Φόρμα αναζήτησης

«Η θρησκεία, ως μέγας σύμμαχος της πανδημίας» του Κώστα ΚωνσταντίνουΤο Γιομ Κιπούρ, η Μέρα του Εξιλασμού, είναι η ιερότερη του χρόνου στο εβραϊκό ημερολόγιο, καθώς εκείνη την ημέρα οι Εβραίοι ζητούν συγνώμη από τους άλλους αλλά κυρίως από το Θεό για τις αμαρτίες τους. Φέτος, όμως, το νόημα της μέρας -η οποία ξεκίνησε το απόγευμα της Κυριακής και τελειώνει το βράδυ της Δευτέρας- επισκιάζεται από μια κατάσταση μάλλον πρωτόγνωρη και όπως όλα δείχνουν ακόμα χειρότερη και από εκείνην στην οποία βρέθηκε το Ισραήλ το 1973, όταν η Αίγυπτος και η Συρία επιτέθηκαν από κοινού ενάντια στο εβραϊκό κράτος, οδηγώντας σε έναν πόλεμο γνωστό πια με το όνομα αυτής της μεγάλης γιορτής των Εβραίων: τον Πόλεμο του Γιομ Κιπούρ. Το μοναδικό πόλεμο που έχασε το Ισραήλ από την ίδρυσή του το 1948. Το Γιομ Κιπούρ του 2020, λοιπόν, βρίσκει τη γείτονα αντιμέτωπη με έναν άκομα πόλεμο τον οποίο μοιάζει -απροσδόκητα- να χάνει. Αυτόν ενάντια στην Covid-19.

Θα είναι σίγουρα ένα σημείο αναφοράς για τους ιστορικούς του μέλλοντος αυτή η ανατροπή: το Ισραήλ, ένα κράτος ιατρικά προηγμένο όσο λίγα στον πλανήτη, με ζηλευτό σύστημα υγείας και με μια διαχείριση η οποία μέχρι τη χαλάρωση των περιορισμών το κατάτασσε στους καλύτερους «μαθητές» παγκοσμίως σε σχέση με τον δρακόντειο εκεί έλεγχο της πανδημίας, ανακοίνωσε χθες ότι βρίσκεται πλέον σε απόσταση αναπνοής από το όριο το οποίο καθόρισαν οι ειδικοί ως το ύστατο σημείο για την κατάρρευση του τομέα της υγείας στη χώρα.

Και δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς το γιατί κοιτάζοντας τους αριθμούς: 1,512 άνθρωποι βρίσκονται υπό νοσηλεία, οι 749 σε σοβαρή κατάσταση και με το όριο σε σχέση με τις διασωληνώσεις να είναι μόλις τα 800 άτομα. Από εκεί και πέρα δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα. Αυτό που καταγράφηκε το τελευταίο διάστημα σε μερικά νοσοκομεία, η άρνησή τους δηλαδή να δεχθούν άλλους ασθενείς με Covid-19 λόγω αδυναμίας χειρισμού των υποθέσεων, είναι πλέον ο κανόνας σε όλη σχεδόν τη χώρα.

Όλα αυτά δε, την ώρα που τα κρούσματα αυξάνονται ραγδαία παρά το lockdown το οποίο επιβλήθηκε εκ νέου και παρότι το Ισραήλ παραμένει κλειστό στον έξω κόσμο -εξαιρουμένων των υπηκόων της χώρας και των επί μακρόν διαμένοντων- από τον περασμένο Μάρτη. Στις 229,374 έχουν ανέλθει οι περιπτώσεις που διαγνώστηκαν και 68,788 είναι εν ενεργεία. Οι νεκροί έφτασαν ήδη τους 1,450.

Τι πήγε στραβά; Μια σειρά από παράγοντες λένε οι ειδικοί, όμως κυρίως τα πυρά στρέφονται πρωτίστως κατά της κυβέρνησης Νετανιάχου και της αποτυχίας της ή καλύτερα της απροθυμίας της να χειριστεί με τον ίδιο τρόπο τις περιοχές στις οποίες ζουν οι ορθόδοξοι Εβραίοι -τα θρησκευτικά κόμματα των οποίων παραμένουν ο πιο πολύτιμος σύμμαχος του υπόδικου πρωθυπουργού του Ισραήλ- και το υπόλοιπο της χώρας το οποίο υποχρεούται να εφαρμόζει αυστηρά τις οδηγίες της κυβέρνησης. Με τις πρώτες να ήταν και να παραμένουν τα σημεία στα οποία δημιουργούνται συνεχώς εστίες μετάδοσης.

