Φόρμα αναζήτησης

Η κούπα του Οδυσσέα

Η «μαφία» στην Κύπρο έχει καταντήσει επιστήμη. Δεν σηκώνεις πέτρα και να μην διαπιστώσεις ίχνη διαφθοράς, κακοδιοίκησης, αθέμιτου πλουτισμού ακόμα και ανάμεσα σε ανθρώπους που είναι υψηλά στην υπόληψη της κοινωνίας. Μίζες, δωροδοκίες, στημένοι διαγωνισμοί, νόμοι που εξυπηρετούν συμφέροντα, σπατάλες, καταχρήσεις δημόσιου χρήματος.

Ένας νέος, τίμιος, αδιάφθορος άνθρωπος που αναλαμβάνει ένα αξίωμα το οποίο του δίνει το δικαίωμα να καταγράφει, να στοιχειοθετεί και να αποκαλύπτει μέσα από τους ελέγχους του τη διασπάθιση δημοσίου χρήματος και τις κακές πρακτικές, βρίσκεται πράγματι ενώπιον μίας μεγάλης πρόκλησης. Όπως βρέθηκε κι ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης. Μπαίνοντας στη θέση του μπορώ να καταλάβω τον ζήλο του να ξεσκεπάσει όλους αυτούς που απομυζούν από το κράτος και ζουν την «dolce vita» τους εις βάρος των υπολοίπων. Μπορώ όμως να καταλάβω και τη θέση που εκφράζει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ότι πολλές φορές παρατηρείται παρερμηνεία των καθηκόντων του κ. Μιχαηλίδη με αποτέλεσμα να υπάρχουν τριβές.

Ο υπέρμετρος ζήλος μπορεί να οδηγήσει στα άκρα. Είμαστε, ναι, μια ανώριμη κοινωνία, μια Δημοκρατία με μικρή προϋπηρεσία, αλλά πόσο νήπια μπορεί να θεωρούμαστε για να θέλουμε πάνω από το σβέρκο μας τον «κακό λύκο» για να μην κάνουμε «αταξίες»; Οι αλλαγές στην κοινωνία και στην πολιτική ζωή δεν θα επέλθουν υπό τον φόβο του όποιου Οδυσσέα. Είναι δομές εκσυγχρονισμένες που χρειάζονται, αλλαγή κουλτούρας και σεβασμός στους θεσμούς. Δυστυχώς πολλοί είναι οι αξιωματούχοι στη χώρα μας οι οποίοι με τις πράξεις τους οδηγούν στην απαξίωση του θεσμού που αντιπροσωπεύουν.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, μια έκφραση που αποδίδεται στον Νίκο Καζαντζάκη αποτελεί τον «οδηγό» του κ. Μιχαηλίδη: «Σήμερα που σαπίζει ο κόσμος κι η ατιμία και ο συμβιβασμός εξευτελίζουν και τις πιο γενναίες ψυχές, μια μονάχα τακτική είναι πρακτική και συμφέρει, να είσαι ανένδοτος». Συμφωνώ απολύτως. Να είσαι ανένδοτος στις αρχές. Να είσαι ανένδοτος όμως σε πρακτικές οι οποίες αποδεικνύονται λάθος, να το λέει κι αυτός που σε διόρισε, κι ας μην έχεις σεβασμό στο πρόσωπό του έχε τουλάχιστον στον θεσμό γιατί είναι κι αυτό στοιχείο εκδημοκρατισμού μιας χώρας, δείχνει στενοκεφαλιά. Δεν είναι γενναίο να είσαι ο γεν. ελεγκτής και να απαντάς μέσω twitter στην παρατήρηση του Προέδρου.

Η κατά μέτωπο σύγκρουση και οι πεισματικές εμμονές σε πρόσωπα ή καταστάσεις δεν είναι ο τρόπος που οδηγούν τα πράγματα σε καλύτερες μέρες. Δεν αμφισβητώ τις προθέσεις. Αμφισβητώ τον τρόπο. Πιστεύω πως ο κ. Μιχαηλίδης μπορεί να γίνει αποτελεσματικός και πειστικός εάν είναι διαλλακτικός και λιγότερο συγκρουσιακός.
Αν ο κ. Μιχαηλίδης έπινε το κρασί του από την κούπα του Πυθαγόρα θα είχε καταλάβει πως γέμισε υπερβολικά το ποτήρι με αποτέλεσμα να αδειάσει ολόκληρη η κούπα. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να αναλάβει τον ρόλο του Μεγάλου Κριτή. Καλώς ή κακώς οι κοινωνικές ισορροπίες δεν αλλάζουν από τη μια μέρα στην άλλη. Οι κοινωνικές αλλαγές απαιτούν χρόνο και επιμονή. Δεν είναι μια βίαιη διαδικασία στην οποία ισοπεδώνονται κι απαξιώνονται τα πάντα. Διαφορετικά δεν κάνουμε παρά κύκλο στο ίδιο σημείο.