POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

«Επανένωση της Κύπρου η μόνη λύση για την πάταξη της διαφθοράς» του Χριστάκη Α. Νικήτα 

 

Σε μια ευνομούμενη πολιτεία το Σύνταγμα είναι ο υπέρτατος νόμος. Πέραν του Κυπριακού Συντάγματος και των Νόμων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ισχύουν οι Νόμοι και οι Κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που στην οποία η Κύπρος είναι πλήρες μέλος.

Στην Κύπρο τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά για να είναι εύκολο στους πολίτες να αντιληφθούν τις ρίζες, το εύρος και την εξάπλωση της διαφθοράς με ταχύτητα πανδημίας, χωρίς να γνωρίζουν τα αίτια που η διαφθορά έχει απλώσει τα ατελείωτα πλοκάμια της παντού.

Στην Κύπρο το Σύνταγμα του 1960 υποκαταστάθηκε από το «δίκαιο της ανάγκης» ως προνόμιο της Βουλής των Αντιπροσώπων μετά την κατάρρευση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως δικοινοτικού κράτους με τα γεγονότα του 1963.

Έκτοτε και μετά την εισβολή και κατοχή από την Τουρκία του σχεδόν 40% του εδάφους της χώρας μας, αυτό το «δίκαιο της ανάγκης» εξελίχθηκε να υπηρετεί τον Έναν και Μόνον και αυτός δεν είναι άλλος από τον εκάστοτε Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο εκάστοτε Πρόεδρος έχει την δυνατότητα να ενεργεί ως εκλεγμένος μονάρχης.

Άρα απουσιάζει παντελώς ο όποιος αποτελεσματικός έλεγχος στα δώματα εξουσίας. Δεν υπάρχει διάκριση των εξουσιών (εκτελεστικής, νομοθετικής και δικαστικής) αν και η διάκριση των εξουσιών είναι σαφής στο Σύνταγμα. Εντούτοις, λόγω της διαπλοκής και της μοιρασιάς δεν τηρείται, με αποτέλεσμα να μην υφίστανται ουσιαστικά ανεξάρτητοι θεσμοί που να ασκούν πραγματικό έλεγχο, συνεπώς πρόκειται για ταμπέλλες σε πόρτες γραφείων, που φιλοξενούν άδειες καρέκλες με παχυλούς μισθούς, ωφελήματα και συντάξεις. Υπάρχει σαφώς μια αντικειμενική αμεροληψία εκπορευόμενη από το Προεδρικό, συνεπικουρούμενη από τις διάφορες δοσοληψίες των κομμάτων για ίδιον όφελος και συμφέροντα, συντείνοντας έτι περισσότερο στην παγίωση και εξάπλωση της διαφθοράς.

Πού και πού κάποια καρέκλα γεμίζει με άνθρωπο ανεξάρτητο και ακέραιο, μέχρις ότου το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα εξουσίας τον εξουδετερώσει.

Πέραν των πιο πάνω, ευθύνη φέρουν μια ομάδα επιτήδειων, προσκολλημένοι σε εκείνον που ηγείται ή/και στα οφέλη της κομματοκρατίας, που νέμονται τον πλούτο της χώρας με αδιαφανείς πρακτικές και υποχθόνιες κινήσεις. Από αυτή δε την συμπεριφορά του εκάστοτε ανεξέλεγκτου ηγέτη τροφοδοτείται, συντηρείται και απλώνεται το δέντρο του κακού της διαφθοράς.

Ο διαμελισμός της χώρας μας ευνόησε τα μέγιστα τους κρατούντες και τους θωπεύοντες την εξουσία, με το παρόν στάτους κβό (status quo) να εξυπηρετεί τα συμφέροντα τους, για να λεηλατούν τον κόπο και τον μόχθο του λαού, ανερυθρίαστα επικαλούμενοι το χιλιοταλαιπωρημένο  «Δημόσιο Συμφέρον»

Η διαφθορά πρέπει και επιβάλλεται να ηττηθεί. Όχι με λόγια και κούφιες υποσχέσεις του όποιου ηγέτη, ή των κομμάτων. Αυτοί δημιούργησαν, αυτοί συντηρούν και αυτοί επωφελούνται από την άνθηση της διαφθοράς, πως θα περίμενε κανείς στ’ αλήθεια, ότι αυτή η ίδια νοοτροπία και πρακτική που δημιούργησε το πρόβλημα, να το λύσει;

Η διαφθορά μπορεί να ηττηθεί ΜΟΝΟ με την επανένωση της χώρας μας σε ένα ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ. Όσο διαρκεί αυτή η έκρυθμη κατάσταση των τελευταίων 47 χρόνων, ο κίνδυνος της συνέχισης της λεηλασίας και της κλοπής του πλούτου της χώρας μας από τους γνωστούς κύκλους της διαφθοράς θα γίνεται εντονότερος, πέραν του γεγονότος ότι με την συνέχιση της άρνησης για λύση του κυπριακού, της ανασφάλειας που έχουμε σαν κράτος, μπορεί να οδηγήσει τα επόμενα χρόνια τον Ελληνισμό αυτού του νησιού σε εξαφάνιση.

Γι’ αυτό εμείς, η Πρωτοβουλία «ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ για την Κύπρο» είμαστε δεσμευμένοι στην προσπάθεια Επανένωσης της πατρίδας μας,  υποστηρίζουμε λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ) με πολιτική ισότητα, εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου σε όλη την επικράτεια της Ομόσπονδης Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως ρητά αναφέρουν τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα συνθήματα, οι ανέξοδες «πατριωτικές» κορώνες, τα κούφια λόγια κομμάτων και ηγεσιών των 47 χρόνων, βρίσκονται ήδη στον κάλαθο των αχρήστων της πρόσφατης Κυπριακής ιστορίας.

ΦΤΑΝΕΙ

Η Αμμόχωστος είναι η αφετηρία για την επανένωση της πατρίδας μας και την πάταξη της Διαφθοράς…

Η Αμμόχωστος είναι το κλειδί και η καρδιά της Κύπρου.

Εμείς έχουμε τα χέρια μας ΚΑΘΑΡΑ.

Εμείς είμαστε η Πρωτοβουλία Αμμόχωστος για την Κύπρο, για την Κερύνεια, για την Λευκωσία, για την Μόρφου, για την Λεμεσό, για την Μεσαορία, για την Λάρνακα, για την Καρπασία, για την Πάφο.

Δεν υπάρχουν πλέον δικαιολογίες…

ΤΩΡΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΠΙΛΟΓΗ

 

Χριστάκης Νικήτας, εκ μέρους της Πρωτοβουλίας «ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ για την Κύπρο».

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.