Φόρμα αναζήτησης

Ή θα λυθεί ή θα βουλιάξουμε!

Του Γιώργου Τ. Γεωργίου*

Το ναυάγιο στο Κραν Μοντανά έφερε ένα επικίνδυνο και παρατεταμένο αδιέξοδο στο Κυπριακό. Αποτέλεσμα, η Τουρκία να σκληρύνει τη στάση της, να εφαρμόζει ένα δικό της Plan B και να αναπτύσσει σειρά επιθετικών ενεργειών σε βάρος της Κύπρου και ευρύτερα στη ΝΑ Μεσόγειο και στο Αιγαίο. Σε αυτό το διάστημα δυστυχώς δεν αξιολογήθηκαν, ούτε και αναλύθηκαν τα δεδομένα και οι πραγματικότητες από τη δική μας πλευρά. Ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, μαζί με τους συνεργάτες του, και τον ΔΗΣΥ έμειναν από διορατικότητα, πρόβλεψη και εκτίμηση των εξελίξεων. Άφησαν εντελώς στο περιθώριο τόσο τη διαπραγματευτική ομάδα για το Κυπριακό, όσο και το Εθνικό Συμβούλιο.

Κύριο χαρακτηριστικό αυτής της περιόδου, 18 μήνες μετά το αδιέξοδο των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά, είναι η έλλειψη πρωτοβουλιών από τη δική μας πλευρά, η απουσία πολιτικής βούλησης και οράματος λύσης. Δεν αρκούσαν όλα αυτά, τα πράγματα επιδεινώθηκαν ακόμα περισσότερο με τις ευφάνταστες ιδέες που κατέθεσε ο ΠτΔ για αποκεντρωμένη ή χαλαρή ομοσπονδία, γεγονός που περιέπλεξε σε μεγάλο βαθμό το Κυπριακό, χωρίς ακόμα να αναλυθούν τι σημαίνουν όλα αυτά. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι σήμερα να ζούμε ίσως τις πιο κρίσιμες και οδυνηρές εξελίξεις στο Κυπριακό.

Η Τουρκία επιχειρεί να ανατρέψει τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της ΚΔ, απειλώντας με γεωτρήσεις στην ΑΟΖ. Φαίνεται ξεκάθαρα πλέον ότι κανένας δεν θα την εμποδίσει, ούτε θα τη σταματήσει από αυτές τις επιθετικές της ενέργειες. Τι σημαίνει στην πράξη; Η Τουρκία δημιουργεί εντός της ΑΟΖ της ΚΔ, δεύτερη δική της. Σε μια τέτοια περίπτωση όλοι κατανοούν τους κινδύνους και το κυριότερο είναι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα απολέσει και το πιο ισχυρό διακύβευμα και κίνητρό της για λύση του Κυπριακού, το φυσικό αέριο.

Την ίδια ώρα είμαστε μάρτυρες επιθετικών ενεργειών, όπου ο κατοχικός στρατός επιχειρεί να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα στις περιοχές Στροβιλιών και Δένειας. Όσοι δεν το καταλάβουν, η Τουρκία κάνει ασκήσεις και μάς δοκιμάζει στην περίπτωση μη ανανέωσης της UNFICYP. Και εδώ είναι που γεννιούνται εύλογα ερωτηματικά. Έγινε μελέτη, ανάλυση των κινδύνων; Γνωρίζουν τους κινδύνους, τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και οι συνεργάτες του και ο ΔΗΣΥ, με το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου να είναι ορατό. Τι σημαίνει στην πράξη για την ΚΔ, για την προοπτική λύσης, για τις επιπτώσεις που δημιουργούνται για την οικονομία και τον τουρισμό; Τα προβλήματα δεν τελειώνουν ασφαλώς εδώ. Είναι τα θέματα και οι σχεδιασμοί της Τουρκίας για τα μαρωνίτικα χωριά, τα θέματα των εγκλωβισμένων, καθώς και η πιθανότητα μονομερών αποφάσεων για την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.

Το Κυπριακό βρίσκεται σε οριακά κρίσιμες στιγμές. Οι φωνές που ακούγονται για εγκατάλειψη της μέχρι σήμερα γραμμής πλεύσης, της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας αποτελεί αυτοχειρία. Κανένας, ούτε στα διεθνή συλλογικά όργανα, ούτε η Ευρώπη, ούτε και κανένας στον κόσμο ολόκληρο θα μας λάβει υπόψη. Θα βρεθούμε απέναντι σε εκατοντάδες ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, δεν θα μας ακούσει κανένας και δεν θα μας πιστέψει η διεθνής κοινότητα.

Το ΑΚΕΛ δεν θα κουραστεί να τονίζει ότι η όποια εκτροπή από τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία θα είναι η ταφόπλακα στο Κυπριακό και ισοδυναμεί με προδοσία.
Το Κυπριακό ή θα λυθεί ή θα βουλιάξουμε!. Όσοι φλερτάρουν με όποια άλλη στρατηγική λύσης, χαλαρής ή αποκεντρωμένης ομοσπονδίας, ή ακόμα και συγκαλυμμένη διχοτόμηση, οφείλουν να μιλήσουν καθαρά στον λαό για τις προθέσεις τους. Διαφορετικά δίκαια και δικαιολογημένα, ο λαός θα τους θεωρήσει ως εργολάβους λύσης δύο κρατών.

Τώρα, όχι αύριο, οφείλουμε όλοι να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Διαφορετικά θα είναι αργά, και το ΑΚΕΛ διαβεβαιώνει τον κυπριακό λαό, ότι θα πράξει το καθήκον του έναντι της Κύπρου και του λαού μας.

*Βουλευτής ΑΚΕΛ – επαρχιακός γραμματέας ΑΚΕΛ Λεμεσού