Φόρμα αναζήτησης

Τι αποφάσισε ο λαός; (Η άποψη της εφημερίδας «Π»)

Με βάση το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών, ο κυπριακός λαός έστειλε τα δικά του μηνύματα, τα οποία όλοι οι ηγέτες και τα πολιτικά κόμματα οφείλουν να σεβαστούν.

Ο κυπριακός λαός, συγκεκριμένα, αποφάσισε:

-Ότι η συνέχιση της διαδικασίας λύσης και επανένωσης της Κύπρου αποτελεί την πρώτη του έγνοια. Η εντολή του λαού ταυτίστηκε με τη δέσμευση των δύο υποψηφίων που πέρασαν στον δεύτερο γύρο, ότι η συζήτηση πρέπει να επανεκκινήσει από εκεί που έμεινε στο Κραν Μοντανά. Γι’ αυτό και ο λαός έδωσε τόσο στον Νίκο Αναστασιάδη όσο και στον Σταύρο Μαλά ποσοστό που ξεπερνά το 65%. Την ίδια στιγμή, ο κυπριακός λαός αποδοκίμασε τον Νικόλα Παπαδόπουλο, ο οποίος ζήτησε από τον κυπριακό λαό να δώσει την ψήφο του εν είδει δημοψηφίσματος ώστε να μπορέσει να αλλάξει τη βάση των συνομιλιών.

-Ότι θέλει ως πρώτο κόμμα τον ΔΗΣΥ, επιβραβεύοντας τον ρεαλισμό του στη διαχείριση της οικονομίας, αλλά και ως κόμμα μεταρρύθμισης και εκσυγχρονισμού.

-Ότι θέλει ένα δυνατό και ισχυρό ΑΚΕΛ, τιμώντας τη συνέπειά του στο Κυπριακό, αλλά και τις ευαισθησίες του σε θέματα κοινωνικής πολιτικής.

Την ίδια στιγμή, ο κυπριακός λαός αποφάσισε ότι οι ευκαιριακές συνεννοήσεις, χωρίς κανένα ιδεολογικό υπόβαθρο, η διγλωσσία ή η τριγλωσσία στο Κυπριακό και εν γένει η αντιμετώπιση της πολιτικής ως να είναι λάφυρο και όχι ως μέσο άσκησης πολιτικής δεν μπορούν να περάσουν. Ο κυπριακός λαός αποφάσισε ότι ο λαϊκισμός και η παροχολογία δεν είναι πρακτικές αποδεκτές.

Ο λαός, επίσης, αποφάσισε να ενισχύσει το ΕΛΑΜ, φέρνοντας τον υποψήφιό του στην τέταρτη θέση των προεδρικών εκλογών. Κατανοούμε ότι η ψήφος στη μεγάλη της πλειοψηφία είναι κυρίως ψήφος αντίδρασης προς τα υπόλοιπα κόμματα. Αυτό το φαινόμενο πρέπει να αντιμετωπισθεί με έργα και όχι με λόγια.
Εν κατακλείδι, ο κυπριακός λαός με τη στάση του και την εν γένει πολιτική συμπεριφορά του απέδειξε ότι είναι νηφάλιος και βαθύτατα δημοκρατικός. Απέδειξε ότι διαθέτει πολιτικό πολιτισμό και ότι με αυτόν ως όπλο θα πορευτεί στα δύσκολα πολιτικά διακυβεύματα της δεύτερης Κυριακής, κυρίως στις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν σε ό,τι αφορά το εθνικό μας θέμα, αλλά και τη διαχείριση των εκκρεμούντων οικονομικών μας προβλημάτων.