Φόρμα αναζήτησης

Ημέρα Συντάγματος της Ουκρανίας – Στόχος είναι η ελευθερία και η δημοκρατία

Του Boris Humeniuk*

Φέτος, η Ουκρανία γιορτάζει την 23η επέτειο του Συντάγματος. Ο Βασικός Νόμος έγινε σύμβολο της ενοποίησης του ουκρανικού λαού στην οικοδόμηση ενός κυρίαρχου και ανεξάρτητου, δημοκρατικού, κοινωνικού και νομικού κράτους.

Μια τέτοια στάση απέναντι στο Σύνταγμα αντιστοιχεί στις παγκόσμιες τάσεις του Συντάγματος ως μιάς από τις σημαντικότερες νομικές αξίες του παρόντος. Εξάλλου, μόνο ένα κράτος με τέλειο δημοκρατικό σύνταγμα μπορεί να έχει σταθερότητα στην ανάπτυξη της εγχώριας πολιτικής και της αναγνώρισής του στη διεθνή σκηνή.

Και αν αυτές τις μέρες γιορτάζουμε 23 χρόνια, η ιστορία της δημιουργίας του Νόμου μας ανέρχεται σε χίλια χρόνια. Πριν από χιλιάδες χρόνια, η γη μας είχε ήδη Νόμο και έζησε σύμφωνα μ’ αυτό. Ήταν ο Νόμος «Η Αλήθεια» του ένδοξου προγόνου μας, Μεγάλου Πρίγκιπα Yaroslav, του οποίου ο τάφος βρίσκεται στην Αγία Σοφία του Κιέβου.

Ενώ αργότερα, πριν από 300 χρόνια, ήτοι στις 5 Απριλίου 1710, δημιουργήθηκε το Σύνταγμα του Pylyp Orlyk, ένα από τα πρώτα ευρωπαϊκά συντάγματα της σύγχρονης εποχής, το κείμενο του οποίου συντάχθηκε από τον Ουκρανό Γκέτμαν ΄Ορλυκ, τον ηγέτη των Κοζάκων. Το έγγραφο περιείχε δημοκρατικές αρχές του κοινοβουλευτισμού, και το κράτος ονομάστηκε Ουκρανία. Ωστόσο, το Σύνταγμα του ΄Ορλυκ δεν τέθηκε ποτέ σε ισχύ, δεδομένου ότι γράφτηκε υπό συνθήκες εξορίας.

Στις 24 Αυγούστου 1991, το Verkhovna Rada (Κοινοβούλιο) της σοβιετικής Ουκρανίας ενέκρινε τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας της Ουκρανίας. Μετά την έγκριση της Διακήρυξης σε εθνικό δημοψήφισμα, η Ουκρανία αναγνωρίστηκε από την πλειοψηφία των χωρών του κόσμου ως κυρίαρχο κράτος, το οποίο συμμετέχει πλήρως στις διεθνείς σχέσεις.

Για ένα νέο ανεξάρτητο κράτος υπήρχε υποχρέωση να επιλυθεί επειγόντως το ζήτημα συνταγματικής αναγνώρισης των θεμελίων του κοινωνικού και πολιτικού συστήματος, της εδραίωσης των δικαιωμάτων και ελευθεριών του ανθρώπου και του πολίτη, της διαδικασίας οργάνωσης και λειτουργίας των κρατικών αρχών και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Έτσι, 28 Ιουνίου, 1996, το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας ενέκρινε το νέο Σύνταγμα της Ουκρανίας – το πρώτο Σύνταγμα της ανεξάρτητης Ουκρανίας. Οι βουλευτές εργάστηκαν, παραμένοντας συνεχώς στην αίθουσα συνεδριάσεων για 24 ώρες.

Η ημέρα της έγκρισης του Βασικού Νόμου είναι αργία στην Ουκρανία.

Η υιοθέτηση του Συντάγματος εδραίωσε τα νομικά θεμέλια της ανεξάρτητης Ουκρανίας, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά της, και καθόρισε τη διαίρεση μεταξύ των κλάδων της εξουσίας και τις δραστηριότητες της εξωτερικής πολιτικής. Αυτό ήταν το πιο σημαντικό βήμα για την εξασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των πολιτών, γεγονός που συνέβαλε επίσης στην περαιτέρω αύξηση του διεθνούς κύρους της Ουκρανίας στον κόσμο.

