Φόρμα αναζήτησης

Ιερείς υπαίθρου και το ζόρι της βουλής

Ποιος ο λόγος που απέσυρε η κυβέρνηση το νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή το 2015 (το οποίο σημειωτέον συμφώνησε με την Εκκλησία) με σκοπό να περιορίσει την κρατική αρωγή σε ιερείς στα περίπου 6,14 εκατ. ευρώ ετησίως, κλειδώνοντας τον αριθμό τους σε 700 άτομα μέχρι το 2025, για να καταθέσει νέο, το οποίο προβλέπει κλιμακωτή αύξηση των επιδοτούμενων ιερέων και συνακόλουθα της κρατικής επιχορήγησης; Αύξηση που θα ξεπεράσει ετησίως το 1 εκατ. ευρώ μέχρι το 2025, όταν θα επιδοτούνται 850 ιερείς; Ερώτηση που δεν έκανε κανένας βουλευτής χθες στη συνεδρία της επ. Οικονομικών η οποία κλήθηκε να εξετάσει το νέο νομοσχέδιο. Γεγονός απαράδεκτο. Έπειτα γιατί το νομοσχέδιο του 2015 το οποίο είχε εξεταστεί από την ίδια επιτροπή (επί προεδρίας Ν. Παπαδόπουλου) και οδηγήθηκε στην Ολομέλεια, βγήκε νοκ άουτ στη σύσκεψη αρχηγών; Τι ζόρι τραβούσαν τα κόμματα και ο πρόεδρος της Βουλής το 2016 και το έστειλαν στην ελληνικές καλένδες; Ουδείς μπορεί να γνωρίζει μετά βεβαιότητας τι παίχθηκε παρασκηνιακά, ωστόσο η συζήτηση στη σύσκεψη αρχηγών προ της Ολομέλειας στις 31/3/2016 δίνει μια κατεύθυνση. Παραθέτουμε αυτούσια πρακτικά:

Γ. Λαμάρης (τέως βουλευτής ΑΚΕΛ): Επικαιροποιείται η συμφωνία.

Ν. Κουτσού (τέως βουλευτής Συμμαχίας): Ο λόγος είναι ότι τα θέματα αυτά είναι μεταξύ των κοινοτήτων που συζητήθηκαν και συμφωνήθηκαν. Ο Μακάριος, τότε, ως αρχηγός της κοινότητας το έκαμε. Πώς θα έρθεις να παρέμβεις σε μια συμφωνία που έκαμε η κοινότητα, χωρίς την κοινότητα; Άρα, αν ήθελε ο Αρχιεπίσκοπος, έκαμνε τη συμφωνία. Είναι θέμα Ιεράς Συνόδου και κυβέρνησης.

(Γ. Ομήρου): Τη συμφωνία την έκανε με το κράτος, όμως, με την εκτελεστική εξουσία.

Κουτσού: Ναι.

Ομήρου: Τώρα είναι ένας λόγος αυτό που λέει ο κ. Λαμάρης, ότι απλώς πρόκειται περί επικαιροποίησης και δεν υπάρχει τίποτε το… Θέλετε να το αναβάλουμε και να γίνουν συνεννοήσεις; Δηλαδή, συνεννοήσεις με τον ΥΠΟΙΚ, ίσως και με τον Αρχιεπίσκοπο.

Α. Νεοφύτου (πρ. ΔΗΣΥ): Ναι.

Λαμάρης: Ναι.

Ν. Κωνσταντίνου (τέως βουλευτής ΔΗΚΟ): Να αναβληθεί μια βδομάδα.

Λαμάρης: Για να να είμαστε σίγουροι.

Α. Νεοφύτου: Να το χειριστεί ο Πρόεδρος.

Λαμάρης: Ναι. Συνεννοηθείτε, διότι έχει και άλλα πράματα.

Ομήρου: Εντάξει.

Στις 7 Απριλίου 2016, μια βδομάδα μετά, το νομοσχέδιο επανήλθε στη σύσκεψη αρχηγών:

Ομήρου: Το υπ΄ αριθμόν 3 θέμα… είναι εκείνο που αναβάλαμε την περασμένη εβδομάδα. Τι έχετε σκεφτεί;

Ν. Τορναρίτης: Ήταν να διαβουλευτείτε εσείς, κύριε πρόεδρε.

Γ.δ. Βουλής: Μιλήσατε εσείς για τον ΥΠΟΙΚ, αλλά λόγω απουσίας του Προέδρου μιλήσαμε με τους εκπροσώπους του υπουργείου, κατ΄ ακρίβειαν με το Γενικό Λογιστήριο, και δεν θα υπάρχει πρόβλημα στο να συνεχίσουν να πληρώνονται οι κληρικοί, όμως, τούτο θα επέφερε κάποιες εξοικονομήσεις, αν περνούσε, που δεν θα καταστεί εφικτό να γίνουν τώρα. Κάποια, ένα διοικητικό κόστος και να είναι και ο αριθμός των κληρικών μικρότερος…

Ομήρου: Αναβάλλεται για τη νέα Βουλή…

ΥΓ: Η νέα βουλή τρία χρόνια μετά έχει ενώπιόν της νέο νομοσχέδιο, το οποίο μπορεί να τροποποιήσει. Μπορεί να του αλλάξει και τα φώτα. Θα το πράξει, όμως, ή θα συμπεριφερθεί όπως το 2016; Και αν το πράξει τι θα κάνει η κυβέρνηση που έχει ήδη συμφωνήσει με την εκκλησία; Τι άλλα πράματα έχει που δεν ξέρουμε και ήθελαν συνεννόηση;