Φόρμα αναζήτησης

Ό,τι και αν έκαναν δεν μπόρεσαν να κερδίσουν

Τι χαμπάρια, κύριοι; Όλα καλά; Ψάχνετε τους υπεύθυνους για την καταστροφική πλημμύρα; Τι θα κάνετε αν τους βρείτε; Θα ζητήσετε λογοδοσία; Θα τους πάρετε στο δικαστήριο; Άντε να σας δω. Μην δίδετε σημασία σε όσους φωνάζουν για παραίτηση. Αποδείξτε ποιοι είστε! Και μάλιστα δεν φταίτε εσείς για αυτή την τραγωδία. Είναι έργο του Αλλάχ! Έβρεξε και έγινε έτσι. Μήπως δεν βρέχει παντού; Εσάς που κτίσατε τόσα τζαμιά, φέρατε τόσους ιμάμηδες και ενώσατε τους δρόμους σας με τον ηγέτη των μουσουλμάνων στην Άγκυρα ποιος δικαιούται να σας κατηγορεί; Φυσική καταστροφή! Ώς εδώ! Προχωρήστε και μην φοβάστε!

Μην τυχόν και παραιτηθείτε. Είπατε, «αν χρειαστεί θα γκρεμιστούν οι οικοδομές που βρίσκονται στις κοίτες των ποταμών» και δεν σας πίστεψα. Τι σημαίνει αν χρειαστεί; Δεν χρειάζεται, κύριε, δεν χρειάζεται. Θα ρίξει ξανά τέτοια βροχή; Αν βρέξει, ας βρέξει. Αν ξεχειλίσουν, ας ξεχειλίσουν τα ρυάκια. Μέχρι τότε εσείς θα έχετε φύγει από την κυβέρνηση. Θα έρθουν άλλοι στη θέση σας. Και όπως τώρα κατηγορούν εσάς, τότε θα κατηγορείτε εσείς τους άλλους. Μην τα γκρεμίσετε και να βάλετε μπελά μετά στο κεφάλι σας. Μήπως είναι εύκολο να τα γκρεμίσεις; Δώσατε άδεια και τα έφτιαξαν. Και αν τώρα τους πείτε «Γκρεμίστε τα», θα ξεράσετε τα χρήματα. Αυτό το ζήτημα έχει και αποζημίωση. Ε, πού να βρείτε εσείς τόσο χρήμα; Νά, ούτε η μονάκριβή σας Τουρκία σας δίδει. Έκλεισε τη στρόφιγγα. Εδώ και έναν χρόνο είστε αυτάρκεις. Εσείς πληρώνετε ακόμα και τα χρήματα για τον στρατό εδώ. Ακόμα και οι εισαγόμενοι ιμάμηδες κοιτάζουν τη χούφτα σας. Αν με ρωτάτε εμένα, δεν έχει και μεγάλη σημασία! Σας έκοψε τα χρήματα; Ας τα κόψει! Τι καλά, τι καλά. Ίσως να γίνουμε λίγο άνθρωποι. Θα δώσετε το μάθημά του στον άνθρωπο που λέει ότι «όποιος πληρώνει τα βιολιά, διαλέγει και το τραγούδι». Τι λέγαμε; «Άγκυρα ούτε τα χρήματά σου θέλουμε, ούτε το πακέτο σου, ούτε τους υπαλλήλους σου». Δεν της τραβήξαμε ένα μεγάλο άει σιχτίρ; Σημαίνει ότι στο τέλος μας άκουσε.

