Φόρμα αναζήτησης

Απόφαση που ενθαρρύνει και δεν φοβίζει τους εγκληματίες

Δεν ησυχάζει τη συνείδηση της κοινής γνώμης η ποινή που επέβαλε το δικαστήριο στο λιντσάρισμα που επιχειρήθηκε κατά της εφημερίδας μας «Afrika». Στους έξι κατηγορούμενους επιβλήθηκε φυλάκιση από έναν μήνα μέχρι έξι μήνες. Στους δύο από έξι μήνες, στον έναν τέσσερις μήνες, σε άλλους δύο από τρεις μήνες και σε έναν δύο μήνες. «Σε ικανοποίησε;», με ρωτούν. Φυσικά και όχι. Διότι αυτή η υπόθεση δεν αφορά επίθεση κατά οικίας. Είναι προσπάθεια για δολοφονία. Είναι «απόπειρα δολοφονίας». Τι άλλο μπορεί να είναι η πρόθεση εκείνων που παραβιάζουν βίαια την πόρτα για να εισέλθουν στο κτήριο; Να μην παρεξηγηθώ. Δεν βρίσκω φταίξιμο στον δικαστή. Όπως τόνισε και στην απόφασή του, αυτός εξέτασε ό,τι έβαλε μπροστά του η αστυνομία και η εισαγγελία. Ο δικαστής έκανε το καθήκον του. Η αστυνομία και η εισαγγελία δεν το έκαναν. Η εισαγγελία δεν κατέθεσε αγωγή για «απόπειρα δολοφονίας» ή «προσπάθεια λιντσαρίσματος». Και φαίνεται ότι δεν έλαβε και πολύ υπόψη το παράπονο που υπέβαλα στην αστυνομία. Οι δικηγόροι είπαν ότι η ποινή θα ήταν ελαφριά αν δεν υπέβαλλα παράπονο. Γι’ αυτό και το υπέβαλα. Αλλιώς, δεν είχα τέτοια πρόθεση. Μου φαίνεται βαρύ το να υποβάλω παράπονο στην αστυνομία που δεν έκανε το καθήκον της και σιγόνταρε εκείνους που απείλησαν τη ζωή μας. Το θεωρώ προσβολή.

Δεν αποτελεί έκπληξη η δικαστική απόφαση. Γελάστηκαν όσοι ανέμεναν ποινή φυλάκισης μερικών χρόνων. Ένας πολύ έμπειρος νομικός μού είχε πει ότι θα επιβάλλονταν «τουλάχιστον τρία χρόνια φυλάκιση». Φαίνεται ότι πρώτη φορά ξεγελάστηκε έτσι στην επαγγελματική του ζωή. Όμως, χωριό που φαινόταν κολαούζο δεν ήθελε. Ήταν φανερό το αποτέλεσμα από την αρχή κιόλας. Η εισαγγελία και η αστυνομία συμφώνησαν με τους κατηγορούμενους. Η υπόθεση δεν παραπέμφθηκε στο κακουργιοδικείο παρά το γεγονός ότι ήταν κακούργημα. Έμεινε στο κατώτερο δικαστήριο. Δεν είναι βαριά η ποινή της υπόθεσης που δεν πήγε στο κακουργιοδικείο. Δεν συμπεριλήφθηκαν στη δίκη επιβαρυντικά στοιχεία. Αν διέπραττε κάποιος από εμάς το ίδιο αδίκημα, δηλαδή κάποιος που αντιτίθεται στο καθεστώς. Αν πετούσε τεράστιες πέτρες σε άτομα που βρίσκονταν εντός μιας οικίας. Αν έσπαζε όλα τα παράθυρά της. Αν παραβίαζε την πόρτα με όλη του τη δύναμη για να μπει στην οικία. Σίγουρα δεν θα ήταν τόσο ελαφριά η ποινή. Έτσι δεν είναι; Σκεφτείτε, για παράδειγμα, ότι αυτό το έκανα εγώ. Θα έτρωγα τουλάχιστον πέντε χρόνια φυλάκιση. Δεν έχω καμία αμφιβολία γι’ αυτό.

