Φόρμα αναζήτησης

Ηρωικοί δολοφόνοι ( Του Σενέρ Λεβέντ)

Τι νησί είναι αυτό. Τι Κύπρος είναι αυτή. Προσπαθεί για χρόνια να οικοδομήσει ειρήνη πάνω στο αίμα για το οποίο δεν ζητήθηκε λογοδοσία. Αίμα και κόκκαλα στα θεμέλιά της. Όπως είπε ένας σοφός, τα άγρια χόρτα ευδοκιμούν πιο πολύ σε χώματα κάτω από τα οποία βρίσκονται κόκκαλα. Αλλά η ειρήνη δεν ευδοκιμεί. Δεν θα μπορέσουμε να οικοδομήσουμε αυτή την ειρήνη χωρίς να καθαριστεί αυτό το αίμα, χωρίς να βγουν από το χώμα και να κηδευτούν εκείνα τα κόκκαλα και χωρίς να ζητηθεί λογοδοσία από εκείνους που τα έκαναν αυτά. Δεν θα μπορέσουμε να κτίσουμε μια νέα ζωή. Δεν θα μπορέσουμε να γκρεμίσουμε τα τείχη που βρίσκονται στο κεφάλι μας.
Ξέρουμε τους δολοφόνους. Τους αποκαλώ δολοφόνους.

Ναι, δολοφόνους. Διότι τα εγκλήματα που διέπραξαν δεν διαφέρουν από αυτά που διαπράττει ένας κοινός κατά συρροήν δολοφόνος. Ζουν ανάμεσά μας σάμπως και δεν έχει συμβεί τίποτα. Βγαίνουν στον δρόμο όπως όλοι. Πηγαίνουν στο καφέ, στην ταβέρνα, στην αγορά. Λένε καλημέρα. Όμως, πόσους ανθρώπους έπνιξαν, πόσες γυναίκες βίασαν, πόσα μωρά σκότωσαν. Κοιτάμε τα μολυσμένα με αίμα χέρια τους. Για να δούμε αυτό το αίμα. Σαν πάγος είναι. Και καυχιούνται ηρωικά. Μας κοιτάνε κατάματα και καυχιούνται. Βγήκε στην τηλεόραση ο 84χρονος άνδρας. «Εγώ αποτέλειωνα τους Ελληνοκύπριους αιχμαλώτους», είπε κομπάζοντας. «Τέχνη μου είναι να σκοτώνω», είπε. Και κανείς δεν κούνησε το δαχτυλάκι του. Κανείς δεν τον ρώτησε «γιατί σκότωσες τους αιχμαλώτους;». Δεν ρωτήσατε. Τον αγνοήσατε. Διότι το να ζητήσετε λογοδοσία γι’ αυτό δεν ήταν τόσο εύκολο όσο το να ζητήσετε να λογοδοτήσει ένας εν αποστρατεία στρατηγός του οποίου η τιμή και τα αστέρια καταρρακώθηκαν. Δεν σας βόλευε να ζητήσετε να δικαστεί. Παραμείνατε σιωπηλοί μπροστά στον άνδρα, ο οποίος διηγήθηκε τα εγκλήματα που διέπραξε με μεγάλη όρεξη. Μήπως επειδή είναι πιο δύσκολο από το να φωνάζει κανείς ότι «η ειρήνη στην Κύπρο δεν μπορεί να εμποδιστεί»;

