POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Η ομιλία του Διευθυντή του «Π» για τα 20χρονα της εφημερίδαςΣαν σήμερα πριν 20 ακριβώς χρόνια ξεκινήσαμε. Ήταν μια δύσκολη μέρα αφού διαπιστώσαμε ότι δεν ήμασταν απολύτως έτοιμοι. Έπρεπε όμως να κυκλοφορήσουμε, αφού όλη η διαφημιστική μας καμπάνια για μέρες παρέπεμπε στη 12η  Φεβρουαρίου.

Θυμάστε εκείνη τη διαφήμιση με την πέτρα που έσπαγε το παράθυρο του σπιτιού σας;

Επιθετική μεν αλλά αυτό ήταν το πνεύμα του εκδότη μας Γιάννη Παπαδόπουλου και της δημοσιογραφικής μας ομάδας. Θέλαμε να μπούμε στα σπίτια σας, στην καθημερινότητα σας με πάθος και αυτοπεποίθηση.

Η σκέψη πίσω από την κυκλοφορία του Πολίτη δεν ήταν εμπορική, ποτέ δεν ήταν οικονομική. Ο Γιάννης Παπαδόπουλος ήθελε ένα έντυπο το οποίο θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά και οι δημοσιογράφοι που ανέλαβαν την ευθύνη δεν ήταν καθόλου συμβατικοί.

20 Χρόνια μετά ένας απολογισμός σίγουρα είναι αναγκαίος. Χωρίς περιαυτολογίες αλλά και με διάθεση αυτοκριτικής.

  1. Θεωρώ ότι φέραμε μια νέα αντίληψη στην Κυπριακή Δημοσιογραφία. Αν πρέπει να βρω ένα ρήμα για να περιγράψω όλη αυτή την κίνηση νομίζω ότι το πιο σωστό είναι: Τολμήσαμε και τολμούμε.
  2. Υποσχεθήκαμε ότι θα τα λέμε ΟΛΑ. Έχω την εντύπωση ότι αρχίσαμε να λέμε πράγματα πρωτάκουστα. Όλες οι εφημερίδες τα προηγούμενα χρόνια έκαναν αποκαλύψεις. Οι δικές μας ωστόσο, είχαν ονόματα και διευθύνσεις. Αυτή ήταν η μεγάλη συνεπής διαφορά η οποία βέβαια δεν έμεινε αναπάντητη.
  3. Οι μηνύσεις και οι αγωγές στα δικαστήρια άρχισαν να πέφτουν βροχή. Κανένας πολιτικός, δημόσιος υπάλληλος, επιχειρηματίας, δεν είχε συνηθίσει να είναι υπό κατηγορία και να βλέπει το όνομα και τη φωτογραφία τους στις εφημερίδες.
  4. Από την άλλη όταν θεωρούσαμε ότι είχαμε δίκαιο, δεν υποχωρούσαμε μέσα από εύκολες διορθώσεις και απολογίες στις πίσω σελίδες της εφημερίδας. Προσλάβαμε δικηγόρους, πήγαμε στα δικαστήρια και καταφέραμε να κερδίσουμε σημαντικές νομολογίες σε θέματα λιβέλου, συνεισφέροντας έτσι στην αναβάθμιση του δημοκρατικού διαλόγου της ελευθεροτυπίας και της διαφάνειας.

Με λίγα λόγια τολμώ να πω ότι ο Πολίτης δημιούργησε τα τελευταία 20 χρόνια μια δημοσιογραφική σχολή. Το σλόγκαν τα Λέει όλα είχε εξάλλου δύο εκδοχές:

Η πρώτη έστελνε το μήνυμα μιας ακομμάτιστης και αδέσμευτης εφημερίδας. Χωρίς ταμπέλες και στερεότυπα. Ούτε δεξιάς, ούτε αριστερής, ούτε όργανο οποιασδήποτε ελίτ. Αντιλαμβάνεστε… δεν είμαστε η αγαπημένη εφημερίδα κανενός, κατά βάθος πολλοί δεν μας χωνεύουν, αλλά πιστεύω …. Ότι όλοι μας διαβάζουν.

Ούτως ή άλλως βέβαια μια διαβάζει ο κόσμος ο οποίος από την πρώτη μέρα μας τίμησε με ψηλές κυκλοφορίες.

