Κοινοβούλιο στις 8 Μαΐου. Όμως, επειδή δεν πήραν άδεια από τον στρατό, δεν θα μπορέσουν να μπουν στο Βαρώσι. Έστω. Πρέπει, παρά ταύτα, να υπενθυμίζεται το Βαρώσι.

Απαγορεύεται το κάπνισμα μέσα στο Κοινοβούλιο. Απαγορεύεται ακόμα και στο δωμάτιό σου στο ξενοδοχείο. Στο ξενοδοχείο υπογράφεις μάλιστα ότι αποδέχεσαι αυτούς τους όρους. Αν καπνίσεις, σου επιβάλλουν πρόστιμο! Μετά την ενημέρωση, περάσαμε στις ουσιαστικές συναντήσεις. Στη μεγάλη αίθουσα. Οι μεταφραστές πήραν τη θέση τους στις γυάλινες καμπίνες για ταυτόχρονη μετάφραση. Βάλαμε τα ακουστικά μας και αρχίσαμε να ακούμε. Μόλις τελείωναν οι ομιλητές τις ομιλίες τους, ερχόταν και η δική μας σειρά. Των ερωτήσεων. Ήμουν ένας από τους πρώτους που πήραν τον λόγο. Και ρώτησα:

«Αναφερθήκατε στις ευαισθησίες του Ευρωκοινοβουλίου για τις ψεύτικες ειδήσεις και τον αγώνα του εναντίον τους. Διάβασα την ομιλία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κύριου Γιούνκερ μετά την αμερικανική πυραυλική επίθεση στη Συρία. Από τη μια παρείχε στήριξη στην επίθεση και από την άλλη καταδίκασε τη χρήση χημικών αερίων από το συριακό καθεστώς στην ανατολική Γούτα. Καλά, είναι μήπως βέβαιος ο κύριος Γιούνκερ ότι το συριακό καθεστώς έκανε χρήση χημικών αερίων εκεί; Τώρα εμείς πώς θα τα βγάλουμε πέρα με μια τέτοιαν ψευδή είδηση;»

Δεν ήταν καθόλου ικανοποιητική η απάντηση που μου δόθηκε. Δεν είναι οι ίδιοι, λέει, οι αποδέκτες αυτής της ερώτησης. Αλλά το Κοινοβούλιο είναι εναντίον της χρήσης χημικών όπλων, λέει. Ο πραγματικός χαλασμός κόσμου ξέσπασε μετά την ομιλία της Νεβσίν Μεγκιού από την Τουρκία. «Ο Ταγίπ Ερντογάν θέλει να γίνει ο ισλαμιστής Τσε Γκεβάρα», είπε η Μεγκιού. Εκείνη ακριβώς την ώρα ξέσπασα… (Η συνέχεια αύριο).