Φόρμα αναζήτησης

Τι φέρνει η επόμενη μέρα της «αποτυχίας» του Εστία

Όταν αρχικά ανακοινώθηκαν οι πρόνοιες του προγράμματος Εστία, υπήρξαν συζητήσεις ότι είναι ιδιαίτερα «γενναιόδωρο» και καλύπτει περισσότερο αριθμό δανειοληπτών απ’ ό,τι θα ανέμενε κάποιος. Μετά την εφαρμογή του, διαφαίνεται ότι πολλοί από τους δανειολήπτες που με βάση τα κριτήρια μπορούσαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, δεν το έπραξαν.

Αναζητώντας τους λόγους για το πιο πάνω γεγονός, κάποιοι αναφέρθηκαν στον όγκο εγγράφων που πρέπει κάποιος να προσκομίσει και τις δαιδαλώδεις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν (ίδια δικαιολογία και για την αποτυχία του πλαισίου αφερεγγυότητας, αλλά εκεί όντως ο μηχανισμός που δημιουργήθηκε είναι τόσο περίπλοκος για τα προσωπικά σχέδια, που δύσκολα εφαρμόζεται).

Όντως υπάρχει σημαντικός αριθμός εγγράφων που πρέπει κάποιος να προσκομίσει σε σχέση με το Εστία (παρόμοια με αυτά του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος), αλλά αυτό είναι αναγκαίο ώστε να διασφαλιστεί ότι οι πραγματικοί δικαιούχοι εντάσσονται στο πρόγραμμα.

Ένας άλλος λόγος, ίσως πιο βάσιμος, που οι συμπολίτες μας γύρισαν την πλάτη στο Εστία, είναι το γεγονός ότι σε περίπτωση που ο δανειολήπτης δεν καταφέρει να αποπληρώνει τα 2/3 της μειωμένης δόσης, τότε σχεδόν αυτόματα η κατοικία θα εκποιείται. Αυτό ενδεχομένως να προκαλεί ανησυχία στους δανειολήπτες, οι οποίοι βασίζονται στο γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία θα εφαρμόσει κάτι νέο για αυτούς, καλύτερο από το Εστία (αυτές οι προσδοκίες δημιουργήθηκαν διαχρονικά, με τις αλλαγές στο πλαίσιο των εκποιήσεων).

Το ζητούμενο είναι τι φέρνει η επόμενη μέρα της «αποτυχίας» του Εστία. Υπάρχει πλέον το ηθικό δίλημμα: πρέπει να υπάρξουν εκποιήσεις (ήδη γίνονται αλλά με αυξημένο ρυθμό) πρώτων κατοικιών; Τα τραπεζικά ιδρύματα μπορούν κάλλιστα να πουν ότι έδωσαν την ευκαιρία που έπρεπε να δώσουν στους συγκεκριμένους δανειολήπτες και δεν την αποδέχθηκαν, οπόταν δεν θα πρέπει να υπάρχει οποιοδήποτε εμπόδιο στη διαδικασία εκποιήσεων.

Επιπλέον, είναι πιο σοβαρό το ενδεχόμενο να υπάρξουν σημαντικές πωλήσεις στεγαστικών δανείων. Μέχρι τώρα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τηρούσαν στάση αναμονής για να διαπιστώσουν πόσα από τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια θα μπορούσαν να αναδιαρθρωθούν μέσα από το Εστία. Λαμβάνοντας τους στόχους που έχουν τεθεί για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις στο συγκεκριμένο θέμα.

Ήδη μεγάλος αριθμός δανείων οδηγήθηκε εκτός των ισολογισμών των τραπεζών, εφόσον αυτά έχουν πωληθεί σε ταμεία και εταιρείες διαχείρισης. Η αφαίρεση μη εξυπηρετούμενων δανείων από τους ισολογισμούς των τραπεζικών ιδρυμάτων ενισχύει τα κεφάλαιά τους όμως αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν ξεπεραστεί τα προβλήματα για την οικονομία και την κοινωνία, και αυτό καταγράφεται στις εκθέσεις των οίκων αξιολόγησης.

Ο υψηλός δανεισμός των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, είτε αυτά τα ποσά οφείλονται σε τραπεζικά ιδρύματα είτε σε εταιρείες εξαγοράς και διαχείρισης χρηματοπιστωτικών διευκολύνσεων, συνεχίζει να περιορίζει το διαθέσιμο οικογενειακό εισόδημα και τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, εφόσον τα συγκεκριμένα δάνεια πρέπει να εξυπηρετηθούν.

Οι εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, οι οποίες δεν έχουν την πίεση των δεικτών κεφαλαίου εφόσον δεν έχουν τραπεζική άδεια, διαθέτουν μεγαλύτερη ευελιξία στον τρόπο διαχείρισης των δανειοληπτών και των χρηματοπιστωτικών διευκολύνσεων. Από την άλλη, οι εταιρείες εξαγοράς δανείων, λογικά, θα αναζητήσουν πιο ξεκάθαρες λύσεις, όπως εξόφληση των δανείων με παραχώρηση έκπτωσης, εφόσον δεν είναι τραπεζικά ιδρύματα για να αναδιαρθρώσουν δάνεια (πολλές φορές συμβουλεύουν τους δανειολήπτες να αναζητήσουν νέο δανεισμό από άλλο τραπεζικό ίδρυμα από αυτό που προήλθε ο δανεισμός, για πλήρη εξόφληση των υποχρεώσεων τους με την ανάλογη έκπτωση).

Το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων για μια οικονομία δεν λύνεται με τη μεταφορά τους εκτός των ισολογισμών των τραπεζών, εφόσον ο υπερδανεισμός επιβαρύνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό και αφαιρεί τη δυνατότητα των επιχειρήσεων για νέες επενδύσεις και περαιτέρω επέκταση. Από την άλλη, η εικόνα των ισολογισμών των τραπεζών βελτιώνεται, κάτι που ενδεχομένως θα επιτρέψει την αύξηση των δανειοδοτήσεων, εκεί και όπου το προφίλ του δανειολήπτη το επιτρέπει.

 

 

 

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.