POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

«Η πρόσληψη ατόμων με αναπηρία δεν έχει να κάνει με φιλανθρωπία, αλλά με έξυπνες επιχειρήσεις» του Κ. Μιχαήλ 

Μεγάλο ποσοστό εργοδοτών έχουν να αντιμετωπίσουν την σοβαρή πρόκληση της εργοδότησης ταλαντούχων εργαζομένων, ενώ την ίδια στιγμή ένας στους πέντε συνανθρώπους μας έχει κάποιου είδους αναπηρία, με αποτέλεσμα η εξεύρεση εργασίας να αποτελεί πρόκληση για τον ίδιο.

Ορισμένες αναπηρίες είναι ορατές, όπως η σωματική αναπηρία και άλλες μη ορατές, συμπεριλαμβανομένων της ψυχικής υγείας, των ιατρικών παθήσεων και των γνωστικών αναπηριών.

Πολλές φορές διερωτόμαστε για το είδος της εργασίας που ένα άτομο με αναπηρία μπορεί να κάνει. Η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχει μια τεράστια, ανεκμετάλλευτη όμως δεξαμενή ταλέντων, αποτελούμενη από άτομα που αναζητούν εργασία, διαθέτοντας μεγάλο και ποικίλο φάσμα εκπαίδευσης, πτυχία, επαγγελματικές πιστοποιήσεις, εργασιακή εμπειρία ή δεξιότητες.

Ένα ταλέντο με αναπηρίες σε μια επιχείρηση, προσφέρει μια εναλλακτική προοπτική στο να ολοκληρωθεί μια δουλειά, στο να λυθεί ένα πρόβλημα και στο να επιτευχθεί ένας στόχος.

Είναι αυτή η μοναδική προοπτική και η εμπειρία ζωής που μπορεί να συνεισφέρει σε καινοτόμες ιδέες, διαδικασίες και πρόσβαση στην αγορά.

 Ταλέντα

Η πρόσληψη ατόμων με αναπηρία δεν έχει να κάνει με φιλανθρωπία, αλλά με έξυπνες επιχειρήσεις.

Από όλους τους επιχειρησιακούς κλάδους, μεγάλοι οργανισμοί και εταιρείες σε όλο τον κόσμο έχουν προχωρήσει σε προσλήψεις ταλέντων με αναπηρία για την κάλυψη αναγκών τους, σε όλους τους τομείς με σημαντικά επιχειρηματικά αποτελέσματα και οφέλη:

  • Αύξηση 14% στο ποσοστό διατήρησης προσωπικού (retention rate) σε όμοιες θέσεις
  • Μείωση 33% στο ποσοστό προσωπικών συνεντεύξεων ως αναλογία προσλήψεων, εξοικονομώντας πολύτιμο χρόνο, μειώνοντας επίσης και τον συνολικό χρόνο πλήρωσης της θέσης
  • Θετική συμβολή στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη.

 

Στην πράξη

Εταιρίες στο εξωτερικό συνεργάζονται με διάφορους τρόπους προς αναζήτηση ατόμων με αναπηρία που ζητούν εργασία.

Η καλλιέργεια σχέσεων για δημιουργία ενός καναλιού ταλέντων στις κοινότητες δημιούργησε στρατηγικές πρόσληψης, ακολουθώντας τα πιο κάτω μέτρα:

  1. Διεξαγωγή έρευνας εντός της γεωγραφικής περιοχής πρόσληψής τους:

Συχνά διατίθεται σημαντικός αριθμός ενδιαφερομένων.

Στόχος ο εντοπισμός συνεργατών (Οργανισμών, Συνδέσμων), που μπορούν να προτείνουν άτομα που αναζητούν εργασία, καλύπτοντας τις ιδιαίτερες ανάγκες τους.

  1. Δημιουργία συνεργασιών για αύξηση της εισροής ταλέντων, μέσω διαφόρων δραστηριοτήτων πριν προκύψει ανάγκη. Μερικές από αυτές είναι:

Εκπαιδευτικές ενημερώσεις ή ενημέρωση μέσω ενός απλού οδηγού για βοήθεια και προετοιμασία ατόμων ή συνεργατών.

Αυτόματη δημιουργία δεξαμενής από εξειδικευμένους και έτοιμους για εργασία υποψηφίους.

  1. Δημοσίευση διαθέσιμων θέσεων:

Σε δικτυακούς τόπους απασχόλησης για άτομα με αναπηρίες.

Απ’ ευθείας σε Συνεργάτες, Συνδέσμους /Οργανισμούς.

  1. Εστίαση στην διατήρηση και ανάπτυξη του προσωπικού:

Υποστήριξη και παρακίνηση μέσω συνεχούς κατάρτισης με σκοπό την ανάπτυξη.

 

Αυξανόμενος ανταγωνισμός ταλέντων

Καθώς ο ανταγωνισμός για εξεύρεση ταλέντων στον τομέα των επιχειρήσεων αυξάνεται, οι εταιρίες που προχωρούν σε προσλήψεις ταλαντούχων ατόμων με αναπηρίες, απολαμβάνουν σήμερα μετρήσιμα και ουσιαστικά επιχειρηματικά αποτελέσματα.

Τελικά σε ποιες θέσεις εργασίες μπορεί να απασχοληθεί ένα άτομο με αναπηρία;

Εσείς, τι θέσεις διαθέτετε;

Ο Κυριάκος Μιχαήλ είναι Γενικός Διευθυντής Γραφείου Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου (Ο.ΠΑ.Κ.).

 

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.