Φόρμα αναζήτησης

H ανασφάλεια του Ταγίπ Ερντογάν

Τη μια μέρα Κύπρος- Ιορδανία- Ελλάδα. Την επομένη, Κύπρος- Ελλάδα-Ισραήλ με τη φυσική παρουσία των ΗΠΑ. Η σκακιέρα που γκρεμίστηκε και ξηλώθηκε με την έναρξη της παγκοσμιοποίησης αρχίζει αργά αργά να συμμαζεύεται. Είναι πολύ νωρίς για να στοιχηθούν όλα και όλοι στις καινούργιες τους θέσεις. Η διάταξη όμως αρχίζει να δείχνει τα ίχνη της. Τρεις δυτικές δημοκρατίες, Κύπρος, Iσραήλ και Ελλάδα, σχηματίζουν τον πρώτο δυτικό «άξονα» στη Νοτιανατολική Μεσόγειο. Με φιλικά και ειλικρινή βήματα προς τις γειτονικές χώρες, όπως η Αίγυπτος, η Ιορδανία και ο Λίβανος. Η μόνη γειτονική (φαίνεται η σημαία της από το παράθυρο μου στην εφημερίδα) χώρα που δυσανασχετεί για όλα αυτά είναι η Τουρκία, η οποία, ενώ «αλωνίζει» στο Αιγαίο, προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας.

Δεν χρειάζεται να είσαι μέγας στρατιωτικός ή διεθνής αναλυτής για να συμπεράνεις πως, από όλες της χώρες της περιοχής, μία δεν… ηρεμεί για να συνεργαστεί με τους γείτονές της. Μιλά για «μπλε πατρίδες» εννοώντας τα παράλια της Κρήτης και της Λιβύης… Είναι η χώρα που δεν μπορεί να συνεργαστεί με κανέναν, παρά μόνο με απειλές δοκιμάζει να βρει χώρο και χρόνο στη νέα υπό διαμόρφωση γεωπολιτική σκακιέρα.

Η Μπερ Σεβά, είπε χθες ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Νετανιάχου, ήταν κάποτε μία έρημος. Σήμερα είναι μία πόλη-όαση ανάπτυξης επιστημών και καινοτομίας. Σ’ αυτό πρέπει να εστιάζουν οι χώρες της περιοχής που επιδιώκουν την ευημερία των πολιτών τους. Συνεργασία σε ό,τι δίνει προοπτική και μέλλον. Και προσοχή αυξημένη βεβαίως, γιατί η χώρα-πειρατής δεν ενδιαφέρεται ούτε για ανάπτυξη ούτε για ευημερία ούτε για καινοτομία ούτε και ειρήνη. Είναι τυχαίο που ζητά και patriot και S-400;!!
Για να τους κάνει τι άραγε; Δεν χρειάζεται να είσαι στρατιωτικός και διεθνής αναλυτής για να καταλάβεις πως η ανασφάλεια του Ερντογάν δεν εξαφανίζεται ούτε με patriot ούτε με S-400, ούτε και με τους δυο μαζί…