Φόρμα αναζήτησης

Η άλλη ΕΕ και η άλλη Κύπρος που μας αξίζουν!

*Της Αντιγόνης Παπαδοπούλου

Στους κρίσιμους καιρούς της αξιακής κρίσης δεν έχουμε το δικαίωμα να είμαστε θεατές.

Το διακύβευμα για τη σημερινή Ευρώπη είναι να αποφασίσει η ίδια για τη μελλοντική της πορεία. Να εκπληρώσει το όραμα των ιδρυτών της. Να καταστεί η Ευρώπη των Λαών και των Αξιών, πραγματικός θεματοφύλακας αρχών. Να διασφαλίσει κατακτήσεις και κυρίως την ειρήνη που πέτυχε, τα τελευταία 69 χρόνια. Οφείλει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα πολυσύνθετα προβλήματα που προκάλεσε η παγκοσμιοποίηση. Να βρει λύσεις στο μεταναστευτικό, την ανεργία, τις διαρκείς προσφυγικές ροές, τη φτώχεια, τις κλιματικές αλλαγές. Να δώσει πανευρωπαϊκές λύσεις για μια κοινή εξωτερική πολιτική άμυνας και ασφάλειας, καταπολέμηση ανισοτήτων, του εθνικισμού, του αναγεννώμενου φασισμού, της μισαλλοδοξίας. Να γίνει η ΕΕ της αλληλεγγύης για τα 500 εκατομμύρια πολίτες της, με ίσες ευκαιρίες και κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χωρίς διακρίσεις.

Η σημερινή Κύπρος πάλεψε για να καταστεί μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας και δέχθηκε θετικές επιρροές. Προσάρμοσε τη νομοθεσία της στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Συμμετέχει σε ευρωπαϊκά προγράμματα. Απολαμβάνει διευρυμένες δυνατότητες στην ενιαία κοινή αγορά. Βελτιώσεις στις επικοινωνίες, στην ποιότητα τροφίμων, σε περιβαλλοντικά θέματα, στην προώθηση νέων τεχνολογιών. Σε χρηματοδοτήσεις προγραμμάτων για εκπαίδευση, κατάρτιση και νεολαία. Στην απορρόφηση κονδυλίων από Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία και Ανταγωνιστικά Προγράμματα. Στη χρηματοδότηση έργων κοινής ωφελείας. Ωστόσο, η συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή και η μη εξεύρεση λύσης στο μεγάλο εθνικό μας πρόβλημα, αλλά και το άδικο κούρεμα με τις αλυσιδωτές του επιπτώσεις στη ζωή μας, έχουν απογοητεύσει τον λαό μας. Έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη του και αύξησαν την αποχή στις κάλπες.

Η αποχή και η μη συμμετοχή των πολιτών στο ευρωπαϊκό και κοινωνικό γίγνεσθαι δεν είναι λύση. Είναι αποστασιοποίηση. Μεταφορά της ευθύνης σε άλλους, για να αποφασίζουν χωρίς εμάς.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χρειάζεται δραστήριους ευρωβουλευτές με άποψη. Όρεξη να δρουν και να αντιδρούν. Με ενεργή συμμετοχή στην πάλη για ένα καλύτερο αύριο. Χρειάζεται οικοδόμους με όραμα και μαεστρία για να παίρνουν σωστές πολιτικές αποφάσεις κα να αναλαμβάνουν δράσεις ώστε να καταστήσουν την παγκοσμιοποίηση δίκαιη, ορθή και βιώσιμη. Οι σύγχρονες απαιτήσεις και αλλαγές που σαρωτικά εισβάλλουν στην καθημερινότητά μας, απαιτούν λύσεις στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών για να διατηρείται η κοινωνική συνοχή. Ανάπτυξη και ποιοτικές θέσεις εργασίας. Αναστήλωση του κοινωνικού κράτους πρόνοιας. Κοινωνικοοικονομικές πολιτικές στήριξης των αδυνάτων. Προώθηση της ενσωμάτωσης της διάστασης του φύλου σε πολιτικές. Μέτρα συμφιλίωσης οικογενειακής-επαγγελματικής ζωής.

Μόνο μέσα από την ενεργή συμμετοχή μας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι μπορούμε να συμβάλλουμε και να απαιτούμε την οικοδόμηση μιας άλλης ΕΕ και μιας άλλης Κύπρου, όπως την οραματιζόμαστε. Για να το πετύχουμε, χρειάζεται να παλέψουμε κόντρα στη σήψη, τη διαφθορά, την ομφαλοσκόπηση και τη μιζέρια. Για αλλαγή νοοτροπιών και στερεοτύπων. Για προώθηση αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στα συστήματα παιδείας, υγείας, άμυνας. Για ποιοτική αναγέννηση του πολιτικού συστήματος. Εξυγίανση της κομματικής ζωής. Αναγέννηση θεσμών. Αναστήλωση πνευματικών αξιών.

Οι σύγχρονες κοινωνίες ασφυκτιούν κάτω από το βάρος νεοφιλελεύθερων πολιτικών λιτότητας και επικυριαρχίας μιας ελίτ, που πολιτεύεται με αυταρχισμό, λαϊκισμό, δημαγωγία, χωρίς κοινωνική ευαισθησία. Αυτό δυστυχώς παγίωσε την ξενοφοβία και τον ανορθολογισμό και ενίσχυσε ευρωσκεπτικιστικά κινήματα και εθνικιστικές αντιλήψεις. Οι πολίτες αναζητούν οξυγόνο κάθαρσης από την αξιακή κρίση, την μπόχα της αναξιοκρατίας, ημετεροκρατίας και μετριοκρατίας.

Είναι απόλυτα αναγκαίες οι ανατροπές. Η διάχυση πνευματικών αξιών και κοινωνικών ευαισθησιών μέσα στις σύγχρονες πολιτικές, ώστε να προστατευτούν οι αδύναμοι, να επιβραβευτούν οι δημιουργικές δυνάμεις, να προωθηθεί η κοινή μας ταυτότητα στη βάση της κοινής πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Να υλοποιηθεί το όραμα για μια Ευρώπη ανοικτή στην κοινωνία και την άλλη Κύπρο που μας αξίζει.

Στις 26 Μαΐου ας στηρίξουμε τους τολμηρούς που θέλουν να κάνουν την Ανατροπή και να φέρουν την Ελπίδα με τη δική τους ειρηνική επανάσταση. Ας στηρίξουμε ανθρώπους που αγαπούν τον άνθρωπο και διψούν για πνευματική αναγέννηση, εξυγίανση και αναζήτηση της Αλήθειας, της πραγματικής Ελευθερίας, της συμμετοχικής Δημοκρατίας, της πραγματικής Δημοκρατίας.

* Τέως ευρωβουλευτή, υποψήφιας ευρωβουλευτή Δημοκρατικής Παράταξης