POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Γιατί πέφτει η δημοτικότητα του Προέδρου;Γιατί η αποδοχή του Προέδρου, με βάση τις δημοσκοπήσεις της βδομάδας που είδαμε, έχει πέσει κάτω από το 30%; Ο κ. Πρόεδρος κρίνεται σε τρεις τομείς. Την Πανδημία, το Κυπριακό και τα Θέματα Διαφθοράς. Συνολικά έστω, ούτε οι μισοί από αυτοί που τον ψήφισαν το 2018 δεν τον εμπιστεύονται πλέον. Αν δεν υπήρχαν και κάποια θετικά ποσοστά από την πανδημία να εξισορροπούν την κατάσταση, η αποδοχή του δεν θα ξεπερνούσε το 15%!

Πρόκειται για κατρακύλα η οποία πιθανόν να συνεχιστεί ενόσω ο κ. Πρόεδρος δεν θέλει να αντιληφθεί κάποια πράγματα πολύ αυτονόητα ακόμα και για τους απλούς ανθρώπους αυτής της χώρας, τη νοημοσύνη των οποίων βάναυσα υποτιμά. Στο παρόν άρθρο δεν μπορούμε λόγω χώρου να εγκύψουμε στους λόγους της πτώσης της δημοτικότητας του κ. Προέδρου συνολικά, οπότε θα επιχειρήσουμε να ανιχνεύσουμε τις βασικές της αιτίες μέσα από τον σχολιασμό κάποιων θέσεων που διατύπωσε στον συνάδελφο Γιώργο Κασκάνη στην τελευταία συνέντευξή του στον Άλφα.

Τα δύο κράτη

Υποστήριξε ότι ουδέποτε έθεσε θέμα δύο κρατών. «Ουδέποτε η δική μας πλευρά απεδέχθη τα δύο ξεχωριστά κράτη, παρά τα όσα λέει ο κ. Τσαβούσογλου και ηχογραφήσαμε κι εμείς τα όσα ελέχθησαν», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Όπως είπε, επεσήμανε στον κ. Τσαβούσογλου, «ότι τα δύο κράτη είναι αδύνατο να γίνουν αποδεκτά, είτε από τη διεθνή κοινότητα είτε από την ΕΕ».

Βεβαίως αυτό που απέφυγε να θίξει ο κ. Πρόεδρος είναι ότι για δύο κράτη μίλησε ενώπιον του Ιωάννη Κασουλίδη, του Αβέρωφ Νεοφύτου, του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, ομάδας Αμμοχωστιανών και εκατοντάδων άλλων συνομιλητών του. Μίλησε μάλιστα για δύο κράτη και στην κ. Μέρκελ, η οποία αρχικά του είπε να μην αποκλείσει τίποτα, αλλά μετά τη σχετική μελέτη της Κομισίον, του ειπώθηκε κατηγορηματικά ότι η ΕΕ δεν είναι δυνατόν να αποδεχθεί κάτι τέτοιο. Ο ίδιος, παρά την απάντηση αυτή, εξακολουθούσε να λέει, σχεδόν σε όποιον τον προκαλούσε, ότι «διαθέτω το θάρρος να πάρω τις δύσκολες αποφάσεις που πρέπει».