Μας άκουσε, αλλά δεν έχουμε υπόθεση. Άδικα είχα ελπίσει και εγώ ότι θα τα καταφέρναμε μόνοι μας χωρίς καμία βοήθεια. Μόνο τούμπες δεν κάνατε για να την ευχαριστήσετε. Γκρεμίστηκαν για άλλη μια φορά τα όνειρά μου. Ένας φερέγγυος άνθρωπος μου το ψιθύρισε στο αφτί. Το άκουσε, λέει, από τη χαραμάδα της πόρτας. Γιατί σας έκοψαν τα χρήματα; Επειδή, λέει, δεν αντιδράσατε ικανοποιητικά κατά της εφημερίδας «Afrika». Θύμωσαν πολύ μαζί σας, πάρα πολύ. Σας αδικούν. Είστε αθώοι. Δεν διαπράξατε κανένα αμάρτημα. Κάνατε ό,τι περνούσε από το χέρι σας. Τι άλλο περίμεναν; «Να μην επέμβει η αστυνομία, αν είναι να σκοτώσουν τους ευρισκόμενους εντός της εφημερίδας, να τους σκοτώσουν, αν είναι να τους κάψουν, να τους κάψουν», σας είπαν. «Εντάξει», είπατε. Σας είπαν να αφεθούν αμέσως ελεύθεροι οι δύο δράστες της επίθεσης που είχαν συλληφθεί το βράδυ κρατώντας μαχαίρια. Τους αφήσατε ελεύθερους αμέσως. Σας είπαν «δεν θα συλληφθεί και δεν θα τιμωρηθεί κανείς». Δεν συλλάβατε. Αλλά ύστερα επενέβη ο Μουσταφά Ακιντζί στην υπόθεση. Αν έτσι συνελήφθησαν έξι άτομα, δεν φταίτε εσείς. Φταίει ο Ακιντζί. Εσείς είστε αθώοι. Αν κάποιος έχωσε μέσα τους συλληφθέντες, αυτό το έκανε ο δικαστής Τατζιάν Ρεϊνάρ που δεν παίρνει από λόγια. Ούτε γι’ αυτό φταίτε εσείς. Επιπλέον, εσείς διορθώσατε το λάθος του δικαστή. Αφήσατε ελεύθερους υπό όρους εκείνους που αυτός έριξε στη φυλακή. Και με την παραίτησή του, απαλλαχτήκατε από τον δικαστή Ρεϊνάρ που διάπραξε αυτό το αμάρτημα. Επίσης δεν θεωρείται ότι τιμωρήσατε εκείνους που ανέβηκαν στη στέγη του κτηρίου της βουλής και ανέμισαν σημαίες. Τους αφήσατε και αυτούς ελεύθερους με το μικρό πρόστιμο των τεσσάρων χιλιάδων λιρών. Υπήρχαν άλλοι εννιά δράστες της επίθεσης που θα συλλαμβάνονταν. Σας είπαν, «μην τυχόν και τους αγγίξετε». Δεν τους αγγίξατε. Δεν συμφώνησε κανείς σας με την άποψή μας για την εισβολή στο Άφριν. Ε, τι να κάνατε άλλο δηλαδή; Πάλι δεν καταφέρατε να ευχαριστήσετε τον Πρόεδρο. Έκοψε τα χρήματα!

Τώρα σας λένε, «συλλάβετε τους οπαδούς της FETO και παραδώστε τους σε εμάς». Τους συλλαμβάνετε και τους παραδίδετε. Σας λένε «μην επιτρέπετε σε κανέναν να ακούει καν τραγούδια στα κουρδικά, να τον συλλαμβάνετε αμέσως». Τον συλλαμβάνετε αμέσως. Έμειναν πολύ ευχαριστημένοι που παραδώσατε τον Μπαρμπαρός Σανσάλ, αλλά πάλι δεν σας συγχώρεσαν. Σας είπαν «κάντε επιχειρήσεις ασφαλείας» με βαριά όπλα όπως εμείς. Το κάνετε και αυτό σκορπίζοντας φόβο σε όλους. Δεν ήταν αρκετό. Και τώρα σας λένε να συλλάβετε όσους έχουν στα σπίτια τους απαγορευμένα έντυπα, βιβλία κ.λπ. Ανασκουμπώνεστε αμέσως. Μετά από κάθε υπηρεσία που προσφέρετε φουσκώνει ακόμα λίγο η κοιλιά σας, μην σας ματιάσω. Α, και τώρα θέλουν να κάνετε και στην Αμμόχωστο αυτά που κάνατε στην Κερύνεια. Είπατε και σε αυτό εντάξει. Τώρα πηγαίνετε και κοιτάξτε να δούμε, άνοιξαν εκείνη τη στρόφιγγα των χρημάτων; Αν δεν την άνοιξαν ακόμα, παρουσιάστε τους αυτό το άρθρο μου. Σίγουρα θα σας συγχωρέσουν!