Φόρμα αναζήτησης

Ακροβατούμε πάλι σε δυο βάρκες

Η Κυπριακή Δημοκρατία, στις λίγες δεκαετίες της ύπαρξής της, πλήρωσε βαρύ κόστος από την επαμφοτερίζουσα εξωτερική πολιτική της. Το να πατάς σε δύο βάρκες δεν είναι και ο πλέον ασφαλής τρόπος ισορροπίας και δη στις διεθνείς σχέσεις. Το κάναμε ως «Αδέσμευτοι», ως «Κούβα της Μεσογείου» και το επαναλαμβάνουμε ως προκεχωρημένο φυλάκιο της Ρωσίας στην ανατολική Μεσόγειο και την ΕΕ.

Η πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου της Ρωσίας στην Τουρκία κάθε άλλο παρά έκπληξη θα έπρεπε να δημιουργεί ως προς την εγγύτητα των σχέσεων των δύο χωρών. Σχέσεις που δεν είναι αδιάφορες για τη δική μας ασφάλεια και την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού.

Η Μόσχα έχει σαφώς επιλέξει τους συμμάχους της, μεταξύ των οποίων σημαίνουσα θέση έχει η Άγκυρα. Σε αυτή την προσέγγιση δεν μπορεί να αγνοηθεί η συγκυρία της παρουσίας, στο πηδάλιο των δύο χωρών, δύο ηγετών με πολλά κοινά χαρακτηριστικά. Δύο ηγέτες που δεν διστάζουν να εξαφανίσουν κάθε μορφή αμφισβήτησής τους, φυλακίζοντας αντιπάλους τους, περιορίζοντας δημοκρατικές ελευθερίες, φιμώνοντας τον Τύπο και δημιουργώντας υποψίες για περίεργες δολοφονίες επικριτών τους. Δύο ηγέτες που άλλαξαν τα Συντάγματα των χωρών τους για να διαιωνίσουν τον πολιτικό ηγεμονικό τους ρόλο. Δύο ηγέτες χωρών που βαρύνονται με εισβολές και κατοχές γειτονικών τους χωρών. Οι ομοιότητες είναι πολλές και τα συμπεράσματα όχι και τόσο δύσκολα στην εξαγωγή τους.

Παρ’ όλα αυτά, εμείς συνεχίζουμε να βλέπουμε οράματα για «ξανθά γένη», για «θέσεις αρχών» της Ρωσίας στο Κυπριακό, για ομόδοξους «αδελφούς» και να φαντασιωνόμαστε δήθεν στήριξη από τη Ρωσία. Ως αντίδωρο, η Βουλή μας εκδίδει ψηφίσματα κατά των κυρώσεων που επέβαλε η ΕΕ για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την κατοχή της Κριμαίας, χτίζουμε ρωσικές εκκλησίες, και κάνουμε τα χατίρια του καθεστώτος Πούτιν, εκδίδοντας κάθε πολιτικό αντίπαλό του.
Αν δεν κατανοήσουμε ότι από επιλογή έχουμε καταστεί μέλος της ΕΕ και εκτός από δικαιώματα έχουμε και υποχρεώσεις έναντι των εταίρων μας, θα συνεχίσουμε να πατάμε σε δύο βάρκες με κίνδυνο να βρεθούμε και πάλι μόνοι στη θάλασσα.

Η Ρωσία είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως είναι οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Γαλλία και η Βρετανία. Το επιχείρημα των καλών σχέσεων με τη Μόσχα λόγω του Κυπριακού δεν μπορεί να γίνεται όχημα για επίδειξη υποτελούς στάσης, και καχυποψίας έναντι των φυσικών μας εταίρων. Κάποτε θα πρέπει να σοβαρευτούμε. Κάποτε θα πρέπει την εξωτερική πολιτική να την ασκούν οι διπλωμάτες και όχι οι developers, οι δικηγόροι και οι λογιστές.