Φόρμα αναζήτησης

«Επιστολή προς Ν. Πηλείδου: Αξιόπιστο ή Αναξιόπιστο το υπ. Εμπορίου» του Βάσου ΒασιλείουΈντιμη κυρία Υπουργέ Εμπορίου και Βιομηχανίας,

Κυρία Νατάσα Πηλείδου,

Στις 11 Ιουνίου του 2020 είχα αποστείλει επιστολή την εφημερίδα «Πολίτης» με τίτλο ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΑΙ  ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ. Ο λόγος αφορούσε  το σχέδιο χορηγιών, για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του μεταποιητικού τομέα. Εδώ και ακριβώς δυο ολόκληρα χρόνια, περιμένουν οι εργοστασιάρχες να ανοίξει αυτό το πρόγραμμα, για να μπορέσουν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους και να προχωρήσουν, στην σχεδιασμένη τεχνολογική αναβάθμιση των βιομηχανιών τους, έτσι ώστε να διατηρηθούν σε ψηλά ανταγωνιστικά επίπεδα. Όπως γνωρίζετε πολύ καλά, για να μπορεί κάποιος να ενταχθεί στο σχέδιο πρέπει να υποβάλει πρώτα την αίτηση του και μετά να προχωρήσει στην υλοποίηση κάποιας επένδυσης ή να προχωρήσει σε οποιαδήποτε παραγγελία. Λόγω της φύσης του επαγγέλματος μου επισκέπτομαι επί καθημερινής βάσεως εργοστάσια και έρχομαι σε επαφή με εργοστασιάρχες. Μόλις με βλέπουν, το πρώτο τους ερώτημα είναι πότε θα ανοίξει το σχέδιο για να μπορέσουν να προχωρήσουν στην αγορά των μηχανημάτων τους. Περιμένουν απεγνωσμένα να μάθουν από εμένα κάποιο θετικό νέο.

Μετά την δημοσιοποίηση της επιστολής μου στην εφημερίδα «Πολίτης», με πήρε τηλέφωνο προσωπικά ο κύριος Λακκοτρυπης και με ενημέρωσε ότι είχε τηλεδιάσκεψη με το ΚΕΒΕ και τους ενημέρωσε ότι το σχέδιο θα ανοίξει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Μάλιστα, μου είπε ότι το έχει αναφέρει και επίσημα στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.Μετά και από αυτή την εξέλιξη με πήρε τηλέφωνο και ο κύριος Φωτιάδης ,που είναι και ο διευθυντής χορηγιών όλων των προγραμμάτων και κλείσαμε ραντεβού στο γραφείο του, όπου στην παρουσία και του συνεργάτη μου, μας διαβεβαίωσε ότι επισήμως ανοίγουν τα προγράμματα τον ερχόμενο Σεπτέμβρη. Ο λόγος που ήθελε το υπουργείο να ανοίξουν Σεπτέμβριο μήνα και όχι πιο νωρίς , είναι γιατί όλες οι αιτήσεις θα γίνονται ηλεκτρονικά και ήθελαν χρόνο για να ετοιμαστεί το πρόγραμμα που θα υποβάλλονται οι αιτήσεις. Έτσι φύγαμε από το γραφείο του κυρίου Φωτιάδη πολύ ικανοποιημένοι.

Εδώ να αναφέρω ότι οι περισσότεροι εργοστασιάρχες, που ενδιαφέρονται για να αγοράσουν μηχανήματα, ξεκίνησαν να ζητούν προσφορές για να είναι έτοιμοι με το άνοιγμα να μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους. Όπως ξέρετε, ποσό πάνω από 100,000 ευρώ χρειάζεται τεχνοοικονομική μελέτη και δεν είναι εύκολη η ετοιμασία αυτής της μελέτης. Ενώ ήμασταν όλοι έτοιμοι και αισιόδοξοι ότι επιτέλους το νερό μπήκε στο αυλάκι, πήραμε τηλέφωνο την κυρία Έλενα Ρούσου στις 23 Ιουλίου όπου και πληροφορηθήκαμε ότι τα σχέδια πιθανό να ανοίξουν το 2021, πράγμα που θα ήταν καταστροφικό για την βιομηχανία. θέλω να πιστεύω ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως μας τα είπε.

