Φόρμα αναζήτησης

Άλλη μία παράλογη εκδοχή του «ματωμένου μπάνιου»

Στον νότο προβλήθηκαν νέοι ισχυρισμοί για το έγκλημα στο μπάνιο που διαπράχθηκε τον Δεκέμβριο του 1963 στην Κύπρο. Ισχυρισμούς που κανένας δεν είχε προβάλει προηγουμένως στην τουρκική πλευρά. Δηλαδή, πράγματα που ακούμε για πρώτη φορά. Σύμφωνα με αυτούς τους ισχυρισμούς, το γεγονός συνέβη ως εξής: Η τουρκική πλευρά εγκατέστησε ένα βαρύ αυτόματο όπλο στη στέγη του σπιτιού που βρισκόταν εκείνο το μπάνιο. Με εκείνο το όπλο θέριζε τους Ελληνοκύπριους στρατιώτες που επιτίθεντο από απέναντι, λέει. Κατόπιν τούτου, οι Ελληνοκύπριοι σφυροκόπησαν εκείνο το σπίτι. Και έγινε ό,τι έγινε. Τα τρία μικρά παιδιά και η μητέρα τους χτυπήθηκαν και πέθαναν ως αποτέλεσμα αυτών των πυρών. Δεν το πιστεύετε, έτσι δεν είναι; Φυσικά, ούτε εγώ το πιστεύω. Είναι ένας πολύ ανόητος ισχυρισμός. Δεν γίνεται να υπάρξει ένας τέτοιος θάνατος πίσω από τους τοίχους και με πυρά που ρίχθηκαν από μακριά. Είναι εμφανές ότι χτυπήθηκαν από κοντινή απόσταση. Για κάποιον λόγο η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν φαίνεται και πολύ πρόθυμη όσο εμείς για διαλεύκανση αυτού του εγκλήματος. Και αυτό είναι κάτι που προκαλεί υποψίες. Η φωτογραφία αυτού του εγκλήματος έκανε τον γύρο του κόσμου. Μετατράπηκε σε εικόνα της τουρκικής προπαγάνδας. Αν το έγκλημα δεν διαπράχθηκε από τους ίδιους, μήπως δεν αξίζει να διαλευκανθεί; Μου φαίνεται πως αυτός που το έψαξε πιο πολύ απ’ όλους είναι ο δημοσιογράφος Κώστας Γεννάρης. Αλλά και ο ισχυρισμός που πρόβαλε αυτός στηριζόμενος στα δικά του ευρήματα δεν είναι και πολύ πιστευτός. Κάποτε ένας Τούρκος δημοσιογράφος του είχε πει ότι «τους σκότωσε ο πατέρας τους». Γιατί τους σκότωσε. Προτίμησε να τους σκοτώσει ο ίδιος, λέει, για να μην πέσουν στα χέρια των Ελληνοκυπρίων και να τους σκοτώσουν εκείνοι! Και αυτό είναι πολύ παράλογο. Άλλωστε, ο Γεννάρης δεν συνάντησε ποτέ ξανά εκείνο τον Τούρκο δημοσιογράφο που αναχώρησε από το νησί και πήγε μάλιστα στην Ελλάδα.

Όσοι γνωρίζουν στην τουρκική πλευρά δεν μιλούν για το θέμα αυτό. Δεν μιλούν ούτε οι διαμένοντες στην ελληνοκυπριακή πλευρά; Τι σιωπή είναι αυτή; Δεν υπάρχουν άλλες πηγές που θα μπορούσαν να καταφύγουν οι ερευνητές οι οποίοι προβάλλουν τώρα κάποιους νέους ισχυρισμούς και υποστηρίζουν ότι αυτό το έγκλημα έγινε με σφυροκόπημα από μακριά; Δεν μπορούν να μιλήσουν κάποιοι από τους ζώντες Ελληνοκύπριους εθνοφρουρούς που είχαν εισέλθει σε εκείνη την περιοχή εκείνο το βράδυ; Μόνο ένας από αυτούς μίλησε μέχρι τώρα. Πριν από χρόνια τηλεφώνησε στην εφημερίδα «Πολίτης» από την Πάφο. Και είπε: «Ήμουν ένας από τους στρατιώτες σε εκείνη την περιοχή. Είδα ότι δικοί μας μπήκαν σε εκείνο το σπίτι». Μόνο αυτό. Είδε ότι μπήκαν στο σπίτι, λέει, αλλά δεν ξέρει τι συνέβη μέσα στο σπίτι. Δεν υπάρχει κανένας σε αυτήν τη χώρα να μας το πει αυτό;

