Φόρμα αναζήτησης

Η πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων

Το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) στην Κύπρο παραμένει σε υψηλά επίπεδα, παρά το γεγονός ότι σημαντικά ποσά έχουν μεταφερθεί εκτός του τραπεζικού συστήματος μέσα από τις πωλήσεις μεγάλων χαρτοφυλακίων δανείων (σύντομα ενδεχομένως να υπάρξουν νέες ανακοινώσεις για σημαντική πώληση χαρτοφυλακίου και με το κλείσιμο του Συνεργατισμού (οποιαδήποτε πώληση χαρτοφυλακίου δανείων από την ΚΕΔΙΠΕΣ δεν θα μειώσει το ποσοστό ΜΕΔ διότι αυτά βρίσκονται ήδη εκτός συστήματος).

Φυσικά, η μεταφορά των ΜΕΔ εκτός του συστήματος, παρά το γεγονός ότι βελτιώνουν τους ισολογισμούς των τραπεζών, δεν αποτελούν λύση για τον δανειολήπτη ή την κοινωνία εφόσον θα πρέπει να βρουν τις λύσεις αναδιάρθρωσης ή εξόφλησης του δάνειου με την εταιρεία διαχείρισης που το αγόρασε.

Οι προβλέψεις για επισφαλή δάνεια επηρεάζουν σημαντικά τα κεφάλαια των τραπεζών και αποτελούν τη διαφορά μεταξύ του ποσού του δανείου και της αξίας της εμπράγματης, κατά το πλείστον, εξασφάλισης.

Η αξία της εξασφάλισης/ακινήτου υπολογίζεται με τη χρήση οικονομικού μοντέλου που λαμβάνει υπόψη το μακροοικονομικό περιβάλλον, την πορεία του τομέα των ακινήτων και τη δυνατότητα/χρονικό ορίζοντα του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος να ανακτήσει τις υποθήκες ή να προχωρήσει με τις εκποιήσεις. Όσο μεγαλύτερος είναι ο χρόνος που απαιτείται για ανάκτηση του δανείου, τόσο μικρότερη θα είναι η αξία της υποθήκης.

Την ίδια στιγμή, πολλά τραπεζικά ιδρύματα έχουν συγκεντρώσει μεγάλο αριθμό ακινήτων στους ισολογισμούς τους, «εκμεταλλευόμενα» τη νομοθετική ρύθμιση που υπήρξε για απαλλαγή από φόρους και τέλη των ανακτήσεων των υποθηκών από αυτά, ρύθμιση που αργότερα εφαρμόστηκε και στις πωλήσεις ακινήτων μεταξύ δύο μερών (αν δηλαδή το αντίτιμο της πώλησης είχε χρησιμοποιηθεί για την πληρωμή δανείων, τότε η συναλλαγή απαλλασσόταν από φόρους και άλλα τέλη).

Σημειώνεται ότι ο τομέας των ακινήτων και των κατασκευών αποτελεί έναν από τους ρυθμιστές της πορείας του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της χώρας και η πορεία του είναι συνυφασμένη με την πορεία της ίδιας της οικονομίας. Μαζί με τον τουρισμό και τις επαγγελματικές υπηρεσίες, ο συγκεκριμένος τομέας προσφέρει μεγάλο αριθμό θέσεων εργασίας.

Η αύξηση στις πωλήσεις ακινήτων τα τελευταία χρόνια ήταν ένας από τους λόγους που η οικονομία παρουσίασε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και ενίσχυσης των δημόσιων οικονομικών, μέσα από τις εισπράξεις του φόρου προστιθέμενης αξίας καθώς και άλλων φόρων και τελών.

Η σταδιακή, όμως, ανάκαμψη της οικονομίας, σε συνδυασμό με την επιδότηση του επιτοκίου για στεγαστικά δάνεια μέχρι 300.000 ευρώ που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση, αναμένεται να αναθερμάνει σταδιακά το ενδιαφέρον των μόνιμων κατοίκων για αγορά κατοικίας. Τα χαμηλά καταθετικά επιτόκια οδηγούν αρκετούς συμπολίτες μας σε σκέψεις για αγορά κατοικίας ή για επένδυσης σε ακίνητα.

Περισσότερα για το θέμα στην έντυπη έκδοση του «Π» και για τους συνδρομητές του ΠΟΛΙΤΗΣ PREMIUM η ψηφιακή έκδοση της εφημερίδας σε PDF ταυτόχρονα με την έντυπη κυκλοφορία της καθημερινά από τις 05.00 το πρωί.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.