Φόρμα αναζήτησης

Ενίσχυση της Κύπρου ως χρηματοοικονομικό κέντρο

ΓΡΑΦΕΙ

ΤΑΣΟΣ ΓΙΑΣΕΜΙΔΗΣ

Είναι ξεκάθαρο ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ των χρηματοοικονομικών κέντρων είναι μεγάλος και είναι απαραίτητο μια χώρα να παραμένει ανταγωνιστική, ώστε να μπορεί να διατηρεί ισχυρό τον τομέα επαγγελματικών υπηρεσιών. Αυτό φυσικά αφορά κυρίως τις χώρες όπου το μεγαλύτερο μέρος του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος τους αφορά υπηρεσίες.

Η συνεχής ανάλυση των δεδομένων στην παγκόσμια και ευρωπαϊκή οικονομία, των αναγκών των επενδυτών (που την τελευταία περίοδο μεταβάλλονται συνεχώς) και των ενεργειών άλλων ανταγωνιστριών χωρών είναι σημαντική για τη διατήρηση της δυναμικής που διαθέτει η Κύπρος.

Η επέκταση των συμφωνιών αποφυγής διπλής φορολογίας (όπως πρόσφατα με την υπογραφή συμφωνίας με το Καζακστάν) καθώς και ο εμπλουτισμός των χρηματοοικονομικών προϊόντων που προσφέρονται στη χώρα (όπως τα επενδυτικά ταμεία και τα διασυνοριακά ταμεία προνοίας) είναι σημαντικά στοιχεία για διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της χώρας.

Η Κύπρος διαθέτει σημαντικά πλεονεκτήματα όπως τον χαμηλό εταιρικό φόρο, την απαλλαγή από την παρακράτηση φόρων σε τόκους και μερίσματα όταν λαμβάνονται από φορολογικούς κατοίκους εξωτερικού, καθώς και την απαλλαγή από τον φόρο κερδών που προέρχονται από την πώληση χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων όπως μετοχές, ομόλογα και μερίδια (units) οργανισμών συλλογικών επενδύσεων/ επενδυτικών ταμείων.

Τα επενδυτικά ταμεία ή οι οργανισμοί συλλογικών επενδύσεων αποτελούν σημαντικό μέρος της παγκόσμιας αγοράς χρηματοοικονομικών μέσων. Προσελκύουν μεγάλο όγκο επενδύσεων, διότι διαθέτουν συγκεκριμένα πλεονεκτήματα, όπως η διασπορά του κινδύνου και η δυνατότητα επένδυσης σε έργα ή χρηματοοικονομικά μέσα που ο επενδυτής από μόνος του (δηλαδή χωρίς τη συμμετοχή του σε οργανισμό συλλογικών επενδύσεων) δεν θα είχε πρόσβαση.

Οι επενδύσεις των συγκεκριμένων οργανισμών μπορεί να είναι είτε σε κινητές αξίες, όπως μετοχές, ομόλογα, χρηματοπιστωτικές διευκολύνσεις (αγορές δανειακών χαρτοφυλακίων από τραπεζικά ιδρύματα) και παράγωγα ή σε ακίνητα, έργα υποδομής ή ακόμη και σε πολύτιμα μέταλλα ή άλλα αντικείμενα αξίας.

Οι συγκεκριμένοι οργανισμοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις στην Κύπρο αλλά και για επενδύσεις διαμέσου Κύπρου, εφόσον η χώρα μπορεί να δώσει πρόσβαση τόσο στα ταμεία τα ίδια όσο και στους διαχειριστές στην ευρωπαϊκή αγορά κεφαλαίων.

Σημειώνεται ότι ο τομέας κατάφερε να προσελκύσει το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών αλλά και των διαχειριστών επενδυτικών ταμείων.

Το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) θα μπορούσε να αξιοποιηθεί αποτελεσματικά, ώστε να συμβάλει θετικά στην ευρύτερη προσπάθεια για ενίσχυση του τομέα των υπηρεσιών και της οικονομίας γενικότερα (θα μπορούσε για παράδειγμα να διαδραματίσει τον ρόλο του θεματοφύλακα σε ό,τι αφορά τα επενδυτικά ταμεία).

Οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν, μέσω του ΧΑΚ, να αντλήσουν τα απαραίτητα κεφάλαια προς ανάπτυξή τους. Η χρηματιστηριακή αγορά παρέχει στους επενδυτές (διεθνείς και εγχώριους) έναν μηχανισμό εισόδου και εξόδου στις επενδύσεις τους, κάτι που θα πρέπει να αξιοποιηθεί, εφόσον το ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια μειώνεται.

Η αξιοποίηση του ΧΑΚ μπορεί να γίνει μέσα από μια σειρά ενεργειών όπως η εισαγωγή μεγάλων αναπτυξιακών έργων υποδομής σε αυτό (π.χ. έργα ευρύτερης υποδομής κράτους, καζίνα, μαρίνες και άλλες μεγάλες τουριστικές αναπτύξεις, κ.ά.).

Οι εταιρείες του τομέα της ενέργειας ενδεχομένως να εισάγονταν στο ΧΑΚ. Σκοπός θα είναι να αναπτυχθεί ένας αξιοσημείωτος ενεργειακός τομέας στην αγορά του ΧΑΚ, προσφέροντας στη διεθνή επενδυτική κοινότητα νέες ελκυστικές επιλογές και προϊόντα, όπως άμεσες επενδύσεις (μετοχές, ομόλογα) μέσω παραγώγων προϊόντων, ως επίσης και έμμεσες επενδύσεις μέσω συλλογικών ταμείων (funds) κ.ά.

Είναι απαραίτητο να υπάρξει εισαγωγή των μεριδίων επενδυτικών ταμείων (Funds) στο ΧΑΚ, να αναπτυχθεί ο τομέας των παραγώγων προϊόντων και να προωθηθεί η εισαγωγή περαιτέρω εταιρειών στη νέα αγορά του ΧΑΚ – ΝΕΑ (που απευθύνεται κυρίως σε μικρομεσαίες και καινοτόμες επιχειρήσεις). Πρέπει επιπλέον να ενθαρρυνθεί η εισαγωγή στο ΧΑΚ καινοτόμων επιχειρήσεων, επιχειρήσεων ενεργειακής δραστηριότητας, π.χ. φωτοβολταϊκά, αιολικά πάρκα, κ.ά.

Τέλος, ένα άλλο χρηματοοικονομικό προϊόν που πρέπει να προωθήσουμε ως χώρα είναι η σύσταση διασυνοριακών ταμείων προνοίας στη χώρα μας. Τα συνολικά συνταξιοδοτικά κεφάλαια στην ΕΕ αυτή την περίοδο ανέρχονται στα 3-4 τρισ. ευρώ. Για να γίνει δυνατή η προσέλκυση διασυνοριακών ταμείων, απαιτείται να εξευρεθεί ο τρόπος ώστε συνταξιοδοτικά ωφελήματα του εξωτερικού που λαμβάνονται από μη φορολογικούς κατοίκους Κύπρου, να φορολογούνται στην Κύπρο με συγκεκριμένο μικρό φορολογικό συντελεστή.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.