Εν ολίγοις, όλοι οι Κύπριοι πολίτες, είτε είναι υπέρ της λύσης διζωνικής, είτε όχι, κατανοούν ότι ο κ. Πρόεδρος για τους δικούς του λόγους άνοιξε την όρεξη των Τούρκων ώστε να βάλουν στη διπλωματική τους φαρέτρα και τη λύση δυο κρατών. Βεβαίως, η τουρκική διπλωματία δεν μας απέδειξε έως τώρα ότι είναι αφελής. Τα δύο κράτη που ζητά, παραπέμπουν στη λεγόμενη κυριαρχική ισότητα των δύο κρατιδίων τα οποία θα ιδρύσουν στη συνέχεια ένα κράτος ομοσπονδιακό, διατηρώντας το δικαίωμα νόμιμης απόσχισης, αν και όταν κρίνουν ότι τους συμφέρει. Ξέρετε ποιο είναι το χειρότερο; Ότι αυτά που οι Τούρκοι λένε περί κυριαρχικής ισότητας, τα Ηνωμένα Έθνη δεν τα θεωρούν εκτός συμφωνημένου πλαισίου λύσης. Απεναντίας, ενθαρρυμένα με τα όσα ο κ. Αναστασιάδης μας είπε περί αποκεντρωμένης ομοσπονδίας, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η λύση πρέπει να είναι όσο πιο κοντά γίνεται στη συνομοσπονδία. Ποιο είναι το συμπέρασμα εδώ; Ο κάθε Κύπριος πολίτης αντιλαμβάνεται ότι ο κ. Αναστασιάδηςτελεί εν πλήρει συγχύσει στο Κυπριακό, οπότε αρπάζεται δεξιά -αριστερά μέχρι να βγάλει τη θητεία του και να φύγει. Ο κάθε Κύπριος ωστόσο βλέπει ότι ο χρόνος δεν είναι με το μέρος του κ. Αναστασιάδη, οπότε, διά των τακτικισμών του για να κερδίσει μια δεύτερη θητεία, βύθισε το Κυπριακό σε αδιέξοδο, με ορατό πλέον τον κίνδυνο να χαθεί και το Βαρώσι και η ΑΟΖ μας.

Η πολιτική ισότητα

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στη συνέντευξή του στον Άλφα μίλησε και για τα θέματα της πολιτικής ισότητας των Τουρκοκυπρίων. Ο ίδιος λέει συνεχώς ότι θέλει στις 27 Απριλίου στο πλαίσιο της άτυπης Πενταμερούς «να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις απ’ εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά». Σε ό,τι αφορά την πολιτική ισότητα και την αποτελεσματική συμμετοχή των Τ/Κ, από το Μοντ Πελεράν έως και το Κραν Μοντανά κλείδωσε ότι οι Τ/Κ θα έχουν θετική ψήφο σε όλες τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, δηλαδή ένας Τ/Κ υπουργός θα πρέπει να είναι με το μέρος της πλειοψηφούσας άποψης. Αυτονόητο, δε, είναι ότι θα έχουν θετική ψήφο σε θέματα που τους αφορούν ως κοινότητα. Ο κ. Πρόεδρος όμως διευκρίνισε ότι η Κύπρος έχει υπογράψει με την Ελλάδα και το Ισραήλ συμφωνία για τον EastMed και ότι απομένει η υπογραφή της Ιταλίας. Οπότε, τι θα γίνει αν οι Τ/Κ ζητήσουν να περάσει ο αγωγός από την Τουρκία, θέση την οποία αποδέχεται και το ΑΚΕΛ;

Στο σημείο αυτό το ερώτημά του δεν είναι έγκυρο, το δε επιχείρημα του, όπως θα έλεγε και ο Αριστοτέλης, είναι αναλογικό, οπότε είναι ψευδεπίγραφο. Εν αρχή, ποιος θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι η κατανομή των εσόδων από τις πωλήσεις φυσικού αερίου δεν είναι μέρος των ζωτικών συμφερόντων ενός εκ των δύο συνιστώντων κρατιδίων της Κύπρου; Κατά δεύτερο λόγο, δεν έχει αποφασιστεί καμιά κατασκευή του αγωγού EastMed. Η Κομισιόν κάνει μια έρευνα βιωσιμότητας, την οποία μόλις προχθές αναίρεσε, αφού ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να επενδύσει σε θέματα φυσικού αερίου, εστιάζοντας πλέον στην υλοποίηση της Πράσινης Ευρωπαϊκής της Ατζέντας. Τρίτον, για να φκιάξεις αγωγό, χρειάζονται ποσότητες φυσικού αερίου, οι οποίες δεν υπάρχουν. Επιπλέον, το ελάχιστο αέριο του οικοπέδου Αφροδίτη της Κύπρου που βρήκαμε,  θέλουμε να το πωλήσουμε στην Αίγυπτο, πρόσφατα, δε, και το Ισραήλ υπέγραψε παρόμοια διακρατική συμφωνία με την Αίγυπτο για το Λεβιάθαν. Τέλος, οι εταιρείες εξόρυξης απομακρύνθηκαν από την περιοχή λόγω πτώσης της τιμής πώλησης του φυσικού αερίου, οπότε επιπλέον γεωτρήσεις και αέριο γιοκ.