Εδώ μιλάμε για μία από τις αμέτρητες δολοφονίες και τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην Κύπρο πριν από περισσότερα από εξήντα χρόνια. Και δεν έχουμε καν τη δύναμη να τη διαλευκάνουμε. Τι θα κάνουμε τα υπόλοιπα; Θα παραμείνουν όλα ανεξιχνίαστα; Δεν ξέρουμε καν σε ποια κατάσταση και πώς δολοφονήθηκαν οι νεκροί μας που ακόμα βγάζουμε τα λείψανά τους από το χώμα μετά από τόσα χρόνια. Απλώς τους ξεπροβοδίζουμε για το τελευταίο τους ταξίδι μέσα σε μικροσκοπικά φέρετρα. Και ακόμα και αυτό δεν το κάνουμε εντάξει. Δεν επιδεικνύουμε τον σεβασμό που αξίζουν. Τις προάλλες κηδεύτηκε έτσι ένας πεσών του 1963. Ένας μαγκούφης. Κηδεύτηκε ολομόναχος από μερικά άτομα. Κανένας πολιτικός μας, κανένας αξιωματούχος μας κ.λπ. δεν παρέστη σε αυτήν την κηδεία. Επιπλέον, είναι και το εξής: Έπρεπε να κηδεύουμε όλοι μαζί τους αγνοούμενούς μας. Φυσικά, αν θέλουμε πράγματι ειρήνη σε αυτό το νησί. Έπρεπε να παρευρίσκονταν σε αυτές τις τελετές και οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων. Δεν έπρεπε να κηδεύουν μόνο τους Ελληνοκύπριους οι Ελληνοκύπριοι και μόνο τους Τούρκους οι Τούρκοι. Δεν μπορέσαμε να κάνουμε αυτό το βήμα ακόμα και κατά τις μέρες που πλησιάσαμε πιο πολύ στην ειρήνη και στη λύση.

Χθες είδα μια ενδιαφέρουσα μπροσούρα που δεν είχα δει προηγουμένως. Μια μπροσούρα που ρίχτηκε από αέρος κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής επιχείρησης του 1974. Είχα δει και προηγουμένως παρόμοιες μπροσούρες, αλλά αυτήν πρώτη φορά την έβλεπα. Είναι μια μπροσούρα που δημοσιεύθηκε με την υπογραφή του «διοικητή των τουρκικών ειρηνευτικών δυνάμεων Κύπρου» και απευθυνόταν στους Τουρκοκύπριους. Σε αυτήν υπάρχει η μορφή ενός ένοπλου στρατιώτη και πολιτών. Γέρων, νέων, παιδιών και γυναικών. Γράφει το εξής ο διοικητής:

«Τούρκε της Κύπρου,
Εχθρός σου είναι μόνο όποιος βγάζει όπλο εναντίον σου.
Εσύ είσαι ο προστάτης των αθώων, της ζωής σου, της αξιοπρέπειάς σου και της περιουσίας σου.
Μην πειράξεις ποτέ τις γυναίκες, τα παιδιά, τους άοπλους, όσους καταφεύγουν σε εσένα».
Είναι ένα ωραίο ανακοινωθέν. Αλλά δυστυχώς δεν συνέβη αυτό. Πειράχτηκαν και οι άοπλοι που δεν έπρεπε να πειραχτούν. Παιδιά, γυναίκες, ηλικιωμένοι. Επιπλέον, αν και αυτό το ανακοινωθέν απευθυνόταν προς τους Τουρκοκύπριους από τον διοικητή της επιχείρησης! Ο διοικητής, που ανησυχούσε ότι θα μπορούσαν να έκαναν εγκλήματα οι Τουρκοκύπριοι, δεν κατάφερε να εμποδίσει ακόμα και τους δικούς του στρατιώτες να το κάνουν αυτό. Μαζέψαμε πολύ πόνο σε αυτό το νησί, πάρα πολύ. Πόσο νοσταλγήσαμε την ειρήνη και την αδελφοσύνη, έτσι δεν είναι;