POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

«Η Ευρώπη γιορτάζει, η Ευρώπη αλλάζει» του Αδάμου ΑσπρήΤα φετινά γενέθλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαφέρουν από κάθε άλλη φορά. Από σήμερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση στρέφεται σε εμάς τους πολίτες της, εγκαινιάζοντας μια Πανευρωπαϊκή Διάσκεψη, μέσω της οποίας, μας ζητά να καθορίσουμε εμείς οι ίδιοι το μέλλον της αλλά και το μέλλον μας. Να προσδιορίσομε το που είμαστε και που θέλουμε να πάμε. Τι θέλουμε να κρατήσουμε για τη συνέχεια και τι θέλουμε να αφήσουμε πίσω μας. Η Πανευρωπαϊκή Διάσκεψη που εγκαινιάζεται επίσημα σήμερα, δεν είναι μια απλή τυπική, διαδικαστική διάσκεψη. Είναι μια Διάσκεψη με απόλυτα ουσιαστική και καταλυτική σημασία για τα χρόνια και τις δεκαετίες που έρχονται. 

 

Η αλήθεια είναι ότι η Ευρώπη, άργησε πάρα πολύ να δώσει το λόγο και να ζητήσει να λάβει οδηγίες από τους ίδιους τους πολίτες της. Αν και με τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ανάγκη εξασφάλισης της δημοκρατικής λειτουργίας της ενωμένης Ευρώπης υπήρξε βασικό ζητούμενο, ωστόσο, το μοντέλο που τελικά οικοδομήθηκε, καθόρισε εξ’ υπαρχής και τα όρια εφαρμογής του δημοκρατικού πολιτεύματος στην επικράτεια της Ε.Ε., αλλά και το πλαίσιο των όποιων σχετικών εξελίξεων που θα ακολουθούσαν. 

 

Από τη μια, η προσπάθεια της Ένωσης για άσκηση νομοθετικού ελέγχου και ευθυγράμμισης όλων των κρατών-μελών με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, και από την άλλη, η προσπάθεια υιοθέτησης ενιαίων αποφάσεων σε ζητήματα «υψηλής πολιτικής», όπως για παράδειγμα, η οικονομία, η εξωτερική πολιτική, κ.λπ., επενεργήσαν αρνητικά και προκάλεσαν διαχρονικά, αλυσιδωτές «παρενέργειες» σε διάφορα επίπεδα.

 

Όπως αποτυπώνεται πλέον συχνά στον Ευρωπαϊκό τύπο αλλά και τους ακαδημαϊκούς κύκλους, η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει εξελιχθεί στα μάτια αρκετών Ευρωπαίων πολιτών, ως μια απόμακρη και γραφειοκρατική υπηρεσία, η οποία ακολουθώντας τακτικά, μη διαφανείς διαδικασίες, κατέληξε να λαμβάνει αποφάσεις με τρόπο που δίνουν την εντύπωση ύπαρξης μεγάλης αδυναμίας, ίσως ακόμη και αδιαφορίας, ως προς την ανάγκη εδραίωσης μιας αποτελεσματικής επαφής με την πραγματικότητα και τις ζωές των πολιτών που διαβιούν στην επικράτεια της. 

 

Με λίγα λόγια, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία οραματιζόταν να καταστεί φάρος δημοκρατίας για τους Ευρωπαίους πολίτες, κατέληξε να θεωρείται από ένα μεγάλο μέρος των πολιτών της, ως φορέας και εκφραστής δημοκρατικού ελλείμματος.

 

Καθώς όμως τα χρόνια περνούν, οι κοινωνίες εξελίσσονται και οι προκλήσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αυξάνονται. Την ίδια ώρα, αναπάντεχα γεγονότα, μας αναγκάζουν να ανασυνταχθούμε και να επανακαθορίσουμε τις προτεραιότητες, την πορεία αλλά και τους στόχους μας. Η επικράτηση εδώ και ένα χρόνο της πανδημίας Covid-19, έφερε κυριολεκτικά τα πάνω-κάτω, όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο. 

