Φόρμα αναζήτησης

Η «Καλυψώ», η πολλά υποσχόμενη

Και μόνο το όνομα ”Καλυψώ” θα πρέπει να μας προβληματίζει και να μας κρατά σε εγρήγορση. Καλυψώ σημαίνει ”καλύπτω”, ”κρύβω” ή ”παραπλανώ”. H χθεσινή ανακοίνωση της ΕΝΙ χαρακτηρίζει την ανακάλυψη στο οικόπεδο Καλυψώ «πολλά υποσχόμενη».

Ο υπουργός Εμπορίου κ. Λακκοτρύπης πολύ σωστά κράτησε τους τόνους χαμηλούς. Καθώς έπρεπε. Άλλο η αισιοδοξία, άλλο η πολλά υποσχόμενη εξέλιξη και προφανώς άλλο ένας τυχοδιωκτικός πανηγυρισμός που πολύ σωστά αποκλείστηκε.

Τι σημαίνει ”πολλά υποσχόμενη ανακάλυψη”; Σημαίνει αυτό που η ίδια η ΕΝΙ υπογραμμίζει:Παράλληλα σημειώνεται ότι θα διεξαχθούν συμπληρωματικές μελέτες για να εκτιμηθεί το φάσμα των όγκων αερίων που υπάρχουν, αλλά και για να καθοριστούν περαιτέρω διεργασίες εξερεύνησης και αξιολόγησης.

Η χθεσινή θετική ανακοίνωση γεννά βεβαίως μια αισιοδοξία για το τι άλλο μας κρύβει η Καλυψώ. Πέρα από κάθε παραπλάνηση και ψευδαίσθηση πως γινόμαστε γίγαντες, πως εμείς τώρα κάνουμε κουμάντο, και άλλα παρόμοια, απαιτείται πάνω από όλα πειθαρχία και αυτοσυγκράτηση σε κάθε χειρισμό. Η Τουρκία σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις δεν θα σταματήσει τις απειλές κατά της Κύπρου. Δεν θα κάνει πίσω και δεν θα εκλογικεύσει τις απαιτήσεις της. Το αντίθετο. Μια επιβεβαίωση από επιστημονικής πλευράς πως πράγματι το κοίτασμά μας έχει χαρακτηριστικά του αιγυπτιακού κοιτάσματος Ζορ θα την κάνει ακόμα περισσότερο επιθετική. Η προχθεσινή της ανακοίνωση κατά της συμφωνίας Αιγύπτου και Κύπρου για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων των δύο χωρών πιστοποιεί πως η Άγκυρα θα παραμείνει σταθερός αρνητής της συνεργασίας με τις χώρες που γειτονεύει.
Η Κυπριακή Δημοκρατία, αν πράγματι η γεωφυσική θέση της της προσφέρει πλεονεκτήματα που της αφαίρεσε η γεωπολιτική της μοίρα, οφείλει να σταθμίσει όλα τα νέα δεδομένα και να πράξει το παν ούτως ώστε το μέλλον όλων των πολιτών της σε όλη την επικράτειά της να ωφεληθεί χωρίς διακρίσεις. Η Καλυψώ με τις πολλά υποσχόμενες προοπτικές της θα κρύβει σίγουρα και παγίδες. Εκεί πρέπει να είναι η προσοχή μας στραμμένη.