Η πιο σοβαρή πτυχή της υπόθεσης είναι η εξής: Αυτή η απόφαση του δικαστηρίου θα αποτελέσει προηγούμενο. Όσοι διαπράξουν τα ίδια αδικήματα στο εξής θα τη γλυτώνουν με τέτοιες ελαφριές ποινές. Δηλαδή, αυτή η απόφαση δεν εμποδίζει τέτοιου είδους μελλοντικές απόπειρες λιντσαρίσματος. Τις ενθαρρύνει πιο πολύ. Δεν έχει αποτρεπτικό χαρακτήρα. Όμως, οι ποινικοί νόμοι θεσπίζονται για να είναι αποτρεπτικοί για τα αδικήματα που διαπράττονται. Μήπως υπάρχει κανείς ανάμεσά σας που θεωρεί αποτρεπτικές τις ποινές που επιβλήθηκαν; Επομένως, στο εξής θα μας επιτίθενται άφοβα εκείνοι που θα μας επιτίθενται σπάζοντας και γκρεμίζοντας τα πάντα. Αυτή η απόφαση δεν τους φοβίζει. Τους ενθαρρύνει πιο πολύ.

Μήπως ακόμα και το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια αυτής της υπόθεσης ο δικαστής τέθηκε υπό 24ωρη αστυνομική προστασία, ότι πηγαινοερχόταν στη δουλειά συνοδευόμενος καθημερινά από αστυνομία και τοποθετήθηκαν αστυνομικοί στην πόρτα του σπιτιού του δεν δείχνει πόσο σοβαρό είναι το συμβάν; Τότε μήπως ακόμα και το γεγονός ότι ο δικαστής βρισκόταν υπό απειλή θανάτου δεν αποδεικνύει ξεκάθαρα πόσο εγκληματίες είναι οι εγκληματίες; Η ζωή του δικαστή τέθηκε σε κίνδυνο και δεν τέθηκε σε κίνδυνο η δική μας ζωή; Η απάντηση αυτών των ερωτημάτων μπορεί να είναι αυτές οι ποινές που επιβλήθηκαν; Υπάρχει και το άλλο. Η απέναντι πλευρά δεν είναι ικανοποιημένη. Η πλευρά των καταδικασθέντων. Ξεσηκώθηκαν και αυτοί κατά της δικαστικής απόφασης. «Δεν είναι δικαιοσύνη αυτή», λένε. Εμείς θεωρήσαμε ελαφριές τις ποινές, αλλά εκείνοι τις θεώρησαν πολύ βαριές. Σίγουρα περίμεναν αθώωση. Ή το πολύ έναν μήνα. Να πει ο δικαστής «εντάξει, ένας μήνας» και να αφεθούν αμέσως ελεύθεροι. Άλλωστε, συμπλήρωσαν τον έναν μήνα στη φυλακή.

Μήπως θα υποβάλει έφεση η εισαγγελία; Δεν μπορώ να το ξέρω. Όμως, πρέπει να το κάνει. Και να εξετάσει την υπόθεση και το ανώτατο δικαστήριο. Όσον αφορά εμάς, φυσικά θα κινήσουμε και εμείς αγωγή εναντίον τους. Και μάλιστα όχι μόνο εναντίον αυτών. Εναντίον και του κύριου ηθικού αυτουργού Ταγίπ Ερντογάν. Και εναντίον της γενικής διεύθυνσης της αστυνομίας που έκανε τα στραβά μάτια στα επεισόδια.
Η δικαιοσύνη έχει μια ζυγαριά. Ένα κορίτσι με δεμένα τα μάτια κρατάει τη ζυγαριά. Άραγε τα μάτια αυτού του ωραίου κοριτσιού ήταν ανοικτά σε αυτό το δικαστήριο;