Φεύγοντας από το γραφείο του κυρίου Φωτιάδη μας διαβεβαίωσε, ότι το πρόγραμμα που μας αφορά θα ανοίξει τον Σεπτέμβριο και μάλιστα μας είχε πει , ότι μπορούμε να το κοινοποιήσουμε στους ενδιαφερομένους. Αυτό λοιπόν έχω κάνει, και πάρα πολύς κόσμος ζήτησε προσφορές, που ισχύουν φυσικά για συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Αυτός λοιπόν ο κόσμος έχει προβεί και σε άλλα διαβήματα που σχετίζονται με τη υποβολή της πρότασης τους για συμμετοχή στο σχέδιο χορηγιών, όπως π.χ. τεχνοοικονομικές μελέτες. Η κυρία Έλενα Ρουσου μάς είπε ότι θα ανοίξει το σχέδιο το 2021 τελικά, χωρίς να ξέρουμε ή να μπορούμε να κατανοήσουμε το λόγο. Αν γίνει κάτι τέτοιο, οδηγείτε με μαθηματική ακρίβεια τούς εργοστασιάρχες (στην καταστροφή) σε στασιμότητα και καταστροφική οπισθοδρόμηση και δεν υπερβάλλω. Δεν μπορείτε να καταλάβετε κυρία Υπουργέ πως περιμένουν αυτοί οι άνθρωποι να ξεκινήσουν να εκσυγχρονίζουν τα εργοστάσια τους με νέα μηχανήματα και με αναβάθμιση των υποδομών τους.

Κυρία Υπουργέ,

Ξέρετε τι λένε οι εργοστασιάρχες; Ότι από τα πολλά ψέματα που είπε το υπουργείο αυτά τα τελευταία χρόνια, αν δεν ανοίξουν τώρα τα προγράμματα δεν πρόκειται να ανοίξουν ποτέ. Ούτε το 2021. Γιατί δεν υπάρχουν χρήματα για να επενδυθούν.

Κύρια Υπουργέ,

Μην κάνετε κάτι τέτοιο, αλλά προχωρήστε όπως έχετε υποσχεθεί σε εμάς και στο ΚΕΒΕ αλλά και στην ΟΕΒ. Ανοίξετε τον Σεπτέμβρη το πρόγραμμα, για να μπορέσετε να δεχτείτε αιτήσεις και μέχρι να εξεταστούν θα πάει μέχρι το τέλος του χρόνου. Οι περισσότεροι δεν θα περιμένουν να πάρουν έγκριση τής χορηγίας αλλά θα παραγγέλλουν τα μηχανήματα με την υποβολή της αίτησης τους. Γι αυτό δεν πρέπει να ταλαιπωρείτε άδικα αυτούς τους ανθρώπους. Μην ξεχνάτε ότι φέτος είναι τα εργοστάσια και γενικά η Βιομηχανία που θα πρέπει να βοηθηθούν, γιατί εκεί στηρίζεται πλέον η οικονομία μας. Η κυρία Έλενα μας είπε ότι είναι και εις γνώσιν του ΚΕΒΕ αυτή η αναβολή. Μιλώντας μαζί με τον κύριο Τσιακκή, κανένας δεν έχει υπόψη του κάτι τέτοιο. Σας παρακαλώ, περιμένω άμεσα απάντηση για να δω κι εγώ πως θα προχωρήσω και ποια θα είναι τα επόμενα μου βήματα.

Και ο κύριος Λακκοτρυπης αλλά και ο κύριος Φωτιάδης μας διαβεβαίωσαν ότι επίσημα θα ανοίξουν τα προγράμματα τον Σεπτέμβρη, για να είναι και το ηλεκτρονικό πρόγραμμα έτοιμο. Επίσης, για να μπορέσουν να αυξήσουν το ποσό στα δέκα αντί στα πέντε εκατομμύρια. Αν δεν ανοίξουν τα προγράμματα τον Σεπτέμβριο τότε το Υπουργείο σας θα είναι παντελώς αναξιόπιστο και εσείς σαν μια διακεκριμένη επιστήμονας που δεν δέχεται μύγα στο σπαθί της, δεν πιστεύω ότι θα αφήσετε να ακουστεί κάτι τέτοιο. Ζήτησα άμεσα συνάντηση μαζί σας, το συντομότερο, χωρίς να έχω απάντηση. Ακόμη εξακολουθώ να πιστεύω ότι μπορούμε να σας δώσουμε τη λύση που ψάχνετε, αν δεχτείτε να μας δείτε. Είμαι καθόλα βέβαιος ότι σαν τεχνοκράτης που είσαστε θα βρείτε άμεσα λύση για να βοηθήσουμε στην αναβάθμιση της Βιομηχανίας μας και όχι στην οπισθοδρόμηση.

Με εκτίμηση

Βάσος Bασιλείου

Επιχειρηματίας

9/9/2020

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.