Φόρμα αναζήτησης

Κουβέντες στα δικαστήρια και στο Σαράι

Χθες πάλι ήμασταν στο δικαστήριο. Για τη γνωστή ελληνική γελοιογραφία και τα δύο άρθρα μου. Τρεις υποθέσεις. Χθες κατάλαβα γιατί ο δικαστής όρισε για την ίδια ημέρα τρεις χωριστές υποθέσεις. Δεν θα ήταν δυνατόν να επιληφθεί και των τριών υποθέσεων. Διότι θα υπέβαλλε παραίτηση και θα έφευγε από το νησί. Θα πήγαινε στον Καναδά. Εκείνος πήρε πρώτος τον λόγο στην αίθουσα που διεξαγόταν η ακροαματική διαδικασία. «Φεύγω μέσα στον Ιούλιο. Γι’ αυτό δεν μπορώ να αρχίσω τώρα αυτές τις υποθέσεις. Θα τις αναβάλουμε», είπε. Και ρώτησε: «Να αναβληθούν για τον Ιούλιο ή τον Σεπτέμβριο;» Απάντησα το εξής: «Σας εύχομαι επιτυχία στη νέα σας ζωή. Αφού θα αναβληθούν, ας μείνουν για το φθινόπωρο». Ούτε ο εισαγγελέας έφερε ένσταση. Οι υποθέσεις μας αναβλήθηκαν για τις 20 Σεπτεμβρίου.

Βγήκαμε από το δικαστήριο. Καθίσαμε στα καλοκαιρινά τραπέζια του μπουφέ που βρίσκεται μπροστά στα ταχυδρομικά κιβώτια του γραφείου του ταχυδρομείου απέναντί μας. Αυτός ο στενός δρόμος είναι εκείνος από τον οποίο πηγαινοέρχονται πιο πολύ οι δικηγόροι. Συνάντησα τον Φουάτ Βεζίρογλου. Είναι ένας από τους τρεις πιο παλιούς δικηγόρους στα δικαστήριά μας. Έστω και αν δεν είναι τόσο ενεργός όπως παλιά, ακόμα κάνει τη δουλειά του. Μέχρι σήμερα ήρθαμε αντιμέτωποι μαζί του σε πάρα πολλές υποθέσεις. Συγκρουστήκαμε πολύ σε αυτές τις δικαστικές αίθουσες. Ήταν δικηγόρος του Ντενκτάς εναντίον μας. Με ανέκρινε εκείνος, τον ανέκρινα και εγώ. Παρά ταύτα, όποτε συναντηθούμε συνομιλούμε φιλικά. Άλλωστε, κάποτε ήμασταν όλοι μαζί με τον Μουσταφά Ακιντζί κάτω από την ίδια στέγη. Εγώ δεν παρέκκλινα από τον δρόμο μου. Είμαι ό,τι ήμουν. Τον ρώτησα τι κάνει, πώς περνάει την ώρα του. Είπε πως την περνάει πιο πολύ μαζί με τον εφτάχρονο εγγονό του. «Τα σημερινά παιδιά είναι θαύμα», είπε, «ξέρει από τώρα εκείνα τα οποία εγώ γνώριζα στο λύκειο. Ξέρεις τι με ρώτησε;» «Τι ρώτησε;» «Πόσα είδη δεινοσαύρων υπάρχουν παππού; Δεν ήξερα». «Στα νιάτα σου έγραφες ποιήματα, εξέδωσες και ένα ωραίο βιβλίο», του είπα, «γιατί τα παράτησες, γιατί δεν γράφεις και άλλα ποιήματα;» «Με αποτέλειωσε η πολιτική», είπε. Του υπέβαλα μιαν τελευταία ερώτηση ως γερόλυκος των δικαστηρίων που είναι: «Έχεις τόσα χρόνια πείρα. Τι είναι δικαιοσύνη;» Απάντησε την ερώτηση με μια ρήση ενός καθηγητή συνταγματικού δικαίου: «Αν σε μια χώρα υπάρχουν 100 δικαστές και οι 99 είναι έντιμοι, ενώ ο ένας δεν είναι έντιμος, σημαίνει ότι σε εκείνη τη χώρα δεν υπάρχει δικαιοσύνη». Αν αυτή η ρήση είναι σωστή, σημαίνει ότι η δικαιοσύνη στη χώρα μας είναι σε πολύ σοβαρή κατάσταση! Αν συμβαίνει το αντίθετο; Αν οι 99 από τους δικαστές δεν είναι έντιμοι και μόνο ο ένας είναι έντιμος; Υπάρχει δικαιοσύνη; Ο Φουάτ Βεζίρογλου γεννήθηκε το 1935. Είναι 83 χρόνων. Λόγω της συμμετοχής του σε μια διαδήλωση εναντίον των Άγγλων κατά τη διάρκεια της Αγγλοκρατίας, αποβλήθηκε από το λύκειο ενώ πήγαινε στην τελευταία τάξη. Μέχρι να φύγουν οι Άγγλοι από το νησί δεν μπόρεσε να πάρει το δίπλωμά του. Αλλά ύστερα το πήρε και πήγε σε πανεπιστήμιο.