Καταλυτικός σε αυτή την προσπάθεια, η δημοσιογραφική μας ομάδα. Δημοσιογράφοι ελεύθεροι, με αυτοπεποίθηση, άλλοι με εμπειρία και άλλοι χωρίς καθόλου εμπειρία. Όλοι πιστεύω κέρδισαν από αυτό το συναπάντημα, πολλοί δε από αυτούς σήμερα αναδεικνύονται σε στελέχη άλλων Μέσων Ενημέρωσης. Δεν ξεκίνησαν όλοι από τον Πολίτη αλλά όταν έφυγαν είμαι σίγουρος ότι πήραν μαζί τους ένα μεγάλο κομμάτι του. Επιστρέψτε μου να κάνω μια σύντομη και οφειλόμενη αναφορά. Ο Άριστος Μιχαηλίδης, σήμερα διευθυντής σύνταξης στο Φιλελεύθερο, ο Ανδρέας Παράσχος, διευθυντής σύνταξης στον Καθημερινή, ο Γιώργος ο Κασκάνης, σήμερα Διευθυντής σύνταξης στον Άλφα, ο Χρύσανθος Τσουρούλης, Διευθυντής στο Δία, η  Έλλη Κοτζαμάνη, διευθύντρια ειδήσεων στον Αντένα, ο Αντώνης Μακρίδης, μετέπειτα πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών,  ο Χρήστος Γεωργίου, Αρχισυντάκτης στο Ομέγα, ο Ανδρέας Χατζήκυριακος, σήμερα ιδιοκτήτης μεγάλης εταιρίας επικοινωνίας, η Πετρούλα Αργυρού, αρχισυντάκτρια στο Σίγμα, αλλά και πάρα πολλοί άλλοι οι οποίοι σήμερα σταδιοδρομούν αλλού, σε ΜΜΕ και άλλες media εταιρίες όπως ο Δημήτρης Γεωργιάδης, ο Άλκης Ανδρέου η Κατερίνα Νικολάου, η Γεωργία Ψαριά, η Κατερίνα Ζορπά, η Χρύστα Ντζάνη, η Γωγώ Αλεξανδρινού, ο Λευτέρης Αδειλίνης, ο Αριστείδης Βικέτος, η Αθηνά Τυρίμου, ο Παναγιώτης Καπαρής.

Μια σχολή ωστόσο παραμένει μόνο αν μπορεί να συνεχίζει να ενστερνίζεται τις ίδιες αξίες κιαν εξακολουθεί να δημιουργεί μέσα από ένα συνδυασμό παλαιών και νέων συντακτών.

Θέλω λοιπόν να δηλώσω περήφανος γιατί και σήμερα ο Πολίτης διαθέτει μια από τις αξιολογότερες συντακτικές ομάδες στην Κύπρο.

Στηριγμένος στους παλαιότερους τη φουρνιά του 1999 στον αρχισυντάκτη μας τον Σωτήρη Παρούτη, τον Μανώλη Καλαντζή, τον Γιώργο Τζίβα, τον Δημήτρη Δημητρίου τον Κωστή Κωνσταντίνου τη Μυράντα Λυσάνδρου, τον Κώστα Νάνο τον Βάσο Βάσου, αλλά και αυτούς που προστέθηκαν στη συνέχεια όπως τον Χρύσανθο Μανώλη, την Κάτια Σάββα, την Μαρία Παναγιώτου, την Κατερίνα Στεφάνου, τον Αδάμο Αδάμου, τον Μιχάλη Σταύρου, την Μερόπη Μωυσέως, τον Γιάννη Σεϊτανίδη, την Ελένη Παπαδοπούλου, το Βαγγέλη Αρεταίο, την Μαριλένα Ευαγγέλου, την Σόφη Ορφανίδου, τον Μιχάλη Θεοδώρου, τον Γιώργο Κακούρη, την Κατερίνα Ηλιάδη, τον Χριστόφορο Νέστωρος την Μαρίνα Κουμάστα, την Κατερίνα Μιχάηλου, το Γιάννη Ιωάννου, τη Γιώτα Χατζηκώστα τους υπέροχους συντάκτες του Αθλητικού μας τμήματος, τον Μάριο, τον Ανδρέα, τον Χριστόφορο, τον Ευτύχιο την Άντρη, το Δημήτρη, τη Μαρίνα και βεβαίως την ομάδα των νέων μας δημοσιογράφων οι οποίοι εργάζονται στον ηλεκτρονικό πολίτη, στο ραδιόφωνο και το Web Tv. Τον Νικόλα, την Θεοδώρα, την Ντία, τον Παύλο, τον Χρήστο, τον Ευάγγελο, τη Βάσω, το Δημήτρη την Ιωάννα, την Ντία.

