Φόρμα αναζήτησης

ΕΛΑΜ και λοιπές λαϊκιστικές δυνάμεις

Προσεγγίζοντας ημερολογιακά μια ακόμα εκλογική διαδικασία, ένα από τα διακυβεύματά της, που ήταν γνωστό τοις πάσι εδώ και καιρό, παραμένει ο κίνδυνος να εκλέξει η Κύπρος ως εκπρόσωπό της στο Ευρωκοινοβούλιο έναν ακροδεξιό ή/και ρατσιστή ή/και φασίστα. Το γήπεδο στο οποίο παίζεται η ε/κ πολιτική δεν επέτρεψε την έγκαιρη αποτροπή αυτού του κινδύνου. Άτομα με ιδεολογίες που περιφρονούν την αξία της ανθρώπινης ζωής και απεχθάνονται τις πολυπολιτισμικές κοινωνίες στις οποίες ζουν, είναι πολύ πιθανό πλέον να ξανακληθούν από μας να συνεισφέρουν στην ευημερία αυτών των συγκεκριμένων κοινωνιών μας. Από το 2016 , όταν ουδείς σοκαρίστηκε όταν το ΕΛΑΜ εξέλεξε δύο βουλευτές, κανένα μάθημα δεν αντλήθηκε. Τότε ο ΔΗΣΥ, προκειμένου να διασφαλίσει μία δεύτερη θητεία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ανέδειξε ως πρόεδρο της Βουλής έναν πολιτικό που λίγους μήνες προηγουμένως είχε αλλάξει την τρίτη πολιτική στέγη του. Είναι ακριβώς τέτοιες απολίτικες στην ουσία τους αποφάσεις προς εξυπηρέτηση πρόσκαιρων και ευκαιριακών συμμαχιών, που διευκολύνουν εκλογείς είτε να ακούσουν τι λέει το ΕΛΑΜ είτε απλώς να το ψηφίσουν.

Ο ίδιος ΔΗΣΥ έχει εντάξει στο ψηφοδέλτιό του για τις επικείμενες εκλογές τον εκπρόσωπο Τύπου του εν λόγω προέδρου της Βουλής. Η πιο πρόσφατη πολιτική παρέμβαση του συγκεκριμένου υποψηφίου ήταν ένα τουίτ για τους οπαδούς της Άιντραχτ Φραγκφούρτης που ήρθαν μέσω Ερτζάν για να παρακολουθήσουν έναν αγώνα στο ΓΣΠ της ομάδας τους με τον Απόλλωνα Λεμεσού. Σε τέτοια πολιτικά βάθη επιλέγει να πλατσουρίζει το μεγαλύτερο κόμμα της χώρας, φοβούμενο προφανώς να δώσει ένα κάποιο πολιτικό στίγμα και σε αυτή την εκλογική διαδικασία. Ακόμα χειρότερα, η πολυφωνία των ψηφοδελτίων για τον ΔΗΣΥ σημαίνει την ανάδειξη ως υποψήφιας, ατόμου με ύφος και απόψεις που δεν έχουν τίποτε να ζηλέψουν σε γνώση και επίπεδο από τους ακροδεξιούς του ΕΛΑΜ. Και στα υπόλοιπα κόμματα παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα «πολυφωνίας», που καθόσον δεν διέπονται από μία σταθερή πολιτική θέση, οδηγούν στην απαξίωση της πολιτικής και στη φυγάδευση εκλογέων στο ΕΛΑΜ. Χάριν παραδείγματος, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ θα είχε μεγάλη δυσκολία να υποστηρίξει ότι δύο υποψήφιοί του συμμερίζονται τους ίδιους στόχους όσον αφορά την επίλυση του προβλήματος που οι εκλογείς του χαρακτηρίζουν ως το σημαντικότερο της χώρας.

Κάπως έτσι, φτάσαμε σήμερα στο δίλημμα (που συμμερίζονται πολλοί) να ψηφίσουν για πρώτη φορά στη ζωή τους ΕΔΕΚ (επιλέγοντας έναν μετριοπαθή υποψήφιο όπως π.χ. τον Δημήτρη Παπαδάκη) για να μην εκλεγεί το ΕΛΑΜ. Αντί δηλαδή του ΕΛΑΜ, να στηριχθεί το κόμμα που ανταγωνίζεται το ΕΛΑΜ (σε περιφρονητικές θέσεις -χάριν παραδείγματος- έναντι των Τ/Κ συμπολιτών μας). Όσο και αν επιθυμία κάθε θετικά σκεπτόμενου ανθρώπου είναι να μην εκλέξει Κύπριο ευρωβουλευτή το ΕΛΑΜ, η εναλλακτική επιλογή εφόσον προκριθεί, απλώς θα διευκολύνει την περαιτέρω καλλιέργεια των ίδιων συνθηκών, που επέτρεψαν την είσοδο του φασισμού στον κοινοβουλευτισμό της. Συνθήκες που επιτείνονται από την καθολική απογοήτευση ανάμεσα στους Ε/Κ (όπως καταγράφεται και στις έρευνες κοινής γνώμης) με τα γεγονότα για τον Ε/Κ serial killer, τον θεσμικό ρατσισμό της Αστυνομίας και προηγουμένως το κλείσιμο της Συνεργατικής Τράπεζας.