Χθες δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα μας μια δήλωση του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου μας Χασάν Εσένταγλι. Έλεγε ότι είναι μη ικανοποιητικά τα αστυνομικά μέτρα στα δικαστήριά μας και ζητούσε αύξηση της ασφάλειας. Έχει δίκιο. Πρόσφατα αυξήθηκαν οι επιθέσεις στους διαδρόμους των δικαστηρίων ειδικά εναντίον των δημοσιογράφων. Οι οικείοι των κατηγορούμενων δεν θέλουν τη λήψη φωτογραφιών. Όταν συνάντησα τον Χασάν μπροστά στα κουτιά του ταχυδρομείου, τον ρώτησα: «Αυξάνεται η ασφάλεια;» «Ελπίζω να αυξηθεί πριν συμβεί κάποιο πιο σοβαρό επεισόδιο», είπε. Αλλά δεν αρκεί αυτό. Πρέπει να μπουν σε τάξη και οι δημοσιογράφοι που στήνουν καραούλι περιμένοντας το θήραμά τους στους διαδρόμους των δικαστηρίων. Μήπως είναι ένοχοι όλοι οι κατηγορούμενοι που μεταφέρονται με χειροπέδες. Αλλά φωτογραφίζονται και δημοσιεύονται οι φωτογραφίες τους στις εφημερίδες σαν να είναι ένοχοι. Όμως, ακόμα δεν υπάρχει δικαστική απόφαση. Δηλαδή, δεν έχει αποδειχθεί η ενοχή τους. Μήπως όλοι δεν είναι αθώοι μέχρι την απόδειξη της ενοχής τους; Ελπίζω να επιληφθεί του θέματος ο Δικηγορικός Σύλλογος και να κάνει ό,τι χρειάζεται.

Έχουν άλλη γεύση οι κουβέντες στην πλατεία του Σαραγιού. Ο πλανόδιος πωλητής μαχαλεπιού είναι πάντα στην ίδια θέση. Τα καλοκαίρια κάνει μαχαλεπί με νερό. Και τον χειμώνα μαχαλεπί με γάλα. Τον χειμώνα φτιάχνει και σαλέπι. Ο παλμός κάθε χώρας χτυπάει στη μεγάλη πλατεία της πρωτεύουσάς της. Στον βορρά, στο Σαράι. Στον νότο στην πλατεία Ελευθερίας. Είναι ωραίο να συζητάς φιλικά σε τούτα τα μέρη, αλλά είναι τουλάχιστον απερισκεψία να θεωρούμε ότι βρισκόμαστε στο κέντρο του κόσμου σε αυτή την πλατεία. Έστω και αν χαθούν από προσώπου γης όλοι οι Κύπριοι, δεν νομίζω ότι θα το προσέξουν αυτό και πολλοί στην Αμερική. Θα υπάρχουμε μόνο αν κάνουμε τον κόσμο να μας δεχτεί ως μία Κύπρο και έναν λαό. Τότε θα έχουμε ουσιαστικά φωνή στον κόσμο. Και θα είναι μάρτυρας σε αυτό το φτιαγμένο από κίτρινη πέτρα αγγλικό δικαστήριο ηλικίας 150 χρόνων.