Φόρμα αναζήτησης

Η εγχείρηση απέτυχε και ο ασθενής επέζησεΤου Θεόδωρου Θεοδώρου

Πέρασαν δέκα ημέρες από τη Σύνοδο Κορυφής της 1ης Οκτωβρίου και παρά τις δραματικές εξελίξεις αναφορικά με την Αμμόχωστο η παραφιλολογία ως προς τα διαμειφθέντα στις Βρυξέλλες συνεχίζεται. Αν και τα μηνύματα των Ευρωπαίων εταίρων μας ήσαν σαφέστατα φαίνεται να μην έχουν φθάσει σε μας. Δυστυχώς άλλα μας είπαν άλλα καταλάβαμε.

«Ένα είναι να κρίνεις και να εκτιμήσεις αν είναι προτιμητέα μια πρωτοβουλία που αναλαμβάνεται από θεσμούς της ΕΕ με ενδεχόμενα πιθανά αποτελέσματα, εξαντλώντας έτσι ένα περιθώριο δύο μηνών και τόσων ημερών προκειμένου να διαφανεί κατά πόσον αυτός στον οποίον μετατίθεται το βάρος είναι αποφασισμένος να ακολουθήσει. Είτε την οδό της νομιμότητας, είτε την οδό της απομόνωσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ΠτΔ σε δημοσιογραφική διάσκεψη μετά τη σύνοδο τονίζοντας ότι το βάρος μεταφέρθηκε ξεκάθαρα στην Τουρκία.

Τελικά «βαρετοί» πήγαμε στις Βρυξέλλες «ανάλαφροι» σαν πούπουλο γυρίσαμε, γιατί τώρα όλα τα βάρη μετατέθηκαν στην Τουρκία. Εμείς «καθαρίσαμε». Ψεκάστε σκουπίστε τελειώσατε. Αν επιμένει στις έκνομές της ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ και στα Βαρώσια τότε θα υποστεί κυρώσεις, δεν θα επαναρχίσουν οι συνομιλίες, θα συνεχιστεί το στάτους κβο και δεν θα υπάρξει λύση του Κυπριακού. Αυτή θα είναι η τιμωρία τους.

Όσον αφορά τα περί βέτο και περί μοναξιάς, όλα υπερβολές. Αν και το μήνυμα που έμμεσα έστειλε ο ΥΠΕΞ, μετά το ΣΕΥ, ήταν ότι το κλίμα στη Σύνοδο Κορυφής θα ήταν συγκρουσιακό, ουδέν αναληθέστερο. Μια απλή διαφωνία υπήρξε όλη κι όλη σε θέματα τακτικής και μεθοδολογίας. Κάτι ψιλολόγια δηλαδή αφού στην ουσία υπήρξε ομοφωνία.

«Στα θέματα μεθοδολογίας και τακτικής που θα πρέπει να ακολουθηθεί τέθηκαν διάφορες προτάσεις μεταξύ των οποίων, η άμεση επιβολή κυρώσεων ή να επιτρέψουμε να δοθεί περιθώριο στη διπλωματία με πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν ο πρόεδρος του Συμβουλίου και η προεδρεύουσα χώρα και σε περίπτωση αποτυχίας λήψη αποφάσεων το αργότερο κατά τη σύνοδο του Δεκεμβρίου», ανάφερε χαρακτηριστικά ο ΠτΔ.

Δηλαδή υπήρξαν δύο επιλογές μεθοδολογίας, η μία των κυρώσεων και η άλλη της διπλωματίας. Εφόσον, κατά τον ΠτΔ, η επιλογή της διπλωματίας ήταν ομόφωνη αυτό σημαίνει ότι και εμείς διαφωνήσαμε με τις κυρώσεις. Με άλλα λόγια διαφωνήσαμε με τη θέση μας όπως τέθηκε από τον ΥΠΕΞ στο ΣΕΥ.

Επιπρόσθετα, σε αντίθεση με τον Νίκο Χριστοδουλίδη ο οποίος μάλιστα είχε δηλώσει ότι νομιμοποιείται για το καλό της πατρίδας να μείνει μόνος, ο ΠτΔ δεν ένιωσε μόνος. «Εις ουδεμία στιγμή αισθάνθηκα μόνος. Στο πλευρό μου είχα όχι μόνο τον πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Μητσοτάκη, αλλά και το σύνολο των ηγετών, και το υπογραμμίζω», δήλωσε εμφαντικά.

Τέλος καλό όλα καλά λοιπόν. Κυβέρνηση και κυβερνών κόμμα δηλώνουν πλήρως ικανοποιημένοι.

