POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

«Ένα το καρότο, δύο τα μαστίγια» του Θεόδωρου Θεοδώρου 

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να εμβαθύνει τη συνεργασία της με την Τουρκία με τρόπο σταδιακό, αναλογικό και αντιστρέψιμο». Αυτή είναι η πεμπτουσία του κειμένου των συμπερασμάτων του Συμβουλίου Κορυφής αναφορικά με τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας. Ναι μεν στη θετική ατζέντα, αλλά σε στάδια και με μέτρο. Μόλις δε υπάρξει η παραμικρή υποτροπή τότε η θετική προσέγγιση μετατρέπεται αυτόματα σε αρνητική.

Με απλά λόγια υλοποίηση της στρατηγικής του «καρότο και μαστίγιο» που έτσι και αλλιώς ήταν ο στόχος μας.

«Πρέπει να δηλώσουμε ικανοποιημένοι από τα συμπεράσματα. Αυτό που δεν αναμενόταν ήταν το να υπάρξει τόσος κόπος για να τα πετύχουμε. Χρειάστηκε πολλή προσπάθεια από τον Πρόεδρο και τους υπηρεσιακούς παράγοντες για να έχουμε κατάληξη στο κείμενο που έχουμε μπροστά μας», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, επισημαίνοντας ότι τα προηγούμενα προσχέδια ήταν εκτός συζήτησης.

Ακόμη μία περιφανής και κοπιώδης νίκη σε Συμβούλιο Κορυφής με την προσωπική σφραγίδα του ΠτΔ. Έτσι είναι, «Τα αγαθά κόποις κτώνται». Αυτό επεσήμανε και ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου. «Σωστά το χειρίστηκε ακόμη μια φορά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Το είπα πολλές φορές. Δεν είναι πρόθεσή μας να βάζουμε ναύτες κάτω από περιοριστικά μέτρα. Αν δεν δείξει πολιτική βούληση, ναι να υπάρξουν μέτρα, αλλά μέτρα, όχι χάδια, μέτρα που να πονούν», συνέχισε, ξεκαθαρίζοντας έτσι τη θέση του για το θέμα των κυρώσεων. Κυρώσεις που να πονούν, που να «βγάζουν αίμα» και όχι τα «λαπόρτα» της λίστας του ΥΠΕΞ.

Και επειδή σε αυτόν το τόπο ισχύει αυτό που έλεγε ο Τσαρούχης για την Ελλάδα, «στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις», θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι για τη στάση αυτή της ΕΕ έπιασαν τόπο και οι προειδοποιήσεις του ΥΠΕΞ. «Δικαιούμαστε εμείς και η Ελλάδα ως κράτη της ΕΕ να ασκήσουμε κριτική στην Ευρώπη, γιατί δεν έχει αποδείξει συγκεκριμένα το ενδιαφέρον της για την Ανατολική Μεσόγειο», είχε δηλώσει μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση που διοργανώθηκε από τον επίκουρο καθηγητή Νομικής Γιώργο Δημητριάδη στην οποία συμμετείχε και ο τέως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Αν και η Τουρκία αρχικά δήλωσε ικανοποιημένη, τους προσγείωσε άμεσα ο ΠτΔ. «Συνεπώς, αυτό για το οποίο επιχαίρει η Τουρκία είναι για την υπόσχεση για θετική ατζέντα, την προοπτική για βελτίωση των σχέσεών της με την ΕΕ». Μεγάλη φασαρία για το τίποτε δηλαδή. Μια υπόσχεση όλο και όλο.