Κανένας βεβαίως δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς ομάδα σελίδωσης, χωρίς το Σάββα και τον Ορέστη, χωρίς τεχνική υποστήριξη, δηλαδή το Γιάννη Νεοφύτου,  χωρίς τη λογιστική υποστήριξη του Χάρη Νικολαΐδη, χωρίς γραμματειακό προσωπικό, χωρίς την Βαλεντίνα στο τηλεφωνικό κέντρο, χωρίς καντίνα. Όλοι ανήκουν στην ομάδα του Πολίτη και τους ευχαριστούμε.

Ο Πολίτης βέβαια πέρα από προσωπικό, τόλμη και γοητεία έχει τα σταθερά του πιστεύω. Δεν είμαστε Εθνικιστές, είμαστε κοινωνικά ευαίσθητοι, πιστεύουμε ακράδαντα στη σωστή αναδιανομή του πλούτου και κυρίως στο ταλέντο των Κυπρίων να τον δημιουργούν. Πιστεύουμε όμως και στην ίση κατανομή βαρών, είμαστε ευρωπαϊστές, πιστεύουμε στην δημοκρατία, την αντιπαράθεση και τη σύνθεση ιδεών.

  • Πιστεύουμε ότι μια λύση ομοσπονδίας στο Κυπριακό είναι προς το συμφέρον και των Ε/κ και των Τ/κ. Είναι προς το συμφέρον ολόκληρης της Κύπρου.
  • Θέλουμε παιδεία για όλους υγεία για όλους, δικαιοσύνη για όλους. Χωρίς αυτά δεν υπάρχει κράτος ούτε κοινωνική συνοχή.
  • Στεκόμαστε ως εφημερίδα δίπλα σε όλες τις ευαίσθητες και εναλλακτικές ομάδες πληθυσμού και τους δίνουμε φωνή.
  • Στεκόμαστε δίπλα στους ανθρώπους του πολιτισμού και του πνεύματος.

Πολλές φορές είμαστε επίμονοι με ανθρώπους και καταστάσεις. Θέλω να πιστεύω ότι ο στόχος πίσω από κάποιες εμμονές είναι ευγενής. Θέλουμε η κοινωνία μας να γίνεται όλο και πιο καλή. Πολλές φορές το παρατραβάμε. Ζητούμε συγνώμη από όσους  δυσκολέψαμε τη ζωή. Τους διαβεβαιώνουμε ότι τα θέματα μας δεν είναι προσωπικά. Είναι κυρίως πολιτικά. Και βεβαίως ας μην τα βλέπουμε όλα μαύρα. Η Κοινωνία μας βελτιώνεται. Μην ανησυχείτε γιατί βγαίνουν σκάνδαλα, μην ανησυχείτε γιατί θεσμοί και εξουσίες διαπληκτίζονται, μην ανησυχείτε γιατί όλοι θέλουν να έχουν άποψη. Πριν 20 χρόνια δεν συνέβαιναν πολλά.  Πριν 40 χρόνια κανένας δεν τολμούσε να μιλήσει.

Η καλόπιστη κριτική πάντα βελτιώνει τα πράγματα και καλώ όλο το πολιτικό προσωπικό αυτής της χώρας να την αποδεχθεί μέσα από τη δική της κριτική σκέψη και να την αφομοιώσει δημιουργικά. Ως Κύπριοι πιστεύω δεν είμαστε επαναστατικοί τύποι. Η Κύπρος δεν χρειάζεται επανάσταση, όπως λέει συνέχεια και ο εκδότης μας. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια συνεχής μεταρρύθμιση. Πιστεύω ότι ο Πολίτης τα τελευταία 20 χρόνια έβαλε το λιθαράκι του σε αυτόν τον τομέα. Συμμετείχε στην προσπάθεια μιας αλλαγής με στόχο να γίνουμε καλύτεροι ως άνθρωποι,  ως κοινωνία και ως κράτος.

Ευχαριστούμε πάντα τους χιλιάδες αναγνώστες μας. Χωρίς αυτούς κανένα έντυπο δεν μπορεί να επιβιώσει.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.