«Ο ΠτΔ λειτούργησε με σωφροσύνη», ήταν η άμεση αντίδραση του ΔΗΣΥ. Βέβαια δεν είδαμε παρόμοια αντίδραση όταν ο ΥΠΕΞ χειριζόταν το όλο θέμα στο ΣΕΥ. Από ό,τι φαίνεται το μήνυμα περί σωφροσύνης, με ακριβώς την αντίθετή του έννοια, έχει και άλλους αποδέκτες.

Ανεξάρτητα των αποτελεσμάτων των συνόδων των Βρυξελλών ένα είναι το αδιαμφισβήτητο γεγονός. Για τρεις βδομάδες η μικρή μας πατρίδα είχε την τιμητική της στην έδρα της ΕΕ. Όλοι ασχολήθηκαν μαζί μας. Κάναμε και εμείς τα ωραία μας, ρίξαμε τα βέτο μας και γενικά μια χαρά περάσαμε. Όμως πλάκα-πλάκα αλλά και οι στιγμές κρίσιμες. Καλές και οι τσάπα μαγκιές αλλά κάποτε τελειώνουν και θα πρέπει να προσγειωθούμε και να αξιολογήσουμε αντικειμενικά τα διαμειφθέντα και να πάρουμε τα σωστά μηνύματα.

Για να μην τρελαθούμε επιτέλους, ο λόγος που δεν κατέστη δυνατή η επιβολή κυρώσεων, έστω και ακόμα πέντε έξι «λαπόρτα» στη λίστα Χριστοδουλίδη, δεν ήταν η σωφροσύνη μας. Όλα αυτά είναι κουβέντες για αγρίους. Απλά γιατί δεν το θέλησε η Γερμανία. Nein μας είπε η Άνγκελα Μέρκελ. Το βέτο το έθεσε η Γερμανιδα καγκελάριος και όχι εμείς. Όσον αναφορά τα περί ομοφωνίας και συστράτευσης με τις θέσεις μας από το σύνολο των εταίρων μας τι να πεις. «Όσα δεν τα φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια». Αναγκαστήκαμε να συστρατευτούμε εμείς μαζί τους, και είναι ευτύχημα που το κάναμε, γιατί διαφορετικά θα μέναμε σαν καλαμιά στον κάμπο.

Σωστή επίσης η εκτίμηση ότι με τα συμπεράσματα της συνόδου ουσιαστικά η Τουρκία τίθεται υπό επιτήρηση / παρακολούθηση μέχρι τη σύνοδο του Δεκεμβρίου. Όμως υπό παρακολούθηση μας έχουν θέσει και εμάς όσον αφορά τη βούλησή μας για λύση και επανένωση. Το πώς θα συμπεριφερθεί η Τουρκία μέχρι την επόμενη σύνοδο είναι απόφαση του Τούρκου Προέδρου. Ας αφήσουμε λοιπόν κατά μέρος την άλλη πλευρά και ας πολιτευτούμε με σύνεση για να πείσουμε για τις προθέσεις μας. Διαφορετικά αν συνεχίσουμε με τα ίδια μυαλά είναι αμφίβολο το ποιος θα είναι στο «εδώλιο» τον επόμενο Δεκέμβριο.

Ας μην ξεχνούμε ότι οι μέχρι τώρα οι επιδόσεις μας (Μοντ Πελεράν και Κραν Μοντανά) δεν είναι και οι καλύτερες όπως άλλωστε επισημαίνεται σε όλες τις εκθέσεις του γ.γ. Δυστυχώς είτε αρέσει σε ορισμένους είτε όχι δεν διαθέτουμε την έξωθεν καλή μαρτυρία ως προς τη βούληση για συνολική διευθέτηση του προβλήματός μας.

Καταληκτικά, τα αποτελέσματα της συνόδου, αν τα δεις από τη δική μας σκοπιά σίγουρα επιβεβαιώνουν την πλήρη αποτυχία της εξωτερικής μας πολιτικής. Όπως και να το δεις η επιχείρηση «επιβολή κυρώσεων», η οποία μάλιστα είχε χαρακτηριστεί από ορισμένους ως μια λεπτή «χειρουργική» επέμβαση, απέτυχε παταγωδώς. Ευτυχώς όμως γιατί η εξέλιξη αυτή αναπτέρωσε την ελπίδα, έστω και αμυδρή, για λύση. Απλά φανταστείτε τι θα γινόταν αν προχωρούσε το αίτημά μας. Σενάριο τρόμου. Επιστροφή του Oruc Reis, διακοπή του ελληνοτουρκικού διαλόγου, κίνδυνος για θερμό επεισόδιο, περαιτέρω σκλήρυνση των τουρκικών θέσεων και ταφόπλακα στο Κυπριακό.

Γι’ αυτό λοιπόν, όσο οξύμωρο και αν φαίνεται, ευτυχώς που η «εγχείρηση» απέτυχε γιατί ο ασθενής επέζησε.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.