POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Η αλληλεγγύη ως εργαλείο πολιτικήςΤου Ντίνου Θεοδότου

Η φιλανθρωπία μέσα στις κοινωνίες συνήθως αποτελεί τον μανδύα που καλύπτει στόχους που δεν προβάλλονται άμεσα. Τέτοιοι στόχοι μπορεί να είναι η προβολή, η κοινωνική καταξίωση, η διαφήμιση υπηρεσιών ή προϊόντων ή η προσέλκυση ψηφοφόρων. Σε επίπεδο κρατών ή διεθνών οργανισμών λαμβάνει τη μορφή της αλληλεγγύης, γίνεται σε μεγαλύτερη κλίμακα και πάντοτε υποκρύβεται κάποιος προφανής ή όχι πολιτικός στόχος. Περιπτώσεις μαζικής συμφοράς, όπως αυτή του Λιβάνου, και γενικά οικονομικών καταστροφών υπήρξαν και στο παρελθόν, θα υπάρξουν και στο μέλλον και κάθε φορά εκδηλώνεται ένα μικρότερο ή μεγαλύτερο κύμα βοήθειας, το οποίο περιλαμβάνει μικρά ή συμβολικά ποσά που δίνονται απλά για λόγους εντυπώσεων ή πιο ουσιαστικές συνεισφορές. Αυτές οι τελευταίες αποβλέπουν σε κάποιας μορφής πολιτικό, στρατιωτικό, οικονομικό ή άλλο έλεγχο. Γιατί στη σημερινή εποχή δεν χρειάζεται στρατιωτική κατάληψη για τον γεωπολιτικό έλεγχο μιας χώρας. Η κάθε μορφής βοήθεια, όπως ο δανεισμός ή η πώληση οπλικών συστημάτων, δημιουργούν τέτοιες συνθήκες εξάρτησης από τις οποίες δύσκολα ξεφεύγει το βοηθούμενο κράτος. Καθ’ όλη τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου αυτή ήταν η συνήθης μέθοδος που χρησιμοποιούσαν οι δύο υπερδυνάμεις για την επιρροή τους στις τρίτες χώρες.

Στην περίπτωση της τραγωδίας της Βηρυτού, μεμονωμένα κράτη ή διεθνείς οργανισμοί πρόσφεραν βοήθεια που συμποσούται σε λίγες δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, ενώ η αποκατάσταση των ζημιών από τη δολοφονική έκρηξη θα απαιτήσει αρκετά δισεκατομμύρια. Αντίθετα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες, για να βοηθήσουν τα κράτη μέλη της ΕΕ να ανακάμψουν από τις ζημιές που προκάλεσε η πανδημία Covid-19, ενέκριναν δέσμη ύψους 18 δισ. ευρώ, η οποία συνδυάζει το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο με το Ταμείο Ανάκαμψης για την ανασυγκρότηση. Το ποσό αυτό είναι ασύγκριτα μεγαλύτερο από τα 33 εκατομμύρια ευρώ που θα παραχωρήσει η ΕΕ, σύμφωνα με την υπόσχεση της προέδρου της Κομισιόν, γιατί προφανώς οι πολιτικοί λόγοι είναι εντελώς διαφορετικοί.

Η ΕΕ, οι ΗΠΑ, η Ρωσία και άλλες μεγάλες χώρες, για διάφορους λόγους η κάθε μια, δεν στοχεύουν σε ουσιαστική παρέμβαση στα του Λιβάνου, οι παρούσες συγκυρίες δεν προσφέρονται. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τη Γαλλία του Εμανουέλ Μακρόν. Για την ιστορία σημειώνεται ότι η Γαλλία είχε ισχυρούς δεσμούς με την περιοχή που καταλαμβάνουν σήμερα ο Λίβανος και η Συρία όταν της δόθηκε η Εντολή (Mandat) για το διάστημα 1923-1946 από την Κοινωνία των Εθνών (τον πρόδρομο του ΟΗΕ) να ενεργεί ως διαχειριστής μέχρις ότου οι κάτοικοι θα μπορέσουν να σταθούν μόνοι τους. Κατά την περίοδο αυτή η Γαλλία έλεγχε τον Λίβανο στρατιωτικά και οικονομικά και είχε τεράστια πολιτιστική επιρροή. Τόση ήταν η ακμή της Βηρυτού τότε που ονομάστηκε το «Παρίσι της Μέσης Ανατολής». Έκτοτε οι εμφύλιοι πόλεμοι την κατέστρεψαν και τώρα με την ολοκληρωτική καταστροφή τής παρουσιάζεται μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να ανακτήσει τη γεωπολιτική και οικονομική επιρροή που είχε κάποτε βοηθώντας στην ανοικοδόμηση του Λιβάνου.

Η προσέγγιση του Μακρόν προς την ΚΔ με την αμυντική συμφωνία αποβλέπει στους ίδιους στόχους. Αν θα μας θωρακίσει από τον τουρκικό επεκτατισμό, είναι άλλο θέμα.

Δυστυχίες και συμφορές με πολύ περισσότερα θύματα συμβαίνουν κατά καιρούς και σε πολλά άλλα μέρη του πλανήτη, με πολέμους, επιδημίες και θεομηνίες, όπως στον εμφύλιο της Συρίας, σε χώρες της Αφρικής, Ινδία, Φιλιππίνες. Ωστόσο, δεν επιδεικνύεται η ίδια ευαισθησία από τη διεθνή κοινότητα ή από μεμονωμένα κράτη, αφού λείπει το πολιτικό και οικονομικό όφελος και δεν δημιουργούνται ταμεία ανασυγκρότησης.

Ό,τι συμβαίνει σε διεθνές επίπεδο μεταξύ των κρατών, συμβαίνει κατ’ αναλογία και στο επίπεδο μιας χώρας, μιας πόλης ή ενός χωριού. Το ότι το προκάλυμμα της αλληλεγγύης πάντοτε αποδίδει το γνωρίζουν πολύ καλά οι πολιτικοί μας και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που κόμματα και μεμονωμένοι επιδίδονται σε φιλανθρωπίες για ψηφοθηρικούς σκοπούς. Ένα τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί η πρόεδρος μικρού πλην εθνικής καθαρότητας κόμματος που στο πολιτικό της οπλοστάσιο, πέραν των κομματικών μεταλλάξεων και μεταπηδήσεων, περιλαμβάνεται και η προσφορά στους αναξιοπαθούντες. Έτσι, με το εκδρομικό σακίδιο στους ώμους και φροντίζοντας να την ακολουθούν τα τηλεοπτικά συνεργεία, έσπευσε να συντρέξει τη χειμαζόμενη Βηρυτό.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.