 

Ως εκ τούτου, το 2021 αναμένεται να είναι μια κομβικής σημασίας χρονιά για την Ευρώπη. Μέσω της Πανευρωπαϊκής Διάσκεψης που εγκαινιάζεται σήμερα, την ημέρα των γενεθλίων της Ευρώπης, η Ευρωπαϊκή Ένωση στρέφεται σε μας, τους πολίτες της και μας ζητά να καθορίσουμε εμείς οι ίδιοι απευθείας, τις προτεραιότητες μας, την πορεία που επιθυμούμε να ακολουθήσουμε, τους στόχους που «η δικιά μας η Ευρώπη» επιθυμούμε να πετύχει. Μας δίνει την ευκαιρία να αναρωτηθούμε πως διασφαλίζουμε την ειρήνη, την αλληλοκατανόηση μεταξύ των εθνών, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την πολιτιστική πρόοδο, την ανάπτυξη και την ευημερία μας αλλά την προστασία του πλανήτη μας. Μας καλεί να αποφασίσουμε εάν θέλουμε η δικιά μας η Ευρώπη, να καταστεί ο ηγέτης σε αυτά τα ζητήματα ή να παραμείνει ένας απλός θεατής.

 

Μαζί με τα υπόλοιπα 26 κράτη-μέλη, η Κύπρος θα συμμετάσχει σε αυτή τη μεγάλη πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία.  Η Διάσκεψη αυτή, η οποία είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, φιλοδοξεί να αποτελέσει την κορυφαία στιγμή δημοκρατίας στην ιστορία της Ενωμένης Ευρώπης.

 

Από τους Φιλανδούς στο Βορρά, στους Μαλτέζους στο Νότο, κι’ από τους Πορτογάλους στη Δύση, στους Κύπριους στην Ανατολή, οι Ευρωπαίοι πολίτες, θα πάρουμε το λόγο και θα καθορίσουμε την κατεύθυνση προς την οποία επιθυμούμε να πορευτούμε. Από σήμερα και μέχρι την Άνοιξη του 2022, αρχίζουμε ένα ουσιαστικό διάλογο. Όλοι μαζί, θα μοιραστούμε τις ανησυχίες μας, τις εισηγήσεις μας, τα ζητήματα προτεραιότητας που μας απασχολούν, τις έγνοιες μας σε εθνικό επίπεδο αλλά και τις δυσκολίες μας στην καθημερινή μας ζωή.  

Και αυτός ο διάλογος, δεν θα αναλωθεί και δεν θα χαθεί στις λεπτομέρειες όπως έγινε στο παρελθόν με την προσπάθεια υιοθέτησης του Ευρωσυντάγματος ή με αιτήματα για αναθεωρήσεις συνθηκών. Αναμένεται να έχει ουσία, περιεχόμενο αλλά και χειροπιαστά αποτελέσματα.  

Καθώς η βαρύτητα αυτής της προσπάθειας που εγκαινιάζεται θεωρείται καταλυτικής σημασίας, εγείρεται η ανάγκη επαρκούς ενημέρωσης και των Κυπρίων πολιτών, όχι μόνο για να εξασφαλιστεί η συμμετοχή τους σε αυτή την ιστορική Πανευρωπαϊκή Διάσκεψη, αλλά και για να αξιοποιηθεί η ευκαιρία ενεργοποίησης και κινητοποίησης τους, σε καίριας σημασίας ζητήματα, τα οποία «ως Κύπρος» μας ενδιαφέρουν και αποτελούν προτεραιότητα για ζωτικά μας συμφέροντα. Ζητήματα, όπως είναι για παράδειγμα η Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια της Ε.Ε., το Μεταναστευτικό, οι ευρωπαϊκές συνέργειες και οι χρηματοδοτήσεις για την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες καθώς και η προστασία του περιβάλλοντος, κι’ ειδικότερα οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, καθώς η Κύπρος, βρίσκεται στο «hotspot» της περιοχής του πλανήτη, που αναμένεται να πληγεί περισσότερο. 

Η Πανευρωπαϊκή Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης που αρχίζει σήμερα, δεν θα είναι απλώς μια γιορτή της Δημοκρατίας˙ θα είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τους πολίτες της Ευρώπης. Στο χέρι μας είναι ως Κύπριοι, να συμμετάσχουμε κι’ εμείς και να καταστούμε μέρος της αλλαγής που θέλουμε να δούμε. 

 

Αριστίνδην Κερύνειας,

(ΔΗΠΑ – ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ)

MA in Diplomacy

MA in Public Administration 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.