Φόρμα αναζήτησης

Η χρεωκοπία μιας τράπεζας… φήμες και πραγματικότητα.

Με τον Χριστόδουλο Σταμάτη

Αφού ολοκληρώθηκε το πόρισμα δόθηκε και στη δημοσιότητα, οι αδικημένοι θα κατέβουν στους δρόμους κατά χιλιάδες, θα γίνουν δικαστήρια και οι ένοχοι θα καταδικαστούν, η δικαιοσύνη και η αλήθεια θα λάμψουν. Όπως ακριβώς έγινε σε κάθε περίπτωση απάτης σε αυτόν τον καθαρό τόπο. Μα η ολοκλήρωση και ο επικήδειος του Συνεργατισμού δεν πρέπει να μας ανησυχεί. Είχε πρόβλημα, κρατικοποιήθηκε για να σωθεί, πληρώσαμε δηλαδή, φαγώθηκε και απέθανεν. Μα πού πάει το μυαλό μας… Α, ναι… Η Λαϊκή… Είχε πρόβλημα, κρατικοποιήθηκε για να σωθεί (πληρώσαμε), φαγώθηκε και απέθανεν. Ευθύνες βέβαια από όσο γράφει το πόρισμα φέρουν πολλοί, πριν και μετά το 2013 αλλά και τα κόμματα διαχρονικά… (μάνα μου, μάνα μου…).

Μα τώρα σκοτεινά νέφη εμφανίζονται και για τις δύο μεγάλες (φέρει πειν) τράπεζες που απέμειναν. Και τι να πιστέψει κανείς και τι να αφήσει; Ελλείμματα και κακά αποτελέσματα, επιστολές για αποζημιώσεις σε κάποιες περιπτώσεις, αποχώρηση μεγαλοστελεχών, σχόλια από δω, σχόλια από κει, ειδήσεις αμφιβόλου προελεύσεως και ειδήσεις που ακούγονται σχετικά έγκυρες καθώς επαναλαμβάνονται με σχετική σιγουριά επαναφέροντας τα οδυνηρά παραδείγματα (κρατικοποίηση, χρηματοδότηση, πτώχευση) του πάλαι ποτέ Συνεργατισμού και της πάλαι ποτέ Λαϊκής. Και τι να πιστέψεις και πού να στηριχθείς;

Οι φήμες λοιπόν οργιάζουν μα το πράμα γίνεται αρνητικό και αν οι φήμες συνεχίσουν, θα γίνουν γεγονός. Μα πάλι οι πιέσεις από αμφιβόλου εγκυρότητας πηγές μπορεί να είναι μέσο πίεσης και ελέγχου για την κυπριακή οικονομία. Γιατί μας κόψατε κύριοι τα προνόμια; Γιατί μας κόψατε τα διαβατήρια; Θα αφήσετε κι άλλους ή άλλους να παρεμβαίνουν και να ελέγχουν το δικό μας γήπεδο; Θα σας πάρω τα σώβρακα. Και γονατίζει η αρκούδα επάνω στην κυπριακή βαρκούλα. Και δώσ’ του να μπάζουν τα νερά και να βυθίζεται το σκάφος. Και οι φήμες να κάνουν μεγαλύτερο κακό γιατί δημιουργείται αναστάτωση και αναβρασμός. Οι καταθέτες σηκώνουν τις καταθέσεις τους, ακολουθούν το ρεύμα, δεν εμπιστεύονται τις τράπεζες. Η κατάσταση οδηγεί σε ντόμινο.

Μα αυτό που θα λύτρωνε τον τόπο από τρίτη χρεωκοπημένη τράπεζα είναι η αλήθεια. Μα πού να τη βρεις έτσι δυσκολόβρετη που έγινε; Με τόση χαμένη αξιοπιστία θεσμών και κομμάτων; Ποιος θα μπορούσε τώρα να βγει και να πει με εγκυρότητα; «Φίλοι μου, μην ανησυχείτε, η τράπεζα έχει σχετικές δυσκολίες αλλά ανακάμπτει». Και αφού το πει, πρέπει και ο κόσμος να το πιστέψει. Αυτά που έσπειραν οι κυβερνήσεις, οι θεσμοί και οι τραπεζικοί απατεώνες, τα θερίζουν σήμερα. Ψέμα και αναξιοπιστία έσπειρες, αυτά θερίζεις. Χαμένο Κυπριακό, κοροϊδία προσφύγων, χρηματιστήριο, φούσκα ακινήτων, αξιόγραφα, ELA και κούρεμα καταθέσεων, Λαϊκή, Συνεργατισμός. Πού να πατήσεις στέρεα να φωνάξεις την αλήθεια;

Μα οι φήμες δεν βοηθούν πάντοτε, γιατί παρασύρουν στον γκρεμό τα λίγα που απομένουν. Και όσο κι αν έχει κανείς στο μάτι τους τραπεζίτες, ας μην ξεχνά ότι κάθε φορά που βουλιάζει μια τράπεζα, βουλιάζει και η κυπριακή οικονομία. Προσοχή λοιπόν στις φήμες και τα fake news και αναμονή για την επόμενη λαϊκή εξέγερση (όπως πάντα).