Φόρμα αναζήτησης

Fake news στην Υγεία

«Οι 750.000 ευρώ μοιράστηκαν στα διάφορα ΜΜΕ με σκοπό να εξασφαλίσει ασυλία ο οργανισμός κατηγορώντας όσους αντιδρούν… Τώρα, 213.000 ευρώ bonus στον διευθυντή του ΟΑΥ για ποιο λόγο δεν καταλάβαμε ακόμη». Πρόκειται για απάντηση του προέδρου της Ένωσης Ιδιωτικών Ιατρών Κύπρου (ΕΝΙΚ) δρος Χάρη Αρμεύτη σε ανάρτηση στη σελίδα του American Medical Center στο facebook στο σχόλιο: «Η αλήθεια σιωπά όταν μιλάνε για τα λεφτά. Προϋπολογισμός Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας #ΓεΣΥ».

Αναπαραγωγή πληροφοριών χωρίς την εξακρίβωσή τους. Ο ορισμός των fake news που προφανώς δεν βρίσκουν έδαφος μόνο στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Επειδή όμως ο ρόλος των ΜΜΕ και εκάστου δημοσιογράφου είναι να διερευνά την όποια πληροφορία έρχεται ενώπιόν του για να μην πέφτει στην παγίδα της διασποράς ψευδών ειδήσεων, με σκοπό την έγκυρη ενημέρωση, ψάξαμε και μάθαμε. Και τα όσα αναφέρει ο δρ Αρμεύτης στην ανάρτησή του αποτελούν ψευδείς πληροφορίες. Δεν είμαι αρμόδια να αιτιολογήσω τη σκοπιμότητά τους. Οι πολίτες όμως έχουν κρίση και μπορούν να εξάγουν τα δικά τους συμπεράσματα. Προς αποκατάσταση όμως της αλήθειας και στη βάση της διερεύνησης των πληροφοριών που πλασάρονται με πάσα ευκολία, χωρίς καν να διασταυρωθούν, αναφέρουμε τα εξής:

  • Το ποσό των 750.000 αφορά προϋπολογιζόμενη δαπάνη για την εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών. Κατά το 2018 τα ΜΜΕ δεν πήραν ούτε σεντ από τον ΟΑΥ για σκοπούς διαφήμισης αλλά ούτε και δαπανήθηκε το ποσό αυτό ή μέρος του για την εκστρατεία. Ως γνωστό, η προσφορά στην εταιρεία που θα υλοποιήσει την εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών για το ΓεΣΥ κατακυρώθηκε πολύ πρόσφατα και το κόστος της ανέρχεται σε 410.000 ευρώ. Το κονδύλι των 750.000 έχει μεταφερθεί στον προϋπολογισμό του ΟΑΥ για το 2019 και απ’ αυτό θα χρησιμοποιηθεί κονδύλι ύψους 410.000 ευρώ για την εκστρατεία.
  • Οι 213.000 χιλιάδες δεν πηγαίνουν στην τσέπη του διευθυντή του ΟΑΥ, Άθου Τσινωντίδη, όπως «πολυδιαφημίζεται» ανάμεσα στους ιατρικούς και άλλους κύκλους. Το ποσό αυτό αφορά οφειλόμενα στον πρώην γενικό διευθυντή του ΟΑΥ Ανδρέα Δημητριάδη. Η όλη υπόθεση βρίσκεται ενώπιον της δικαιοσύνης και κάθε χρόνο στον προϋπολογισμό του ΟΑΥ πιστώνεται το ποσό αυτό ώστε στην περίπτωση που ο κ. Δημητριάδης κερδίσει την αγωγή που άσκησε κατά της Δημοκρατίας ο ΟΑΥ να είναι σε θέση να του καταβάλει το ποσό των 213.000 ευρώ.

Υ.Γ. Τι είναι τελικά τα ΜΜΕ; Άνθρωποι είναι, πίσω από ένα ακρωνύμιο. Αν όχι όλοι, η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων θέλουν να δουν στην Κύπρο την εφαρμογή ενός ισότιμου και καθολικού συστήματος υγείας.