Με βάση τα πιο πάνω, ποιος πολιτικός θα χρησιμοποιούσε το παράδειγμα του EastMed για να πείσει ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν πρέπει να έχουν θετική ψήφο; Η απάντηση είναι απλή: Θα το χρησιμοποιούσε ένας πολιτικός που πάει στις συνομιλίες με κακή πίστη, γι’ αυτό καταφεύγει σε σοφιστείες δίκην πολιτικού αλχημισμού, για να πείσει τους απλούς Ελληνοκύπριους ότι η λύση δεν είναι καλή, διότι οι κακοί Τουρκοκύπριοι θέλουν να μας κλέψουν το …ανύπαρκτο  αέριό μας και να το διοχετεύσουν στην Τουρκία.  Όταν λοιπόν ο κ. Αναστασιάδης μεταβαίνει με τέτοια ψευδεπίγραφη ρητορική στη Γενεύη, μπορεί να πείσει έστω και έναν Κύπριο, είτε αυτός θέλει διζωνική, είτε ενιαίο κράτος, ότι θέλει λύση στο Κυπριακό; Εξ ου και το 73% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση του Ομέγα την περασμένη Πέμπτη δήλωσε ότι δεν είναι ικανοποιημένο από τη διαχείριση που κάνει ο Πρόεδρος στο εθνικό μας θέμα. Ο κ. Αναστασιάδης, που το 2004 στηρίχθηκε από το 24% στο σχέδιο Ανάν και το 2017 θα μπορούσε να περάσει τη λύση του Πλαισίου Γκουτέρες με 60%, σήμερα έχει την εμπιστοσύνη μόλις του 12% του κυπριακού λαού στη διαχείριση του Κυπριακού. Τι σημαίνει αυτό το ποσοστό; Όσο τραγικό κι αν ακούγεται, ο Κυπριακός Ελληνισμός δεν τον θεωρεί αξιόπιστο να διαπραγματευθεί μια λύση, παρά το ότι η πλειοψηφία, σύμφωνα με τη σημερινή δημοσκόπηση της Νοβέρνα, στηρίζει τη λυση ΔΔΟ. Το πρόβλημα εν ολίγοις είναι η αξιοπιστία του διαπραγματευτή.

Η διαφθορά

Στην συνέντευξή του στον Άλφα, ο κ. Πρόεδρος υποστήριξε ότι δεν αντελήφθη πόσο σοβαρό ήταν το πρόβλημα των διαβατηρίων. Με λίγα λόγια, η κυβέρνησή του ετοίμασε το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα καλή τη πίστη, αλλά κάποιοι απατεώνες το εκμεταλλεύθηκαν κάτω από τη μύτη του ιδίου και του Υπουργικού του Συμβουλίου για να παρανομήσουν και να πλουτίσουν. Αλλά, πώς και ποιον μπορεί να πείσει με αυτή τη δήλωση ο κ. Αναστασιάδης;

* Όταν η ΕΕ μας επέβαλε το κούρεμα καταθέσεων, υποσχέθηκε ότι μέσα από το ΚΕΠ η Κύπρος θα έβγαζε τα διπλάσια. Εμπλοκή σε αυτή τη διαδικασία είχε και ο ίδιος προσωπικά, όταν ακόμα και προ του 2013 ζητούσε από τον Νεοκλή Συλικιώτη να πολιτογραφήσει πελάτες του δικηγορικού του γραφείου για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

*  Όταν αργότερα ζητούσε από υπουργούς του να κάνουν χαλαρώσεις στους ήδη χαλαρούς κανονισμούς πολιτογράφησης. Με αποτέλεσμα να ξεχειλώσει το πράμα, όπως αποκάλυψε πρόσφατα η επιτροπή Νικολάτου, ότι δηλαδή χωρίς νομοθεσία, οπότε παράνομα, πολιτογραφήσαμε τους μισούς από όλους αυτούς που δώσαμε διαβατήριο.