Κάνοντας λοιπόν ταμείο και αξιολογώντας με τον δικό μας «ιδιαίτερο» τρόπο τα πεπραγμένα του τελευταίου Συμβουλίου Κορυφής, ήταν μια προσωπική επιτυχία του ΠτΔ η οποία, κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, χρειάστηκε κόπος για να επιτευχθεί. Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας τελικά πείσθηκαν για την αξιοπιστία μας, και η Τουρκία ουσιαστικά δεν πήρε τίποτα. Επιπρόσθετα τίθεται υπό στενή παρακολούθηση μέχρι το επόμενο Συμβούλιο του Ιουνίου και αν δεν φερθεί λογικά τότε θα υποστεί τις συνέπειες που αυτήν τη φορά θα είναι μέτρα σκληρά και όχι τα χάδια που κατάφερε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Μπορεί η συζήτηση, ή καλύτερα η παραφιλολογία, για το Συμβούλιο Κορυφής να συνεχίζεται αλλά παράλληλα φτάνει και η ώρα της κρίσεως ή καλύτερα η ώρα της αλήθειας της Γενεύης. Για αυτό ας αφήσουμε τις «μεγάλες επιτυχίες», τα «αιμοσταγή» μέτρα του Αβέρωφ και τις προειδοποιήσεις του ΥΠΕΞ, αναφορικά με τα δικαιώματά μας ως κράτος μέλος της ΕΕ. Έστω και την υστάτη ας κατανοήσουμε επιτέλους τα πραγματικά μηνύματα που μας στέλνουν οι εταίροι μας με τα συμπεράσματα της Συνόδου.

Ας αντιληφθούμε ότι δεν υπάρχει ούτε χρόνος ούτε και τόπος για μικροπολιτικές και προσωπικές ατζέντες. Τα διάφορα ακαταλαβίστικα για εσωτερική κατανάλωση δεν έχουν θέση και ο καθένας από το πόστο του θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του.

Ειδικότερα ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ ας αφήσει προς το παρόν κατά μέρος τα «σκληρά» μέτρα και τις «αβάσταχτες» κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Η έμμεση αλλά σαφέστατη κριτική κατά του ΥΠΕΞ καθώς και οι σκοπιμότητες πίσω από αυτήν, αν και ηλίου φαεινότερες, ολίγον μας ενδιαφέρουν. Ας αντιληφθεί επιτέλους ότι τη δεδομένη στιγμή έχουμε σοβαρότερα θέματα να ασχοληθούμε. Ας επικεντρωθεί λοιπόν στο καθήκον του και ας αξιοποιήσει τη δύναμη που απορρέει από την ιδιότητά του ως ο ηγέτη του κυβερνώντος κόμματος. Ας διασφαλίσει ότι στη Γενεύη ο ΠτΔ θα πάει με «κρυστάλλινες θέσεις», όπως πολύ σωστά επεσήμανε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Ιωάννης Κασουλίδης, και δεν θα βιώσουμε και πάλι τις εκπλήξεις του Κραν Μοντανά. Ακόμα, ας αφήσει τους παραλληλισμούς με τη συμφωνία του Ελσίνκι, του Δεκεμβρίου του 1999, γιατί αφενός μεν οι συγκυρίες είναι εντελώς διαφορετικές και αφετέρου γιατί η παραμικρή απόπειρα σύγκρισης των σημερινών πρωταγωνιστών με τους συντελεστές της ένταξής μας στην Ενωμένη Ευρώπη αποτελεί ύβρη.

Από την άλλη ο ΥΠΕΞ ας σταματήσει τις υποδείξεις προς τους εταίρους μας για το τι δικαιούμαστε γιατί όλο αυτό αποτελεί μια πονεμένη ιστορία. Ας αφουγκραστεί τη ρήση του Μαχάτμα Γκάντι, «Δικαιώματα που δεν προκύπτουν από ένα καθήκον που επιτελέσαμε καλά, δεν αξίζουμε να τα έχουμε» και ας διασφαλίσει και αυτός με τη σειρά του ότι αυτήν τη φορά «θα επιτελέσουμε καλά το καθήκον μας».

Σίγουρα το καρότο θα τους δοθεί υπό όρους. Σίγουρα θα είναι υπό παρακολούθηση. Σίγουρα θα αντιμετωπίσουν μαστίγιο σε περίπτωση υποτροπής με νέες έκνομες ενέργειες. Όμως εξίσου υπό παρακολούθηση θα είμαστε και εμείς και το άλλο μαστίγιο θα είναι δεδομένο σε περίπτωση που αποτολμήσουμε καμώματα, παλινδρομήσεις και γενικά συμπεριφορές όπως αυτές του Ιουλίου του 2017 στο Κραν Μοντανά.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.