Φόρμα αναζήτησης

Η ξεχασμένη αφερεγγυότητα και τα ζόμπι

Οι περισσότερες μεταρρυθμίσεις δεν έχουν χρηματικό κόστος. Απαιτούν όμως καλή ενημέρωση από την πλευρά της Πολιτείας ώστε το κοινό, οι πολίτες, να ανταποκριθούν και να τις αγκαλιάσουν. Καμία μεταρρύθμιση δεν μπορεί να εφαρμοστεί αποτελεσματικά διά της επιβολής.
Μια ουσιαστική, αλλά και ξεχασμένη μεταρρύθμιση της μνημονιακής περιόδου, είναι το πλαίσιο για την αφερεγγυότητα. Μια μοντέρνα πτωχευτική διαδικασία, που απαλλάσσει τάχιστα τον οφειλέτη από χρέη που δεν μπορεί να ικανοποιήσει (χάνοντας από την άλλη τα περιουσιακά του στοιχεία), προσφέρει μια δεύτερη ευκαιρία σε επιχειρήσεις και οδηγεί στην πλήρη επανένταξη στην οικονομική ζωή προσώπων που απέτυχαν κατά την άσκηση των οικονομικών τους δραστηριοτήτων. Η αποτυχία είναι μέρος της ζωής και δεν προσφέρει τίποτα η καταδίκη και ο στιγματισμός ανθρώπων που έπεσαν έξω. Το πλαίσιο για την αφερεγγυότητα είχε προβληθεί –και ορθά– ως το μέσο για την προστασία της πρώτης κατοικίας δανειοληπτών με μη εξυπηρετούμενο δανεισμό. Θα περίμενε κανείς ότι θα ήταν μαζική η χρήση των εργαλείων σε μια χώρα με οξύ πρόβλημα υπερδανεισμού και οξύ πρόβλημα μη εξυπηρετούμενων δανείων. Θα περίμενε κανείς ότι οι επιχειρήσεις θα έσπευδαν να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα αναδιάρθρωσης των χρεών τους και ότι τα φυσικά πρόσωπα θα διεκδικούσαν μέσω δικαστηρίου την επικύρωση Προσωπικών Σχεδίων Αποπληρωμής. Οι δε ενυπόθηκοι δανειολήπτες θα απαλλάσσονταν από δανειακό βάρος που δεν μπορούν να αποπληρώσουν προχωρώντας σε πτώχευση, με την αποκατάσταση να επέρχεται σε τρία χρόνια.
Ο απολογισμός είναι αποκαρδιωτικός. Τίποτα από τα παραπάνω δεν έγινε. Και το τίμημα είναι βαρύ. Αφήνοντας στην άκρη τα δάνεια με υποθήκη πρώτη κατοικία (για τα οποία υπήρξε το σχέδιο Εστία, χωρίς και πάλι ιδιαίτερη επιτυχία), η διατήρηση εν ζωή επιχειρήσεων-ζόμπι βλάπτει το σύνολο της επιχειρηματικότητας, νοθεύει τον ανταγωνισμό και δεν επιτρέπει στις υγιείς επιχειρήσεις να μεγαλώσουν. Και ας μην ξεχνάμε ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις απασχολούν περισσότερους εργαζόμενους. Και για την κατάσταση αυτή βαριά είναι η ευθύνη των τραπεζών που πρέπει να είναι πιο επιθετικές απέναντι σε επιχειρήσεις που δεν μπορούν να δώσουν ούτε 1.000 ευρώ για να εκδώσουν οικονομικές καταστάσεις.
Από τις αρχές της χρονιάς λειτουργεί αυτόνομο Τμήμα Αφερεγγυότητας (η Υπηρεσία Αφερεγγυότητας υπαγόταν στον έφορο Εταιρειών) και η νέα φάση λειτουργίας θα πρέπει να οδηγήσει σε επιτάχυνση του ρυθμού αξιοποίησης των εργαλείων της αφερεγγυότητας. Τα ίδια αυτά εργαλεία μπορούν να αξιοποιηθούν και από τους αιτητές του σχεδίου Εστία που θα κριθούν μη βιώσιμοι. Το έχουμε ξαναγράψει. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις στην οικονομία, αλλά το πλαίσιο για την αφερεγγυότητα είναι ένας οργανωμένος τρόπος διευθέτησης του μεγάλου χρέους του ιδιωτικού τομέα.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.