Φόρμα αναζήτησης

Επισήμως επιστροφή στην εποχή της περιρρέουσας

Για την αναστολή λειτουργίας των οδοφραγμάτων υπήρξαν διάφορες απόψεις. Για κάποιους ήταν ένα ορθό μέτρο -έστω και ακραίο- για την αντιμετώπιση μιας πρωτόγνωρης κατάστασης. Ακραία φαινόμενα, άλλωστε, επιβάλλουν ακραίες λύσεις. Για άλλους ήταν μία ακόμα προσπάθεια της κυβέρνησης, αξιοποιώντας συγκυρίες, να ενισχύσει τον διαχωρισμό. Προσωπική μου άποψη (για όποιον κι αν μετρά) είναι πως για μία ακόμα φορά η λογική και το μέτρο χάθηκαν στην προχειρότητα του κρατικού μηχανισμού και στη μετριότητα των ανθρώπων που τοποθετήθηκαν στα υπουργεία για να παίρνουν σημαντικές αποφάσεις. Δεν ήταν αυτή, όμως, η ουσία των τελευταίων ημερών. Όπως δεν ήταν ούτε το σπρώξιμο διαδηλωτή προς τον φαντάρο (έστω κι αν κάποιοι έσπευσαν να το αναδείξουν ως τέτοιο). Τέτοια περιστατικά, που προφανώς και ενοχλούν, γίνονται χιλιάδες σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Απέναντι σε άτομα που βρίσκονται σε συντεταγμένη υπηρεσία, που κάποιοι σήμερα ανήγαγαν σε σημαία. Αυτό που ξεχώρισε και άφησε άναυδο κάθε πολιτισμένο άνθρωπο ήταν η οργή και το μένος που ακολούθησαν τη διαμαρτυρία των Unite Cyprus Now. Αυτή η μαζική υστερία που με τόση ευκολία κάποιοι μετέφεραν στην κοινωνία.

Η τελευταία βδομάδα ήταν ό,τι πιο κοντινό στην περίοδο 2003-4. Τότε που με τη συμμετοχή ολόκληρου του κρατικού μηχανισμού είχαμε οδηγηθεί σε ένα κυνήγι μαγισσών, σε μια «ενημέρωση» ψιθύρων στην οποία πρωτοστάτησε μια ομάδα δημοσιογράφων, ρίχνοντας σκιές προς πάσα (αντίθετη) κατεύθυνση, απαξιώνοντας πολιτικούς και πολίτες, δολοφονώντας προσωπικότητες και παραδίδοντας μετά τους «εσωτερικούς εχθρούς» στον όχλο.

16 χρόνια μετά, όσοι κινούνται εκτός του δικού τους αφηγήματος, έγιναν και πάλι στόχος. Ενοχλήθηκαν λέει από την εικόνα ενός πολίτη που έσπρωξε στρατιώτη ενώ βρισκόταν σε «εντεταλμένη αποστολή». Και βάλθηκαν να τον εξοντώσουν. Μαζί και όσους συμμετείχαν στην εκδήλωση. Οι πρακτικές, η ισχύς, το εύρος ίδια με τότε. Σε αυτήν την προσπάθεια απαξίωσης των διαφωνούντων συμμετείχε και πάλι ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός, και όχι μόνο. Εκκλησία, κόμματα, πολιτικοί, κανάλια, δημοσιογράφοι, ακόμα και η Αστυνομία. Ο Αρχιεπίσκοπος έσπευσε να διερωτηθεί «τι θέλουν οι διαδηλωτές; Να πάνε στα καζίνα ή να βάλουν πιο φθηνή βενζίνη;». Ο Μυλωνάς από τον Alpha καλούσε τους διαμαρτυρόμενους να περιμένουν μια βδομάδα για να πάνε να πιουν καφέ στα κατεχόμενα. Ο Άθως Αντωνιάδης έγραψε για Ε/Κ που «κατηγορούν τους Ε/Κ για τη μη λύση του Κυπριακού… (και) χτυπούν εθνοφρουρούς και αστυνομικούς». Η ΕΔΕΚ έστειλε αντιπροσωπεία της στο οδόφραγμα για να εκφράσει τη συμπαράστασή της σε αυτούς που «βρίσκονται εκεί νυχθημερόν… προστατεύοντας την ΚΔ και τη νομιμότητα». Προφανώς θεώρησαν πως η ηρωοποίηση μεγεθύνει την απαξίωση για τη συγκεκριμένη ομάδα και την προδοσία. Και δεν έμειναν στην απαξίωση. Επιδόθηκαν σε μια σταυροφορία «επιβολής της νομιμότητας». «Επιβάλλεται η Αστυνομία να αξιοποιήσει βίντεο και μαρτυρίες… και να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες τόσο γι’ αυτούς που προέβησαν σε τέτοιες ενέργειες όσο και για τους ηθικούς αυτουργούς», ανακοίνωσε η ΕΔΕΚ. «Η αισχρή επίθεση κατά του εθνοφρουρού… η παραβίαση των αποφάσεων της ευνομούμενης πολιτείας και η απαράδεκτη οχλαγωγία πρέπει να τιμωρηθούν», δήλωσε το ΔΗΚΟ. Ενώ ο Συλλούρης κάλεσε την πολιτεία να μην χαριστεί σε κανέναν. Λες και δεν υπάρχουν νόμοι ή για την εφαρμογή τους χρειάζεται η ενεργοποίηση των κομμάτων. Και η Αστυνομία ανταποκρίθηκε. Ο αρχηγός του σώματος εξέφρασε την πλήρη ικανοποίησή του για την «άμεση σύλληψη του φερόμενου ως δράστη», ευχαριστώντας παράλληλα «όλους τους πολίτες και λειτουργούς των ΜΜΕ που συνέβαλαν ή και συνέδραμαν στο όλο έργο της Αστυνομίας» (ο «δράστης» σημειωτέων παραδόθηκε μόνος του). Την ώρα που ο εκπρόσωπος προανήγγελλε κι άλλες συλλήψεις ατόμων που ενδεχομένως να έχουν σχέση. Σπεύδοντας να ποινικοποιήσει την αντίδραση. Η «ενοχλητική» διαμαρτυρία έγινε παράνομη συνάθροιση. Η ελευθερία στην άποψη σταμάτησε εκεί που άρχισε να τους ενοχλεί.