Και εσύ Ελληνοκύπριε αδελφέ. Σάστισες πολύ μόλις άκουσες τις παραδοχές του 84χρονου δολοφόνου, έτσι δεν είναι; Εξεπλάγης για το πώς μπορούσε να κυκλοφορεί ελεύθερος ανάμεσά μας. Γιατί; Μήπως δεν ξέρεις ότι όμοιοί του υπάρχουν και στη δική σου κοινότητα στον νότο; Όμως έχεις δίκιο. Κανείς δεν σου τα είπε, κανείς δεν σου τα εξήγησε αυτά. Κανείς δεν βγήκε στις δικές σας τηλεοράσεις και δεν «καυχήθηκε» όπως ο δικός μας. Δεν είπε «σκότωσα». Δεν είπε «εγώ ήμουν ένας από εκείνους που έστησα στο εκτελεστικό απόσπασμα 84 άτομα στην Τόχνη». Δεν είπε «εγώ έριξα ριπές κατά 126 ατόμων στο χωριό Μάραθα χωρίς να διακρίνω γυναίκες, παιδιά και μωρά». Σε αποκοίμισαν και σε μεγάλωσαν κρύβοντας τα αυτά από εσένα. Κάποιοι τα έγραψαν. Δεν πίστεψες αυτά που έγραψαν. Κάποιοι τα είδαν. Δεν πίστεψες αυτά που είδαν.
Στην τηλεόραση με ρωτάς για τον 84χρονο δολοφόνο. Αλλά δεν θέλεις καν να μιλήσεις για το χωριό Μάραθα. Όποτε πω Μάραθα, το αποφεύγεις και προσπαθείς να αλλάξεις κουβέντα. Έχουν και οι δύο πλευρές δολοφόνους. Όποτε πω ότι πρέπει να δικαστούν όλοι, δεν το ανέχεσαι καν ούτε αυτό. Και ύστερα με ρωτάς: «Θα υπάρξει λύση;». Δεν θα υπάρξει φίλε μου, δεν θα υπάρξει. Ούτε λύση. Ούτε ειρήνη. Τι θα γίνει μόνο; Πόλεμος ξανά! Αίμα ξανά! Δεν ζω νοσταλγώντας τα πυκνά άγρια χόρτα. Θέλω χωράφια με παπαρούνες και τουλίπες. Χωρίς ορμόνες!

Εσύ ακόμα αποκαλείς «ισχυρισμό» το χωριό Μάραθα. Δεν λες την αλήθεια στην τηλεόραση που κατέχεις. Παραποιείς τις πραγματικότητες. Όμως, αυτά γράφτηκαν από θαρραλέους και τολμηρούς δημοσιογράφους και στον δικό σου Τύπο. Τα έχει γράψει προ πολλού ο αγαπητός μου φίλος Ανδρέας Παράσχος. Μάλιστα έγραψε και τα ονόματα των δολοφόνων στο χωριό Μάραθα. Αλλά το αγνόησες και αυτό, έκανες πως δεν το άκουσες. Δεν έψαξες να μάθεις. Κοίτα, ένας από εκείνους τους δολοφόνους εργάζεται ως δικηγόρος στη Λάρνακα. Ο δε άλλος βγήκε στη σύνταξη αφού δίδαξε για πολλά χρόνια Θρησκευτικά σε λύκειο στη Λεμεσό. Άλλος ασχολείται με υποθέσεις που αφορούν το νερό, τον ηλεκτρισμό και τα πλακάκια. Όπως εγώ ζητώ να λογοδοτήσει ο 84χρονος δολοφόνος, πήγαινε και εσύ να ζητήσεις από αυτούς να λογοδοτήσουν. Ρώτησε και λίγο τον Αναστασιάδη. Να σου διηγηθεί για τον πατέρα του. Τον πατέρα του που ήταν αστυνομικός διευθυντής στη Λεμεσό όταν έγινε το έγκλημα στην Τόχνη.
Αν θα ξεκαθαρίσουμε αυτούς τους λογαριασμούς, όλοι μαζί θα το κάνουμε. Ανοίγοντας την καδιά μας. Και απαλλασσόμενοι από τη σαπίλα που βρίσκεται στο μυαλό μας. Η λύση και η ειρήνη είναι εδώ. Σε αυτό το νησί. Στην Κύπρο. Μην την ψάχνετε άδικα στα Ηνωμένα Έθνη!