Φόρμα αναζήτησης

Εξοικείωση στις προαγορές

Η ΑΗΚ ανακοίνωσε χθες ότι θα προχωρήσει σε προαγορά 60.000 μετρικών τόνων μαζούτ με το εργαλείο της σύμβασης ανταλλαγής (swap). Είναι η πρώτη φορά που αξιοποιεί προθεσμιακά συμβόλαια για κάλυψη μελλοντικών αναγκών με τις σημερινές χαμηλές τιμές. Είναι ένα πρώτο βήμα.

Κάποιος μπορεί να το πει δειλό, διστακτικό, άλλος προσεκτικό, συνετό κ.λπ. Σημασία έχει ότι έγινε μια αρχή.

Χωρίς αμφιβολία αυτό το πρώτο βήμα έπρεπε να γίνει πολύ νωρίτερα. Το 2016-17 είχαν δημιουργηθεί και πάλι συνθήκες για αξιοποίηση των εργαλείων προαγοράς, με πολύ χαμηλές τιμές πετρελαίου. Η ΑΗΚ αρκέστηκε σε ενδοϋπηρεσιακές συζητήσεις και αλληλογραφία με άλλες υπηρεσίες, αλλά δεν προχώρησε και η ευκαιρία για φθηνότερο καύσιμο για μεγαλύτερη χρονική διάρκεια χάθηκε.

Μεσολάβησε η ειδική έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η οποία καλούσε την ΑΗΚ να προβεί σε μελέτες και προετοιμασία, ώστε να αξιοποιεί με σύνεση τα εργαλεία προαγοράς, σε πρώτη φάση για ποσότητες έως το 20% των αναγκών της.

Αυτή τη φορά, Φεβρουάριος-Μάρτιος 2020, η ΑΗΚ επέδειξε την ίδια διστακτικότητα. Αποδείχθηκε ότι δεν προετοιμάστηκε για να αξιοποιεί τέτοιες ευκαιρίες προς όφελος των καταναλωτών και της οικονομίας. Χρειάστηκαν δύο επιστολές του υπουργού Ενέργειας, παροτρύνσεις από τη ΡΑΕΚ και τον γενικό ελεγκτή και έντονη πίεση από την κοινή γνώμη για να τολμήσει ένα μικρό βήμα.

Οι ποσότητες που «προαγόρασε» θα καλύψουν μόνο ανάγκες για το επόμενο δίμηνο. Το κέρδος για τους καταναλωτές ίσως να μην αποδειχθεί ουσιαστικό (ούτε όμως και αμελητέο), καθώς το περιθώριο σημαντικής αύξησης των τιμών έως τον Ιούνιο δεν φαίνεται να είναι μεγάλο. Παράγοντες του τομέα λένε πως αν η προαγορά αφορούσε πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα το όφελος θα ήταν μεγαλύτερο, καθώς αναμένεται σταδιακή ανάκαμψη των τιμών, έως το τέλος του χρόνου ή το πρώτο τρίμηνο του ’21. Από την άλλη, το ρίσκο για την ΑΗΚ από αυτή την προαγορά θεωρείται πολύ μικρό και αυτό είναι θετικό.

Η ΑΗΚ θα πρέπει να το πάρει απόφαση ότι οφείλει να αξιοποιεί τα εργαλεία των προαγορών, όποτε το επιτρέπει ή το επιβάλλει η διεθνής αγορά. Αντιλαμβανόμαστε ότι δεν έχει την τεχνογνωσία και την εμπειρία για αυτή τη δραστηριότητα. Διαθέτει όμως πολύ αξιόλογο προσωπικό και αν ληφθεί η πολιτική απόφαση μπορεί τάχιστα να εξοικειωθεί με αυτά τα εργαλεία, ενδεχομένως αξιοποιώντας και εξωτερικούς συμβούλους, προς όφελος των καταναλωτών.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.