* Όταν αυτή η εφημερίδα αποκάλυπτε το σκάνδαλο του απατεώνα Τζο Λόου, ο ίδιος διαμαρτυρόταν και φώναζε ότι θέλουμε να καταστρέψουμε το επενδυτικό πρόγραμμα. Ο ίδιος σε συνέντευξά του τότε μας είπε πόσο καλό είναι το πρόγραμμα και πόσο τα οφέλη του διαχέονται στους εργαζόμενους στην οικοδομική βιομηχανία, ακόμα και στα εστιατόρια.

* Όταν έβγαζαν σκάνδαλα οι Financial Times και το  Reuters για τους Ιρανούς που άλλαζαν ονόματα και τους δικτάτορες της Καμπότζης, ζητούσε διακοσμητικές αλλαγές στους κανονισμούς χωρίς αναδρομικότητα, μέχρι να μπορέσουν οι φίλοι του οι ντιβέλοπερ να αναπροσαρμόσουν τις τακτικές τους.

Εν ολίγοις, ο κ. Πρόεδρος ήξερε και παραήξερε τι γινόταν με τα διαβατήρια, αφού στο μεταξύ συνήψε και φιλικές σχέσεις με Σαουδάραβες, γνωρίζοντας και την πρώτη και τη δεύτερη σύζυγό τους, καθώς και τα 40 μέλη της οικογένειάς τους… αφού στο μεταξύ ταξίδευε και με το υπερπολυτελές τζετ τους σε εξωτικούς προορισμούς.

Καλώς ή κακώς, ο μέσος καλόπιστος Κύπριος πολίτης θεωρεί ότι το ΚΕΠ υπήρξε τα τελευταία χρόνια η κύρια πηγή διαφθοράς αυτής της χώρας σε σημείο που αγγίζει και τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας: Ο μέσος καλόπιστος Κύπριος πολίτης, ανακαλώντας στη μνήμη τη σκηνή εκείνη όπου ο κ. Δημήτρης Συλλούρης υψώνει το ποτήρι του, μιτσοκαμμά και δηλώνει «full support» στον φερόμενο επενδυτή, είναι σχεδόν σίγουρος ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε αυτή την κίνηση 100 φορές. Λογικά, λοιπόν, στη δημοσκόπηση του Ομέγα μόνο το 9% θεωρεί ότι ο Πρόεδρος και η κυβέρνησή του επιχείρησαν να αντιμετωπίσουν τη διαφθορά. Το 81% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ήταν μέρος της διαφθοράς.

Συμπέρασμα

Εν κατακλείδι, η πολιτική του Προέδρου Αναστασιάδη οδήγησε τη συντριπτική πλειοψηφία του κυπριακού λαού σε απαξίωση της πολιτικής, των πολιτικών και των θεσμών. Ο ίδιος πληρώνει δημοσκοπικά το τίμημα, με κίνδυνο να αποχωρήσει από το αξίωμα που κατέχει με αποδοχή χαμηλότερη από τον προκάτοχό του και μία υστεροφημία στον πάτο. Απομένουν βέβαια άλλοι 20 μήνες και σίγουρα πολλά θα μπορούσαν να γίνουν για να αλλάξει την εικόνα του. Αν κρίνουμε βέβαια από το αλαλούμ που προέκυψε με το νέο λοκτάουν της Παρασκευής ενώ ο κ. Πρόεδρος ενώπιον του Υπουργικού και του Εθνικού Συμβουλίου έλεγε άλλα, τότε μάλλον στην αξιολόγηση του κ. Προέδρου οφείλουμε να προσθέσουμε και άλλες παραμέτρους.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.