Φόρμα αναζήτησης

Αυτή η δίκη είναι ο καθρέφτης της κοινότητας και της χώρας μας

Εμφανίστηκαν ακαδημαϊκοί στη δίκη μας. Μάρτυρες της εισαγγελίας. Ανάμεσά τους και ένας πρύτανης πανεπιστημίου. Η δίκη είναι η υπόθεση που έμεινε στην ιστορία του Τύπου μας ως «η δίκη της γελοιογραφίας». Ουσιαστικά δεν είναι γελοιογραφία. Είναι κολάζ, φωτομοντάζ. Κάποιοι την αποκαλούν και «φωτογραφία». Ασχολούμαστε με αυτή την παράλογη δίκη εδώ και βδομάδες. Σαν να μην έχουμε άλλη δουλειά να κάνουμε! Τι ήταν; Ένα ελληνικό άγαλμα ούρησε πάνω στο κεφάλι του Ταγίπ Ερντογάν! Είμαι βέβαιος ότι αν ένας Τούρκος πασάς ουρούσε στο κεφάλι του Τσίπρα, ο Τσίπρας θα γελούσε και θα το προσπερνούσε. Αν ένας Ελληνοκύπριος ουρούσε στο κεφάλι του Ακιντζί, θα γελούσε και θα το προσπερνούσε και αυτός. Αν ένας Τουρκοκύπριος ουρούσε στο κεφάλι του Αναστασιάδη; Ούτε αυτός θα έδινε σημασία. Όμως, άλλο πράγμα είναι ο Ταγίπ. Μπορεί να ανεχτεί καθόλου τέτοια πράγματα ο άνδρας ο οποίος κάνει ένα έθνος και μια χώρα ό,τι θέλει, φυλακίζει όποιον θέλει, συγχωρεί όποιον θέλει και θεωρεί τον εαυτό του προφήτη;

Ξεπέρασαν τους είκοσι οι μάρτυρες τους οποίους παρουσίασε η εισαγγελία μέχρι σήμερα. Οι πρώτοι μάρτυρες που εμφανίστηκαν δεν ήταν καθηγητές και άλλα παρόμοια, ήταν άτομα που δεν διάβασαν και πολύ βιβλία και εφημερίδες στη ζωή τους. Άλλωστε το δήλωσαν αυτό ξεκάθαρα χωρίς δισταγμό στο δικαστήριο. Ύστερα ήρθαν οι καθηγητές. Αλλά είδαμε ότι δεν διέφεραν και πολύ από τους πρώτους μάρτυρες αυτοί οι καθηγητές που κουβαλήθηκαν στο δικαστήριο από τα πανεπιστήμιά μας. Και εκείνοι ήταν απληροφόρητοι. Και εκείνοι δεν ήξεραν τίποτα. «Αυτοί διδάσκουν τα παιδιά μας;» διερωτήθηκα όταν τους άκουσα. Πλήρης τραγωδία. Παράδειγμα αμάθειας. Όλοι οι μάρτυρες που παρουσιάστηκαν εναντίον μας μέχρι σήμερα κατάγονται από την Τουρκία, εκτός από μερικούς. Έπρεπε να έρθουν να παρακολουθήσουν αυτή τη δίκη όσοι ρωτούν γιατί βρίσκεται σε αυτό το χάλι η χώρα και η κοινότητά μας. Η απάντηση αυτού του ερωτήματος είναι σε αυτή την αίθουσα της ακροαματικής διαδικασίας.

Σακουλιάστηκαν σε αυτή τη δίκη όλοι οι ακαδημαϊκοί που βρίσκονται σε υπεύθυνα πόστα σε σχολές όπως η Νομική, η Επικοινωνία και η Λογοτεχνία στα πανεπιστήμιά μας. Δεν γνωρίζουν τους νόμους που ισχύουν εδώ. Δεν τους έχουν μελετήσει καθόλου και δεν ένιωσαν την ανάγκη να το κάνουν. Δεν ξέρουν και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Πώς αναμίχθηκαν σε αυτή τη δίκη; Πήγε η αστυνομία στο πανεπιστήμιο, λέει. Επισκέφθηκε τον πρύτανη. Του έδειξε το δημοσίευμα της εφημερίδας μας. Και ζήτησε γραπτώς την άποψη του πανεπιστημίου πάνω σε αυτό το θέμα. Και ο πρύτανης ανέθεσε σε αυτούς το καθήκον. Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Εγγύς Ανατολής Αχμέτ Ουμίτ Χασάν, που φαίνεται ότι γνωρίζει πιο πολλά αραβικά από ό,τι τουρκικά, ήρθε αυτοπροσώπως στο δικαστήριο. Δεν μπόρεσα να καταλάβω πάρα πολλές αραβικές λέξεις τις οποίες είπε. Γι’ αυτό έχω μιαν απαίτηση από την εισαγγελία. Στο εξής να φέρνει και διερμηνέα αν πρόκειται να εμφανίζει ενώπιόν μας μάρτυρες των οποίων τα τουρκικά είναι σπαστά! Σκεφτείτε. Ο Ουμίτ Χασάν είναι πρύτανης σε αυτό το πανεπιστήμιο εδώ και 18 χρόνια. Και διδάσκει Ιστορία του Δικαίου.

