Φόρμα αναζήτησης

Η τριμερής και ο κόσμος μας

Ο ταν δύο ή περισσότερα μέρη συναντηθούν για μια διαπραγμάτευση ή για να σχεδιάσουν κάτι από κοινού ή για να στείλουν μηνύματα που βολεύουν το κάθε ένα ξεχωριστά και ίσως και όλους μαζί, τι κάνουμε για να καταλάβουμε τι γίνεται;

Για την τριμερή με το Ισραήλ και την Ελλάδα στην Ιερουσαλήμ, παρουσία και του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, δεν χρειάζονται απαραίτητα πηγές στα ΥΠΕΞ και στις κυβερνήσεις Ισραήλ και ΗΠΑ. Τη δουλειά και την ανάλυση την έχουν κάνει ξένοι συνάδελφοι και μπορούμε να έχουμε μια εικόνα. Και στα ΜΜΕ της κάθε χώρας βλέπεις τι απασχολεί τους πολίτες και… τις πηγές σε κάθε μία από αυτές.

Στη διεθνή ειδησεογραφία ο περιβόητος EastMed ήταν αόρατος στα αγγλικά, εκτός από τα όσα έγραφαν αγγλικές εκδόσεις ελληνικών και κυπριακών μέσων, ή ελληνικών συμφερόντων ιστοσελίδες στο εξωτερικό. Στον ευρωπαϊκό Τύπο γενικότερα, και στα ΜΜΕ που ασχολούνται με τα ευρωπαϊκά θέματα με βάση τις Βρυξέλλες ειδικότερα, μόνο και κύριο θέμα ασχολίας ήταν το Brexit.

Κρίνοντας από τα ΜΜΕ του Ισραήλ, τουλάχιστον τα αγγλόφωνα, την προσοχή κέρδισε η επίσκεψη Πομπέο μερικές ημέρες πριν από τις ισραηλινές εκλογές και οι χειραψίες του με τον κατηγορούμενο για διαφθορά Νετανιάχου. Εκεί δηλαδή που οι Κύπριοι βλέπαμε την οργή της Τουρκίας, οι Ισραηλινοί έβλεπαν μια προεκλογική πάσα από την κυβέρνηση Τραμπ.

Και μιλώντας για τον Τραμπ, στην περιοδεία Πομπέο το Ισραήλ δεν ήταν παρά μια στάση και το παρόν στην τριμερή το πολύ μία υποσημείωση. Τους Αμερικανούς απασχόλησε πολύ περισσότερο το ότι ο ΥΠΕΞ τους απέκλεισε τα ΜΜΕ από την κάλυψη της επίσκεψης εκτός από μερικά με χριστιανική αποστολή και υπόβαθρο.
Αυτό που αποκόμισαν τα αμερικανικά ΜΜΕ ήταν η θετική απάντηση Πομπέο σε ερώτηση του ευαγγελικού Christian Broadcasting Network αν ο Τραμπ θα σώσει το Ισραήλ από τους Ιρανούς όπως τους έσωσε η Εσθήρ από τους αρχαίους Πέρσες.
Τα κυπριακά ΜΜΕ και η κυπριακή δημόσια σφαίρα (και οι πολιτικοί της) αναβάθμισαν την τριμερή σε τετραμερή, είδαν ηχηρά μηνύματα στην Τουρκία σε αναφορές που έχουν σχέση με το Ιράν και τη Ρωσία (και που συμπεριλήφθηκαν αρκετά γενικόλογα στο κοινό ανακοινωθέν ώστε να χωρούν μέσα τα πάντα) και προσπάθησαν να μας πείσουν πως γίναμε υπερδύναμη. Και πως τα κομμάτια του αγωγού EastMed έχουν φορτωθεί στο τραμ της Λευκωσίας και έρχονται.
Η κυβέρνηση φυσικά και ξέρει ότι τα πράγματα δεν ακριβώς έτσι. Και ότι και αυτή η τριμερής φέρνει κάποια οφέλη και χτίζει για το μέλλον, ακόμα και αν δεν ικανοποιεί τα άμεσα ένστικτά μας. Όταν τους ρωτήσεις, κυβερνητικοί παράγοντες λένε την αλήθεια.
Όμως, η κυβέρνηση επιτρέπει παθητικά και ενθαρρύνει την υστερία γιατί βολεύει ο πρόσκαιρος σανός, και ας μην είναι υγιής για τον οργανισμό μακροπρόθεσμα.