Φόρμα αναζήτησης

Ευρωεκλογές: Θα αλλάξουν τα πράγματα αυτή τη φορά

Στις 26 Μαΐου θα διεξαχθούν εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο στην Κύπρο. Η Κύπρος διαθέτει έξι έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο. Οι εκλογές δεν διεξάγονται χωριστά ανάμεσα στους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους. Διεξάγονται μαζί. Δεν συμμετέχει σε αυτές τις εκλογές η τουρκική πλευρά που λέει ότι οι δύο από τις έξι έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο ανήκουν στους Τουρκοκύπριους. Απαιτεί τη διεξαγωγή χωριστών εκλογών στους Τουρκοκύπριους για τις δύο έδρες. Η ελληνοκυπριακή πλευρά το απορρίπτει αυτό επειδή συνεχίζεται η μη λύση στην Κύπρο. Έστω και αν η τουρκική πλευρά δεν αποδέχεται αυτές τις εκλογές, δεν εμποδίζει τους Τουρκοκύπριους να υποβάλουν υποψηφιότητα και να ψηφίσουν. Όποιοι θέλουν μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα και να ψηφίσουν. Παρά το γεγονός ότι συμμετείχαν και κάποιοι Τουρκοκύπριοι υποψήφιοι στις ευρωεκλογές που διεξήχθησαν τρεις φορές από το 2004, μόνο Ελληνοκύπριοι υποψήφιοι κέρδιζαν και από αυτούς πληρώνονταν οι έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο. Η τουρκική πλευρά ισχυρίζεται ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά σφετερίζεται τις δύο έδρες που ανήκουν στους Τουρκοκύπριους σε αυτές τις εκλογές, στις οποίες η ίδια δεν συμμετέχει και επιμένει να διεξάγονται χωριστές εκλογές.

Στις εκλογές που διεξήχθησαν το 2014 συμμετείχαν και ψήφισαν δύο χιλιάδες Τουρκοκύπριοι. Στις προσεχείς εκλογές της 26ης Μαΐου υπολογίζεται στις 77 χιλιάδες ο αριθμός των Τουρκοκυπρίων ψηφοφόρων. Υπάρχουν και πέραν των 20 χιλιάδων «προβληματικών» Τουρκοκυπρίων ψηφοφόρων. Γιατί είναι προβληματικοί; Επειδή δήλωσαν ότι η διεύθυνσή τους βρίσκεται στον νότο παρά το γεγονός ότι ζουν στην κατεχόμενη περιοχή στον βορρά. Οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας προβαίνουν σε έκκληση προς όσους έχουν πρόβλημα και τους ζητούν να διορθώσουν τη διεύθυνσή τους μέχρι τις αρχές Απριλίου. Αν τη διορθώσουν, θα αποκτήσουν και αυτοί δικαίωμα ψήφου. Τα δε 77 χιλιάδες άτομα που δεν έχουν πρόβλημα θα δείξουν μόνο την ταυτότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα μπορέσουν να ψηφίσουν. Είναι πολύ χαμηλή η προσέλευση στις κάλπες στις ευρωεκλογές σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στις εκλογές του 2014 στην Κύπρο έπεσε κάτω από το 50% η προσέλευση φτάνοντας στο 43%. Οι αξιωματούχοι της ΕΕ καταβάλλουν προσπάθειες για να αυξηθεί αυτό το ποσοστό, αλλά ακόμα δεν τα κατάφεραν.

