POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

«Η επόμενη μέρα του διπλού φονικού στους Εργάτες» της Αλεξίας Κουντουρή 

Πέντε ημέρες μετά από τη δολοφονία δύο ανθρώπων στους Εργάτες και αφού έχει καταλαγιάσει το πρώτο σοκ της κοινωνίας, μπορεί κάποιος με νηφαλιότητα να εγκύψει στα γεγονότα και να προσπαθήσει να καταγράψει τις βασικές παραμέτρους της οικογενειακής τραγωδίας. Όσα είδαν το φως της δημοσιότητας έφεραν στην επιφάνεια ξανά τα σοβαρά και διαχρονικά προβλήματα των αρμόδιων υπηρεσιών του Κράτους. Ένα από τα μεγάλα προβλήματα κατά την άποψή μου, είναι αυτό της πλήρους έλλειψης συνεννόησης και συντονισμού μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και της απουσίας μηχανισμών ελέγχου που να επιβάλλουν και να παρακολουθούν τέτοιο συντονισμό σε ένα κεντρικό επίπεδο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των ιδίων των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, η οικογένεια στηριζόταν οικονομικά για τη διαβίωση και τη φροντίδα της, αλλά δεν είχε ληφθεί αναφορά βίας που να περιλαμβάνει επικινδυνότητα. Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, τα ζητήματα ψυχικής υγείας δεν άπτονται των αρμοδιοτήτων των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας.  Όσο δε αφορά στην εμπλοκή της Αστυνομίας, η αδελφή του θύματος φέρεται να έχει δηλώσει ότι τηλεφώνησε ένα μήνα πριν στην Αστυνομία, η οποία όμως την παρέπεμψε σε άλλη Υπηρεσία.

Όσοι από εμάς έτυχε να έχουμε εμπειρία για το πως λειτουργεί το Κράτος μας, η εικόνα που περιγράφεται πιο πάνω είναι δυστυχώς οικεία. Η τριβή με τη δημόσια υπηρεσία οδηγεί στην εξής διαπίστωση: Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες δεν μπορούν και δεν θέλουν να δουν τη μεγάλη εικόνα, τι συμβαίνει δηλαδή έξω από το δικό τους γραφείο. Οι περισσότεροι λειτουργοί είναι αυστηρά προσηλωμένοι μόνο στο τι συμβαίνει στο δικό τους γραφείο και δεν μπορούν, ούτε και έχουν εκπαιδευτεί για να δουν τον εαυτό τους ως μέρος του μεγάλου παζλ. Αυτό, σε συνδυασμό με την ευθυνοφοβία που διαπνέει δυστυχώς μεγάλο μέρος της δημόσιας υπηρεσίας, οδηγεί σε τραγικά αποτελέσματα. Και τα φαινόμενα αυτά δεν συμβαίνουν μόνο σε επίπεδο διαφορετικών Υπουργείων ή Αρχών, αλλά και σε επίπεδο τμημάτων μέσα στα ίδια τα Υπουργεία ή τμημάτων μέσα στις ίδιες τις υπηρεσίες. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι το φαινόμενο της έλλειψης επικοινωνίας ή της αλληλοσυγκρουόμενης συμπεριφοράς της διοίκησης στηλιτεύτηκε και σε αποφάσεις των Δικαστηρίων όπου πολίτες έγιναν μπαλάκι στα χέρια ή στη γραφειοκρατία διαφόρων τμημάτων ή υπηρεσιών. Για να πει το Δικαστήριο εντέλει το αυτονόητο, ότι το Κράτος ως έννοια και ως θεσμός είναι μία ενιαία οντότητα στα μάτια του πολίτη και ως τέτοια πρέπει να συμπεριφέρεται.

Από όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, εάν λοιπόν το Κράτος λειτουργούσε ως ενιαία οντότητα, θα υπήρχε και θα λειτουργούσε στη πράξη ένας μηχανισμός αλληλοενημέρωσης και ανατροφοδότησης μεταξύ των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, του Γραφείου Ευημερίας και βεβαίως της Αστυνομίας. Με τη λήψη της καταγγελίας ή έστω της πληροφορίας από την αδελφή του θύματος, η Αστυνομία θα μπορούσε να διασταυρώσει  εάν η συγκεκριμένη οικογένεια ή το συγκεκριμένο άτομο βρισκόταν υπό παρακολούθηση. Εάν δε υπήρχε συντονισμός σε ένα πιο κεντρικό επίπεδο, θα έπρεπε και οι τρεις αυτοί φορείς -και ενδεχομένως και άλλοι- να συνεργάζονται είτε ad hoc είτε σε τακτική βάση για να βοηθήσουν την οικογένεια. Εάν δεν υπάρχουν εργαλεία, τότε είναι στο χέρι της Πολιτείας να τα επινοήσει. Πολύ φοβάμαι όμως ότι το θέμα -και πάλι- δεν είναι θέμα εργαλείων αλλά αλλαγής κουλτούρας.

 

H Αλεξία Κουντουρή είναι δικηγόρος.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.