Σήμερα, η Ουκρανία διέρχεται την πιο δύσκολη δοκιμασία κατά την περίοδο της ανεξαρτησίας της – για την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα.

Η Ουκρανία συνεχίζει να εφαρμόζει ευρείας κλίμακας μεταρρυθμίσεις, και ταυτόχρονα αποτρέπει την ρωσική επιθετικότητα, η οποία έχει οδηγήσει στην απώλεια πάνω από 13.000 ζωές, περίπου 2 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένους, την πτώση του εθνικού ΑΕΠ, την απώλεια σημαντικού τμήματος της παραγωγικής ικανότητας και των πόρων στις προσωρινά κατεχόμενες περιοχές της Donbass και της Κριμαίας.

Για την Ουκρανία, η επιτυχία στην πραγματοποίηση των μεταρρυθμίσεων συνδέεται με τη νίκη επί της σημερινής ρωσικής επιθετικότητας και την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας. Δεν θα υπάρξει πραγματική σταθερότητα, ευημερία και εμπιστοσύνη στο μέλλον εάν υπάρχει πόλεμος στην πόρτα.

Διατηρώντας βασικές αρχές και διατάξεις, το Σύνταγμα στο σημερινό δυναμικό ιστορικό πλαίσιο πρέπει να ανταποκρίνεται επαρκώς στις παγκόσμιες αλλαγές και τις προκλήσεις του χρόνου.

Η συνταγματική μεταρρύθμιση είναι μια αντικειμενική αναγκαιότητα, που προορίζεται να διασφαλιστεί η περαιτέρω ανάπτυξη της χώρας μας για την εδραίωση της κοινωνίας, να αυξήσει την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και να ενισχύσει την αξιοπιστία της Ουκρανίας στη διεθνή σκηνή και την πλήρη ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα και και το ευρω-ατλαντικό σύστημα ασφαλείας.

Η σημερινή Ουκρανία είναι μια αποκεντρωμένη, ανοικτή και διαφανής κοινωνία με υψηλό βιοτικό επίπεδο, την ποιότητα της υγειονομικής περίθαλψης και της εκπαίδευσης, σαφή και απλό τρόπο για τις επιχειρήσεις, ευρεία τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Βλέπουμε τους πολίτες μας, που με αξιοπρέπεια υπερασπίζονται τα συνταγματικά τους δικαιώματα και το συνταγματικό σύστημα στο κράτος: ξεκινώντας με την υπεράσπιση της χώρας στα ανατολικά σύνορα, όπου αντιστέκονται στις δυνάμεις του αυτοκρατορικού αυταρχισμού, τη στρατιωτική επιθετικότητα και συστηματική υποτίμηση της ανθρώπινης ζωής, μέχρι μια σειρά από κοινωνικά κινήματα που εφιστούν την προσοχή στην έλλειψη συμμόρφωσης με το Σύνταγμα της Ουκρανίας σε ορισμένους τομείς της δημόσιας ζωής.

Πρόκειται για μια εκ νέου εκκίνηση της χώρας, που σημαίνει την άρνηση των Ουκρανών να ζουν σε παλιές, διεφθαρμένες συνθήκες, την επιθυμία τους να εφαρμόσουν ριζικές αλλαγές μέσω των οποίων οι πολίτες θα έχουν ευκαιρίες για αυτοπραγμάτωση, χάρη στην οποία η χώρα θα αναπτυχθεί τεχνολογικά και οικονομικά.

Ουκρανοί επανειλημμένα και πειστικά αποδείξανε στον κόσμο ότι είναι αυτάρκης κυρίαρχο έθνος που είπε τελικό αντίο στο μετα-σοβιετικό παρελθόν και τις αυταρχικές πολιτικές πρακτικές, και έχει επιλέξει τον ευρωπαϊκό δρόμο.

Ο ουκρανικός λαός επιστρέφει το Σύνταγμα στη φυσική του ουσία και το νόημα της ύπαρξης: να είναι ο Βασικός Νόμος και η θεμελιώδης συνθήκη μεταξύ ανθρώπου και κράτους. Ο ουκρανικός λαός επιβεβαιώνει τους κανόνες του, τους υπερασπίζεται με τη θέλησή του, με τη ζωή των γιων του.

Στόχος μας είναι η ελευθερία και η δημοκρατία, η ειρήνη και η ευημερία. Γι ‘αυτούς τους σκοπούς μας καλεί το Σύνταγμά μας.

*Πρέσβης της Ουκρανίας στην Κυπριακή Δημοκρατία

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.