Φόρμα αναζήτησης

Η Οδύσσεια του εντυπωσιασμού…

Τα ευρήματα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για την εφεδρεία αποδεικνύουν για άλλη μία φορά ότι «ο βασιλιάς είναι γυμνός». Η αφρόκρεμα της κοινωνίας έχει φροντίσει να απέχει από την υποχρέωση συμμετοχής στην εφεδρεία της Εθνικής Φρουράς, με δικαιολογίες και κόλπα που δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται με ένα απλό μειδίαμα. Ο κ. Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ωστόσο, ακολούθησε πάλι τη γνωστή πρακτική με τα μισόλογα. Στα ευρήματα της έκθεσής του αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε «περιπτώσεις εφέδρων που είναι ή διετέλεσαν αξιωματούχοι του κράτους και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, κοινοβουλευτικού κόμματος, επώνυμοι δικηγόροι, γνωστό πρόσωπο των ΜΜΕ, διαιτητές ποδοσφαίρου και γνωστοί ποδοσφαιριστές, ή είναι απόγονοι/συγγενείς διατελεσάντων και νυν αξιωματούχων του κράτους, εκλεγμένων αξιωματούχων, προέδρων αθλητικών ομοσπονδιών, πρώην ανώτατων αξιωματικών της ΕΦ και Αστυνομίας, λειτουργών του ΥΠΑΜ και γνωστών επιχειρηματιών».

Η πρακτική αυτή ονομάζεται «λάσπη στον ανεμιστήρα». Σπιλώνουμε ολόκληρες ομάδες ανθρώπων, επαγγελματιών και αξιωματούχων, καθιστώντας τούς πάντες ύποπτους, για αποφυγή εκπλήρωσης υποχρέωσης έναντι του κράτους, και περιμένουμε τα χειροκροτήματα και τα likes. Ο κ. Μιχαηλίδης όφειλε είτε να κατονομάσει όσους παρανομούν, είτε να περιοριστεί σε γενικές διαπιστώσεις και να στείλει τα ονόματα στον γενικό εισαγγελέα. Η μόνιμη ροπή του στον λαϊκισμό υποβιβάζει τα πραγματικά σοβαρά ευρήματα της έρευνας σε διαγωνισμό κουτσομπολιού και φημολογίας, που θα του επιτρέψει πάλι την περιήγηση στα κανάλια. Ωστόσο το πιο σοβαρό ολίσθημα του κ. Μιχαηλίδη είναι η αποκάλυψη ευαίσθητων δεδομένων εθνικής ασφάλειας. Όπως πληροφορούμαστε του είχε γίνει επισήμανση για αποφυγή δημοσιοποίησης αριθμών και λεπτομερειών για το σύστημα επιστράτευσης και την εφεδρεία, αλλά ο κ. Μιχαηλίδης φαίνεται πως έβαλε πάνω από όλα την ανάγκη του για show. Σε μια σοβαρή χώρα θα έπρεπε ο γενικός εισαγγελέας να έχει παρέμβει ήδη, αλλά αυτά δυστυχώς συμβαίνουν σε σοβαρές χώρες με σοβαρούς αξιωματούχους και θεσμούς.

Η Εθνική Φρουρά και η άμυνα του τόπου δεν είναι πεδίον άσκησης λαϊκισμού και κάποιος πρέπει επιτέλους να το πει στον γενικό ελεγκτή, ο οποίος δείχνει να μην έχει συναίσθηση των κινδύνων από τις πράξεις του.