Φόρμα αναζήτησης

Ενισχύεται ο οπτικοακουστικός τομέαςΗ συγκέντρωση της κυπριακής οικονομίας σε συγκεκριμένους τομείς αποτέλεσε σε μεγάλο βαθμό μια από τις αιτίες της οικονομικής κρίσης. Η ιδιαίτερα υψηλή μόχλευση των νοικοκυριών αλλά και των επιχειρήσεων, κυρίως αυτών που δραστηριοποιούνται στους τομείς των ακινήτων και του τουρισμού, οδήγησαν στο υψηλό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την αδυναμία των δανειοληπτών να τηρήσουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις.

Όμως, αν κάποιος αναλύσει αυτή τη στιγμή σε ποιους τομείς οφείλεται το θετικό ποσοστό ανάπτυξης που παρουσιάζεται, θα διαπιστώσει ότι η ανάπτυξη έχει προέλθει από τους ίδιους παραδοσιακούς τομείς που τροφοδοτούσαν το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της χώρας και πριν δέκα χρόνια.

Πολλοί αναφέρονται σε ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας και όχι αυτή των βραχυπρόθεσμων ευκαιριών. Υπάρχουν τομείς όπως η εκπαίδευση, ο πρωτογενής τομέας, η έρευνα και η καινοτομία, η οπτικοακουστική και άλλοι που μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά στην κυπριακή οικονομία. Ακόμη και ο τομέας των υπηρεσιών θα μπορούσε μέσα από μια διαφορετική δομή (είναι καλό να δούμε πώς λειτουργούν ανεπτυγμένα χρηματοοικονομικά κέντρα) να προσφέρει περισσότερο στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Σημαντικές είναι οι προσπάθειες που έγιναν και γίνονται για ανάπτυξη της οπτικοακουστικής βιομηχανίας στην Κύπρο, οι οποίες φαίνεται να αποφέρουν καρπούς εφόσον νέες ταινίες βρίσκονται στα σκαριά για να γυριστούν στην Κύπρο. Αυτό γίνεται μετά τον καθορισμό των κινήτρων που παραχωρούνται σε οργανισμούς που θα επιλέξουν την Κύπρο για τις συγκεκριμένες δραστηριότητες, απόρροια συλλογικής προσπάθειας όλων των αρμόδιων φορέων.

Η ανάπτυξη του συγκεκριμένου τομέα είναι ένα εγχείρημα που χρονολογείται εδώ και καιρό, με τον συγκεκριμένο τομέα να χαρακτηρίζεται συχνά ως ένας από τους νέους πυλώνες ενίσχυσης της κυπριακής οικονομίας ο οποίος δύναται να δώσει τη δυνατότητα μερικής απεξάρτησης του ΑΕΠ της χώρας από τους παραδοσιακούς οικονομικούς τομείς και άρα να συμβάλει στη μεγαλύτερη διασπορά των κινδύνων.

Στην προσπάθεια προσέλκυσης οργανισμών που ασχολούνται στον τομέα της οπτικοακουστικής η κυβέρνηση προχώρησε στην παραχώρηση συγκεκριμένων προγραμμάτων για χορηγίες και κινήτρων, όπως η κάλυψη δαπανών (Cash rebate), νοουμένου ότι ο αιτητής πληροί συγκεκριμένα κριτήρια, οι φορολογικές πιστώσεις και η φορολογική έκπτωση για επενδύσεις σε υποδομές και εξοπλισμό, ενώ συγκεκριμένα κίνητρα παρέχονται και σε σχέση με τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας.

Με δεδομένο ότι υπάρχει ενδιαφέρον, ότι ο όγκος εργασιών του τομέα είναι τεράστιος και ότι μεγάλες παραγωγές γίνονται σε όλα τα μέρη του κόσμου (όχι κατά ανάγκη στη χώρα που είναι εγγεγραμμένη η εταιρεία παραγωγής), το ζητούμενο είναι κατά πόσο τα πιο πάνω κίνητρα θα μπορέσουν να πείσουν ένα μέρος της συγκεκριμένης βιομηχανίας να κοιτάξει σοβαρά την Κύπρο.

Η Κύπρος διαθέτει φυσικά τοπία τα οποία θα ήταν ιδανικά για συγκεκριμένες παραγωγές, ενώ το συνολικό κόστος παραγωγής είναι μειωμένο σε σχέση με τις άλλες χώρες. Ταυτόχρονα, η γεωγραφική θέση της χώρας μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο. Εντούτοις, θα απαιτηθεί μεγάλη προσπάθεια προώθησης του συγκεκριμένου τομέα εφόσον ήδη οι μεγάλες, διεθνείς εταιρείες οπτικοακουστικής, έχουν δημιουργήσει σημαντικές επιχειρηματικές σχέσεις με άλλες χώρες.

Η προβολή της χώρας μέσω των ταινιών αναμένεται να ενισχύσει το τουριστικό ρεύμα, ενώ η προσεχτική επιλογή παραγωγών δύναται να προωθήσει τον πολιτισμό και την ιστορική κληρονομιά της Κύπρου.

Ως χώρα πρέπει να εντοπίσουμε και να αναπτύξουμε τις συγκεκριμένες εξειδικεύσεις που θα δώσουν τη δυνατότητα προσέλκυσης συγκεκριμένου μέρους της οικονομικής δραστηριότητας για τις οποίες γίνεται αναφορά, είτε αυτή είναι η οπτικοακουστική, είτε η έρευνα και καινοτομία. Η ενίσχυση των οικονομικών τομέων πέραν των παραδοσιακών, όπως των υπηρεσιών, του τουρισμού και των κατασκευών, αναμένεται να ενισχύσει το ΑΕΠ της χώρας (και τους ίδιους τους παραδοσιακούς τομείς).

Σε καμιά περίπτωση όμως, ένας οικονομικός τομέας δεν αναπτύσσεται από τη μια μέρα στην άλλη. Απαιτείται συγκεκριμένο μακροπρόθεσμο πλάνο. Με επίγνωση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Κύπρου, η οπτικοακουστική βιομηχανία μπορεί να αποτελέσει σημαντικό πυλώνα μιας πολυδιάστατης οικονομικής στρατηγικής, η οποία όμως πρέπει να συνοδεύεται με ρεαλισμό ως προς τις προτεραιότητες στον τομέα της οικονομίας και μακριά από επιφανειακή αντιμετώπιση των δυσκολιών του όλου εγχειρήματος.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.