Ενώ οι «φιλελεύθεροι» και «προοδευτικοί» στον ΔΗΣΥ επέλεγαν να κρατήσουν ίσες αποστάσεις, διαλέγοντας στην ουσία μεριά, κομματικά στελέχη και διευθυντές γραφείου Τύπου, αναλάμβαναν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια διαπόμπευσης. Πρώτα αναπαράγοντας το βίντεο και μετά την είδηση της σύλληψης. Πρώτα επιβάλλοντας την ηθική τους επικράτηση και στη συνέχεια την πρακτική. Σαν έτοιμοι από καιρό. Λες και ανέμεναν απλώς αυτήν την ευκαιρία. Δεν ήταν αρκετή η εφαρμογή των νόμων. Ποτέ δεν ήταν αυτό το πρόβλημά τους. Το πρόβλημά τους ήταν πάντοτε η δράση της συγκεκριμένης ομάδας. Αυτό που πρεσβεύει. Εξ ου και αυτό το λιντσάρισμα (που ακολούθησε το σπρώξιμο) δεν περιορίστηκε στον έναν, αλλά επεκτάθηκε σε όσους συμμετείχαν στην εκδήλωση. Και βέβαια απ’ όλο αυτό δεν θα μπορούσαν να είχαν απουσιάσει τα ΜΜΕ. Ένα επεισόδιο, που έληξε αμέσως, έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης από «πρόθυμους» δημοσιογράφους, οι οποίοι με υστερικές φωνές κατέστησαν όχι μόνο τον άνθρωπο αλλά και ολόκληρη την ομάδα βορά για τον όχλο και τους ΠΑΝΣΥΦΙδες. Ολοκληρώνοντας μία από τις πιο ενοχλητικές βδομάδες στη μεταπολεμική Κύπρο.

Κυβέρνηση και ΔΗΣΥ φέρουν τεράστιες ευθύνες γι’ αυτήν την πόλωση που απειλεί να διαλύσει την κοινωνική συνοχή. Οι πράξεις και η ρητορική τους όλο το προηγούμενο διάστημα καλλιέργησαν την καχυποψία και δημιούργησαν θυμό σε μια μερίδα του κόσμου, κυρίως όμως γιγάντωσαν τον διχασμό. Αυτή η επιστροφή στην περιρρέουσα δικό τους δημιούργημα είναι. Το τσουνάμι που είχε προβλέψει ο Αβέρωφ Νεοφύτου είναι πλέον ενώπιόν μας και είναι ξεκάθαρο πως αφορά περισσότερο το εσωτερικό της χώρας παρά τις όποιες εξωτερικές εξελίξεις. Όσοι έτυχε να βρεθούν την Παρασκευή κοντά στο οδόφραγμα στη Λήδρας θα πρέπει να αντιλήφθηκαν πολύ καλά το μέγεθος της εκτροπής. Σε μια πορεία που πλέον δεν αφήνει πολλά στην κρίση κανενός, ας αναλογιστούν, έστω και σήμερα, τις ευθύνες τους.

antopoly@cytanet.com.cy

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.