POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

«Η επανάσταση ορθογραφίας του “Ως Δαμέ”» του Ιάκωβου Χ’’ ΠιερήΕν είμαι γλωσσολόγος αλλά τα τελευταία γρόνια έκδωσα τρία βιβλία στα κυπριακά. Λαλώ εν είμαι γλωσσολόγος επειδή αντίς να ασχολούμαι μόνον με το περιεχόμενον που έγραφα, έτρωεν μου παραπάνω ώρες για να μάθω, που μόνος μου, (ε)ίνταλος ιγράφεται ορθογραφικά η κάθε λέξη στα κυπριακά, π.χ. ίνταλος οξά είνταλος; Τζιαι ακόμα έτρωεν μου κάμποσες ώρες να θκιαλέξω, που μόνος μου πάλε, με πκιον τρόπον του αλφαβήτου να τες μεταγράψω. Ως τζιαι τον σύνδεσμον «και» εσκέφτουμουν (σκέφτουμαι κόμα) πώς να τον ιγράψω /τζιαι/, /τζ̌αι/ οξά κάτι άλλον; Αλλότοσες ώρες έφαν μου κόμα να σκεφτώ αν θα βάλω το ληκτικό(ν) γράμμα(ν) /ν/ στο τέλος της λέξης οξά να μεν το βάλλω; Τζιαι πολλά άλλα που γρειάζουνται τυποποίησην, για να μας τα διαδάξουν τζιαι να μεν τα γράφουμεν όπως μας κατεβεί. Κανόνες γραμματικής υπάρχουν, αλλά έν’ χωσμένοι καλά! Πάντως αξίζει να το διεκδικήσουμεν τζιαι τούτον που κοινού με τους σύχρονους γλωσσολόγους που ξιτρυπώνουν τούντους κανόνες, μιας τζιαι η κρατική εκπαίδευση έν’ διαχρονικά απούσα.

Ακόμα τζιαι οι πετυχεμμένες κοινητοποίησεις των Σαββάτων (13, 20 του Φεβράρη 2021) με το όνομαν «Ως Δαμέ», ούλλοι μας εκουτσουβλήσαμεν πά’ στην «ανορθόγραφην» λέξην «δαμέ» αντίς «δαμαί». Κατ’ ακρίβειαν εκουτσουβλήσαμεν πά’ στες αλήθκειες της γλώσσας που μας κουκκουλλώνουν τόσα γρόνια. Πκοιος μας τα εδίδαξεν για να τα ξέρουμεν; Κανένας! Να μας πουν ολόκληρην την αλήθκειαν, πως η ελληνική γλώσσα στην Κύπρον μιλιέται τζιαι γράφεται με θκυο κώδικες στην Κύπρον, με την κυπριακήν ελληνικήν τζιαι με την ελλαδίτικην ελληνικήν. Να μάθουμεν τέλος πάντων τζιαι τους θκυο τούτους κώδικες καλά ορθογραφικά για να τους ευκαρισκιούμαστιν χορτασμένα. Να γινούμεν μάστροι της γλώσσας μας όπως μας αξίζει. Γιατί η ταυτότητα του κάθε τόπου για κάθε αγώναν, εθνικόν, ταξικόν ή άλλον αρκινά ‘που την γλώσσαν.

Σε προηγμένες χώρες πολιτισμού εκτιμούν τζιαι τιμούν τους γλωσσικούς θησαυρούς τους. Φερ’ ειπείν, εμάς εν θα μας άξιζεν μια έδρα κυπριακών σπουδών σε κρατικόν πανεπιστημιακόν επίπεδον ή άκομα τζιαι σε ιδιωτικόν; Η επιτυχία απήχησης προς τους φοιτητές φαντάζουμαι την πάρα πολλά μιάλην. Ας το έχουν υπόψην τους οι πρυτάνεις τζιαι η σύγκλητος του κάθε πανεπιστημίου, αλλά τζιαι οι αυριανοί βουλευτάες/ίνες για να προτείνουν τζιαι να προωθήσουν τέθκοιον σημαντικόν θέμαν.

Πάντως τούτα τα θκυο Σάββατα εκτός που το ηχηρόν μήνυμαν που εστάλην προς στην εξουσίαν εχάρηκα πολλά τζιαι τα πανό, τα πλακάτ, τα συνθήματα πάνω στους τοίχους, τες δημοσιεύσεις στο διαδίκτυον. Όπως τζιαι να εγραφτήκαν, το σίουρον έν’ ότι εδιαλαλούσαν αλήθκειες στα Κυπριακά. Γι’ αυτόν τζιαι είχαν τόσην πολλά μιάλην δύναμην. Γιατί η γλώσσα έν’ ζωντανόν πράμαν, τζιαι ευτυχώς ελίσσεται, εξελίσσεται τζιαι τρυπώνει σε κάθε λλοής στόμαν, φτωχόν ή πλούσιον.

Ευτυχώς, με την κίνησην «Ως Δαμέ» (με έψιλον) έκανεν κάποιους φίλους να ρισκάρουν την κκελλέν τους για να αφυπνίσουν συνειδήσεις αλλά τζιαι κυρίως να μας σηκώσουν που τον βολεμμένον καναπέν μας, νέους τζιαι ηλικιωμένους, για να φωνάξουμεν με μιαν φωνήν ενάντια στην κοινωνικήν αδικίαν, στην διαφθοράν τζιαι στην διχοτόμησην, ανορθόγραφα ή ορθογραφημένα ως Δαμέεεεεε!

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.