POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Γιολίτη εσύ superstarΠριν δέκα μήνες, όταν η κυβέρνηση στη μάχη κατά του κορωνοϊού ενέτασσε τα διατάγματα ως τρόπο διακυβέρνησης, και κάποιοι, επικαλούμενοι την κρισιμότητα των στιγμών έβαζαν σε δεύτερη μοίρα τις ατομικές ελευθερίες, είχα γράψει ότι αυτή η θεσμική χαλάρωση, η αυθαίρετη παρεμβατικότητα και κρατική γιγάντωση, θα μπορούσαν -ανεξαρτήτως αν τα κίνητρα τότε ήταν ορθά- να αποτελέσουν μελλοντικά ανεξέλεγκτα εργαλεία στα χέρια του κράτους. Πως αν κάτι έδειξε η Ιστορία είναι πως όταν οι εξουσίες των κυβερνήσεων μεγιστοποιούνται για «καλό σκοπό» είναι απολύτως βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα χρησιμοποιηθούν και για κακό σκοπό. Οι εκτιμήσεις πως η διακυβέρνηση θα λάμβανε αυταρχική μορφή γρήγορα επιβεβαιώθηκαν. Άλλωστε, το στίγμα του πως η κυβέρνηση λογάριαζε να αξιοποιήσει αυτές τις υπερεξουσίες που της «πρόσφερε» η κρίση το έθεσε από πολύ νωρίς ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών όταν, ερωτώμενος κατά πόσον είναι νόμιμο η Αστυνομία να μπαίνει σε σπίτια χωρίς διάταγμα απάντησε στην ουσία πως σε τέτοιες συνθήκες η νομιμότητα είναι σχετική. Η εικόνα του Νίκου Νουρή να τα βάζει με τους διαδηλωτές έξω από το κέντρο φιλοξενίας Πουρνάρα και εκείνη η δημοσιογραφική μετά τις αποκαλύψεις του Al Jazzera, ήταν η εικόνα μιας κυβέρνησης έτοιμης να ισοπεδώσει καθετί που την ενοχλούσε. Η οποία ξεκίνησε με την πλήρη απαξίωση όσων διαφωνούσαν με τη λογική των μέτρων και ανησυχούσαν για τα προσωπικά δεδομένα, και επεκτάθηκε σε τομείς που τίποτε δεν είχαν να κάνουν με την υγεία. Κατατάσσοντας ως εχθρούς της χώρας όσους αμφισβητούσαν την πολιτική τους στο Κυπριακό και στη συνέχεια επιβάλλοντας την πλήρη συσκότιση στο σκάνδαλο των διαβατηρίων για το καλό της χώρας. Η έφοδος της Αστυνομίας σε οικία ύποπτου χρήστη σατιρικού λογαριασμού σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης απλά επιβεβαίωσε την ολική απαξίωση από μέρους της κυβέρνησης των ελευθεριών.

Ένα παράπονο της Έμιλυς Γιολίτη για τον συγκεκριμένο λογαριασμό, ήταν αρκετό για να κινητοποιηθεί ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός, με την Αστυνομία να μπουκάρει στο σπίτι γυναίκας για να κατάσχει υπολογιστές και κινητά. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας, το συγκεκριμένο προφίλ είχε ξεπεράσει το όριο της δεοντολογίας, αγγίζοντας τα προσωπικά δεδομένα της υπουργού Δικαιοσύνης, αφού δημοσίευσε φωτογραφία του πατέρας της (που η ίδια είχε ανεβάσει στο διαδίκτυο), ενώ διερευνάτο και η διάπραξη του αδικήματος της πλαστογράφησης προσωπικών δεδομένων. Δεν ήταν όμως μόνο τα όρια της δεοντολογίας που ξεπεράστηκαν αλλά και της σάτιρας, σύμφωνα με την υπουργό, η οποία αφού ανακοίνωσε ότι δεν θα κινηθεί νομικά εναντίον του χρήστη της σελίδας, τον/την κάλεσε για μηλόκρεμα στο γραφείο της.