Όσα ανέφερα μέχρι τώρα είχαν σκοπό την πληροφόρησή σας. Ας έρθουμε τώρα στο ουσιαστικό ζήτημα. Άρχισαν από τώρα οι φωνασκίες των φανατικών εθνικιστών στην κατεχόμενη περιοχή. Το ΑΚΕΛ πρώτη φορά συμπεριέλαβε έναν Τουρκοκύπριο ανάμεσα στα έξι άτομα που βρίσκονται στο ψηφοδέλτιό του. Ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου Νιαζί Κιζίλγιουρεκ αποδέχθηκε την πρόταση του ΑΚΕΛ και μπήκε στο ψηφοδέλτιο. Ξεσηκώθηκαν όσοι χαρακτηρίζουν «προδοσία» το να κατέλθει ως υποψήφιος ένας Τουρκοκύπριος με ένα ελληνοκυπριακό κόμμα και να δεχθεί να συμμετάσχει σε εκλογές τις οποίες απορρίπτει η τουρκική πλευρά. Αυτοί είναι οι σοβινιστές μας. Εκείνοι που φωνάζουν ότι «Η Κύπρος είναι και θα παραμείνει τουρκική». Έχουμε και κάποιους που περνιούνται για αριστεροί, προοδευτικοί και ειρηνόφιλοι. Και το παράξενο είναι ότι στις προηγούμενες ευρωεκλογές επέδειξαν και αυτοί παρόμοια στάση με εκείνη που επιδεικνύουν τώρα οι σοβινιστές μας. Θυμηθείτε τις εκλογές που έγιναν για πρώτη φορά το 2004. Η κυβέρνηση ήταν τότε του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος που είναι γνωστό ως αριστερό κόμμα. Πρωθυπουργός ήταν ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Είχαμε αποταθεί εγώ και ο αγαπητός μου φίλος καθηγητής Μεχμέτ Χασγκιουλέρ για να συμμετέχουμε στις ευρωεκλογές. Είναι αλήθεια ότι ο έφορος Εκλογών απέρριψε τη δική μου υποψηφιότητα επειδή δεν είχα συμπληρώσει το έντυπο που θεωρούσαν απαραίτητο, αλλά η υποψηφιότητα του Μεχμέτ είχε γίνει δεκτή. Η επίθεση προήλθε πρώτα από τον Ταλάτ. Μας κατηγόρησε ότι γίναμε όργανα του ελληνοκυπριακού σφετερισμού. Είπε το εξής: «Οι δύο από τις έξι έδρες ανήκουν στους Τουρκοκύπριους, αλλά αυτές τις έδρες τις σφετερίστηκαν οι Ελληνοκύπριοι. Δεν είναι σωστό να επιχειρείται να δικαιολογηθεί αυτός ο σφετερισμός. Η υποψηφιότητα είναι υποστήριξη σε αυτό που έκαναν οι Ελληνοκύπριοι, αλλά τελικά πρόκειται για προσωπική στάση. Δεν είναι κάτι που δεσμεύει τους Τουρκοκύπριους».

Δεν ξέρω αν άλλαξε η άποψη του Ταλάτ μέσα στο διάστημα των 15 χρόνων που πέρασαν. Αλλά δυστυχώς και ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, ο οποίος είναι τώρα υποψήφιος με το ΑΚΕΛ, τότε δεν έβλεπε και πολύ θετικά τις ευρωεκλογές. Είχε πει το εξής σε δήλωση που έκανε σε μιαν εφημερίδα το 2004: «Η τουρκοκυπριακή κοινότητα πρέπει να αγωνιστεί για να πληρώσει τις δύο έδρες που ούτως ή άλλως της δόθηκαν με δύο μέλη που η ίδια εκλέγει». Ο Νιαζί δεν είχε παραλείψει να τονίσει στο μεταξύ ότι ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης χαιρέτισε με ικανοποίηση το γεγονός ότι Τουρκοκύπριοι κατήλθαν ως υποψήφιοι. Κατά τη γνώμη του, αποτελούσε ατομικό δικαίωμα το να συμπεριλαμβάνεται ένας Τουρκοκύπριος υποψήφιος σε ψηφοδέλτιο της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά αντί των ατομικών δικαιωμάτων, έπρεπε να τεθούν σε πρώτο πλάνο τα κοινοτικά δικαιώματα προστατεύοντας την ομοσπονδία. Τώρα μπορεί να έχει αλλάξει και αυτός γνώμη στο διάστημα που πέρασε από τότε. Μπορεί να έχει καταλάβει τα οφέλη για τους Τουρκοκύπριους από τη συμμετοχή σε αυτές τις εκλογές.

Και μια τελευταία σημείωση: Κατά τις εκλογές του 2014 ήμουν μόνος μου ανεξάρτητος υποψήφιος. Τώρα είμαι υποψήφιος και σε αυτές τις εκλογές. Με τη δική μου ανεξάρτητη ομάδα. Δεν συμμαχώ με κανένα πολιτικό κόμμα. Δεν αληθεύει τίποτα από αυτά που δημοσιεύθηκαν για εμένα πάνω σε αυτό το θέμα. Όποιος με στηρίζει θα με στηρίξει. Και αυτό είναι υπόθεση αυτών που με στηρίζουν. Είμαι υποψήφιος ως Κύπριος και όχι ως Τουρκοκύπριος για τις ευρωεκλογές. Γιατί είμαι υποψήφιος; Για να επανενωθεί το επί 45 χρόνια μοιρασμένο μας νησί, να απαλλαχτεί από τους κατακτητές, τα στρατεύματα και τα όπλα και να ζουν όλοι αδελφικά σαν ένα δάσος κάτω από μια στέγη!