Εγώ δεν κατάλαβα τίποτα από αυτά που είπε. Πώς τον καταλαβαίνουν άραγε οι φοιτητές; Ο δικηγόρος μας Τατζιάν Ρεϊνάρ ρωτάει τον Ουμίτ Χασάν: «Η Τουρκία και η ΤΔΒΚ είναι σαν το νύχι και το κρέας;». Λέει το εξής ο Χασάν: «Η σχέση σαν το νύχι και το κρέας είναι μια πολύ ρομαντική έκφραση. Η ΤΔΒΚ είναι ανεξάρτητο κράτος». Σύμφωνα με τον Χασάν, το δημοσίευμά μας δεν είναι μόνο προσβολή προς τον Ερντογάν, αλλά «μια σοβαρή προσβολή».
Ο δικηγόρος μας ρωτάει έναν άλλο ακαδημαϊκό μάρτυρα το εξής: «Το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι όργανο της ΕΕ;». «Ναι, είναι όργανο της ΕΕ», λέει ο μάρτυρας. Δεν ξέρει ότι αυτό το Συμβούλιο δεν έχει σχέση με την ΕΕ. «Έχετε κάποια στενή σχέση με τον Ερντογάν;» τον ρωτάει. «Αυτή είναι μια πολύ προσωπική ερώτηση, γίνεται να μην απαντήσω;» λέει. «Όταν ετοιμάζατε τις εκθέσεις σας, καταφύγατε σε κάποιες πηγές;» τον ρωτάει. «Η πηγή είμαι εγώ», λέει ο μάρτυρας. Στις εκθέσεις τους έγραψαν ότι η ΤΔΒΚ δεν έχει οποιανδήποτε υποχρέωση έναντι θεσμών όπως η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επειδή δεν είναι διεθνώς αναγνωρισμένη. Έμειναν και εδώ μετεξεταστέοι. Διότι το μέρος αυτό δεν εξαιρείται από αυτή την υποχρέωση.

Η κοινή άποψη των τελείως αδιάβαστων ανθρώπων που ήρθαν προηγουμένως και αυτών των ακαδημαϊκών είναι η εξής: «Το γεγονός ότι ουρεί στο κεφάλι του Ερντογάν το ελληνικό άγαλμα σε αυτή τη γελοιογραφία είναι μεγάλη προσβολή προς τον Πρόεδρο της Τουρκίας». Σαν να ήρθαν στο δικαστήριο για να πουν μόνο αυτό. Ακαδημαϊκοί που δεν έχουν ιδέα για καμία γελοιογραφία και φωτομοντάζ που δημοσιεύθηκε σε σχέση με γνωστούς πολιτικούς παγκοσμίως. Κατέρρευσε η ακαδημία σε αυτή τη δίκη. Ιδού, αυτή είναι η κατάσταση των πανεπιστημίων μας που είναι γνωστό σε όλους πλέον ότι μετέτρεψαν την υπόθεση σε εμπόριο. Πέρα από τραγωδία.
Σε κάθε ακρόαση είναι γεμάτη η αίθουσα του δικαστηρίου. Είμαστε εμείς κι εμείς όμως. Δεν υπάρχει κανένας ξένος ανάμεσά μας. Σε μιαν υπόθεση στην οποία υπεράσπιζα ο ίδιος τον εαυτό μου, είχα πει το εξής στην τελευταία μου αγόρευση αφού έριξα μια ματιά στην αίθουσα: «Σήμερα είμαι πολύ ευτυχισμένος. Ανάμεσά μας δεν υπάρχει κανένας ξένος. Δεν μπορεί κανείς να δει αυτό το πρωτόγονο χάλι μας και να μας κάνει ρεζίλι στο εξωτερικό». Δεν νιώθω την ίδια χαρά τώρα σε αυτή τη δίκη που θυμίζει εποχές ιεράς εξέτασης. Δεν πρέπει να μένει τίποτα κρυφό. Πρέπει να ντρέπονται εκείνοι που πρέπει να ντρέπονται!