Με εξαίρεση κάποιες σποραδικές συγκρούσεις της Αστυνομίας με τα απείθαρχα πλήθη των θρησκόληπτων, το κράτος δεν έκανε τίποτα για να αλλάξει δραστικά την εικόνα σε αυτές τις συνοικίες και τις πόλεις η οποία όλο αυτό το διάστημα μπορεί να περιγραφεί -και περιγράφεται στα αλλεπάλληλα ρεπορτάζ των ΜΜΕ της χώρας- ως business as usual. Με μεγάλα πλήθη ανθρώπων να παρακούνε ακόμα και τις περί του αντιθέτου οδηγίες των ραββίνων, οι οποίοι θεωρήθηκε ότι δεν ήταν αρκετά… πιστοί και δεν είχαν εμπιστοσύνη στο Θεό.

Τα ιεροδιδασκαλεία και οι συναγωγές λειτουργούσαν σαν να μην συνέβαινε τίποτα, η κοινωνική αποστασιοποίηση ήταν ανάθεμα και όσο κι αν το ψύχραιμο και πιο σοβαρό κομμάτι των ορθοδόξων Εβραίων -μαζί και οι θρησκευτικές Αρχές- πάσκιζαν να συνετίσουν τα πλήθη αυτά, τίποτα δεν άλλαζε. Ή μάλλον άλλαξε σε κάποια φάση: τα κόμματα που εκφράζουν αυτές τις ομάδες απειλούσαν ακόμα και με αποχώρηση από την κυβέρνηση εάν ο Νετανιάχου τολμούσε να κάνει το αυτονόητο. Ο Νετανιάχου δεν το έκανε βέβαια και για εκείνον η προτεραιότητα ήταν και παραμένει να κρατηθεί στην εξουσία και να αποφύγει με κάποιον τρόπο την καταδίκη αλλά και το διογκούμενο κύμα αγανάκτησης, ειδικά μετά και τη δημοσιοποίηση του κειμένου της ανάκρισής του από την Αστυνομία.

Δεν χρειάζεται, βεβαίως, κανείς να μπει σε ιδιαίτερη ανάλυση των ομοιοτήτων ανάμεσα στην περίπτωση του Ισραήλ από τη μία και της Κύπρου, της Ελλάδας αλλά και άλλων ορθόδοξων -εδώ χριστιανικών- περιοχών από την άλλη για να κατανοήσει πόσο -όσο κι αν αυτό θα φαινόταν αδιανόητο έστω και πριν από μία δεκαετία σε εμάς τουλάχιστον- η θρησκευτική καθυστέρηση και ο φανατισμός σαμποτάρουν την προσπάθεια η οποία με μεγάλο κόστος καταβάλλεται από τους ερευνητές, τους επαγγελματίες υγείας και τη λογική πλειοψηφία, στο όνομα μιας εγωιστικής και σίγουρα καθόλου φιλάνθρωπης προσέγγισης στα πράγματα της μειοψηφίας αυτής η οποία, προσέγγιση, κοστίζει ζωές.

Και φυσικά, δεν ξαφνιάζει κανέναν λογικό άνθρωπο που και εδώ αυτές οι ομάδες των ζηλωτών και των αρχηγών τους στην Εκκλησία πρωτοστατούν στη διάδοση καταγέλαστων και παρανοϊκών θεωριών συνομωσίας -περί «κατασκευασμένου» ιού, Νέας Τάξης Πραγμάτων, μικροτσίπ, «απλής γρίπης» την οποία «δεν περιμέναμε να μας πει ότι θα πεθάνουμε» κ.α.- οι οποίες επίσης πριν από μια δεκαετία ήταν αντικείμενο πλάκας στην κοινωνία αλλά σήμερα τρομοκρατούν μεγάλες ομάδες του πληθυσμού, που έχουν παραδοθεί μέσα από «θρησκευτική» κατήχηση σε παράλογες ή και σε απολύτως παρανοϊκές αντιλήψεις θρησκοληψίας.

Το εάν θα πάθουμε και εμείς κάποια στιγμή αυτά που παθαίνει το Ισραήλ, κανείς δεν μπορεί να το πει με ακρίβεια. Το μόνο βέβαιο είναι πως εκεί η ανατροπή από το success story στην καταστροφή, δεν χρειάστηκε καμία δεκαετία για να επέλθει. Συνέβηκε σε τρεις και μόλις μήνες. Τον Ιούνη κανείς, μα κανείς δεν θα μπορούσε να τη φανταστεί.

Όμως δυστυχώς όλοι λογάριαζαν χωρίς (και) τη δύναμη που έχει η θρησκεία όταν αφήνεται να υποκαταστήσει την επιστήμη, τη γνώση, τα δεδομένα, το Νόμο και την κοινή λογική. Εξού και το αποτέλεσμα.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.