Ποιοι όμως ξεπέρασαν τα όρια; Για να δικαιολογείται η διεξαγωγή έρευνας στην οικία κάποιου, η Αστυνομία οφείλει να εξασφαλίσει δικαστικό ένταλμα. Αυτό γίνεται μόνο εφόσον υπάρχει εύλογη υποψία πως διαπράχθηκε κάποιο ποινικό (και όχι αστικό) αδίκημα. Εύλογα λοιπόν κάποιος διερωτάται: Στη βάση ποιας νομοθεσίας η Αστυνομία ζήτησε ένταλμα διερεύνησης στην οικία της φερόμενης ως διαχειρίστριας του parody account; Ποιο είναι αυτό το αδίκημα που διαπράχθηκε και δικαιολογούσε την ποινική δίωξή της; Γιατί κατάσχεσε τον υπολογιστή και το κινητό της ως τεκμήρια; Τι ακριβώς ανέμενε να αλιεύσει από αυτά; Κυρίως, πώς κατάφερε να εξασφαλίσει ένα τέτοιο ένταλμα από δικαστήριο; Διότι αυτό σημαίνει ότι δικαστής βρήκε εύλογα τα επιχειρήματα της Αστυνομίας. Με ποιο τρόπο υπήρξε πλαστογράφηση; Υπάρχει κανείς που να μην αντιλήφθηκε ότι επρόκειτο για έναν λογαριασμό παρωδία, όταν αυτός ονομάζεται «Lady Έμιλυ Καρτάσιαν Dutchess of Yiolou Parody»; Που να θεώρησε ότι ο λογαριασμός ήταν της ίδιας της Έμιλυς Γιολίτη; Και πώς μπορεί να υπήρξε παραβίαση προσωπικών δεδομένων όταν η ίδια η υπουργός χωρίς φειδώ εκθέτει αυτά τα δεδομένα δημοσίως; Από πότε αποτελεί αρμοδιότητα της Αστυνομίας να κρίνει κατά πόσο έχουν ξεπεραστεί τα όρια της δεοντολογίας; Ή αρμοδιότητα της υπουργού τα όρια της σάτιρας;

Σε αυτά τα ερωτήματα οφείλει να απαντήσει η Αστυνομία. Το ότι ακολουθήθηκε η διαδικασία που ακολουθείται πάντοτε -όπως υπέδειξε ο εκπρόσωπος Τύπου της- δεν απαντά στις ανησυχίες. Τις επιτείνει. Αυτή η ευκολία με την οποία θεωρεί ότι μπορεί να εισβάλλει στο σπίτι κάποιου και να κατάσχει τον υπολογιστή ή το κινητό του όταν κάποιος άλλος θίγεται από κάτι που έγραψε, προκαλεί τρόμο.

Τέτοιες πρακτικές δεν είναι καινούργιες. Πολλές κυβερνήσεις στο παρελθόν επιχείρησαν να εκφοβίσουν και να φιμώσουν φωνές που ενοχλούσαν. Η σημερινή κυβέρνηση, όμως, έχει ξεπεράσει σε απέχθεια προς την κριτική όλες τις προηγούμενες. Από τις δημόσιες απειλές προς τους δημοσιογράφους με εκείνο το «θα σας πάρει δαίμονας» όταν αυτοί ζητούσαν μια τοποθέτηση από τον Πρόεδρο για όσα έβλεπαν το φως της δημοσιότητας και επιβεβαίωναν ότι η Κύπρος υπό τη διακυβέρνησή του κατέστη ένα από τα μεγαλύτερα πλυντήρια, μέχρι τις πρακτικές που μετέρχεται, κάνει ό,τι μπορεί για να την αποτρέψει. Ο περιορισμός της έκφρασης λαμβάνει πλέον κάθε μορφή. Αγγίζοντας ακόμα και τη σάτιρα. Και θυμίζει όλο και περισσότερο (απολυταρχικά) καθεστώτα που ο ΔΗΣΥ επικαλείται κάθε φορά που έχει εκλογές για να θυμίσει ότι κάποτε η αντιπολίτευση ταυτιζόταν με αυτά. Η πειθαρχική δίωξη εναντίον ζωγράφου-εκπαιδευτικού επειδή τον ελεύθερό του χρόνο ζωγράφισε τον Χριστό όπως ο ίδιος τον αντιλαμβάνεται, που δεν συνάδει με τον τρόπο που τον αντιλαμβάνονται ο Αρχιεπίσκοπος και το υπουργείο, η καθολική απαγόρευση διαδηλώσεων ως μέτρο κατά της πανδημίας, η σύλληψη χρηστών ΜΚΔ για την κοινοποίηση διαδηλώσεων, η δημιουργία από την Αστυνομία γραμμής για χαφιέδες, όλα αυτά είναι χαρακτηριστικά ενός κράτους που καθημερινά διολισθαίνει στον αυταρχισμό. Και την ίδια στιγμή, στην απόλυτη απαξίωση. Διότι αυτό που δεν αντιλαμβάνονται είναι πως σ’ ένα τέτοιο περιβάλλον, όπου η αποκάλυψη του ενός σκανδάλου διαδέχεται την άλλη, καμιά προσπάθεια συσκότισης δεν μπορεί να προστατέψει αυτή την κυβέρνηση, πλέον. Κάθε βδομάδα που περνά ένα ακόμα μεγαλύτερο κομμάτι είναι έτοιμο να την εκθέσει. Σε μια κοινωνία που σχεδόν ποτέ δεν αντιδρά αυτό που έχει πετύχει αυτή η κυβέρνηση μπορεί να χαρακτηρισθεί και άθλος. Και αποτελεί μια θετική εξέλιξη μέσα στα πάρα πολλά αρνητικά που έχει επιφέρει. Ας μεριμνήσουμε ώστε να είναι το 2021 ένα έτος με λιγότερες original Έμιλες και περισσότερες παρωδίες.

antopoly@cytanet.com.cy

 

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.