Φόρμα αναζήτησης

Είναι πολλές 123.600 ευρώ για τους εισαγγελείς;

Στις 123.600 ευρώ ετησίως οι απολαβές των εισαγγελέων. Είδατε υποθέτω το ρεπορτάζ του «Π».

Λίγο κάτω από το δεκαχίλιαρο το μήνα, περίπου, θα παίρνουν με άλλα λόγια. Σήμερα, δε, λαμβάνουν 80.000 ευρώ και άρα μιλάμε για μία αύξηση 43.600 ευρώ ετησίως, το κεφάλι. Με αυτήν την αλλαγή, οι εισαγγελείς θα εισπράττουν 17.000 ευρώ περισσότερα από τους υπουργούς.

Θα αρχίσω, λέγοντας το εξής: τo να συζητάμε τις απολαβές των εισαγγελέων μού θυμίζει λίγο τη συζήτηση για τη μονιμότητα των καθηγητών του Δημοσίου και των δημοσίων υπαλλήλων ευρύτερα.

Τις προάλλες, κιόλας, διαβάζοντας διάφορα μπινελίκια για εμένα από εκπαιδευτικούς στο facebook, έμαθα ότι… είμαι υπέρ της κατάργησης της μονιμότητας για τον κλάδο τους.Δεν το ήξερα.

Τι εννοώ όμως; Εννοώ πως είναι ένα θέμα πιασάρικο.

Ένα θέμα από αυτά που μένουμε στην πρώτη ανάγνωση -όχι ότι σε άλλα εμβαθύνουμε ιδιαίτερα ως κοινωνία- η οποία, ανάγνωση, αναλόγως περιπτώσεως μπορεί να είναι σωστή, μπορεί όμως και όχι. Αλλά σίγουρα δεν εξαντλεί τη συζήτηση. Και δεν εντοπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Αν μιλάμε για τη μονιμότητα των καθηγητών του Δημοσίου, είμαι ενάντια στην κατάργησή της. Ενάντια ναι. Διότι εάν καταργηθεί, η όχι μικρή ας ελπίσουμε μειονότητα των καθηγητών που πάει αντίθετα σε ρεύματα όπως της παπαγαλίας, του τομαρισμού, της εξάλειψης της κριτικής σκέψης, της εξαφάνισης της κοσμικότητας, του εθνικισμού, της μισής Ιστορίας, του βολέματος και όλων των άλλων παθογενειών, θα στοχοποιηθεί αμέσως. Και είτε θα σκάσει είτε θα φύγει.

Επίσης, επειδή είμαστε γενικά μια σκατόρατσα με τον έναν να προσπαθεί να βγάλει τα μάτια του διπλανού του, αντί να κάνει κάτι για να γίνει καλύτερος και να ξεχωρίσει στη δουλειά του ή απλώς να κάνει λιγότερο μίζερη τη ζωή στην οποία η τοξική κοινωνία μας τον έμαθε να ζει και εκείνος/εκείνη δεν θέλει να αλλάξει, για αυτόν, λοιπόν, τον λόγο ακόμα και εκείνο που παράγεται στα σχολεία θα σταματήσει να παράγεται.

Διότι η εκδίωξη των καλών και των αποδοτικών θα γίνει όνειρο ζωής των ουκ ολίγων τοξικών, ανίκανων και κομπλεξικών στα σχολεία μας.

Κάπως έτσι και με την Εισαγγελία. Δεν μπορεί να υπαμείβονται ή να μην αμείβονται πολύ καλά, έστω, οι εισαγγελείς. Είναι και θέμα ασφάλειας του κράτους. Και το ίδιο ισχύει και για τους δικαστές και για την Αστυνομία και για άλλα επαγγέλματα.

Ως εδώ ωραία.

Μας λείπει κάτι στην κουβέντα; Μάλλον, έχουμε και πάλι προσπεράσει την ουσία.

Με πρώτη τη βασική αρχή: ότι ο κάθε άνθρωπος που εργάζεται, όποιος κι αν τον εργοδοτεί, αναμένεται ότι θα προσφέρει υπηρεσία ανάλογη της αμοιβής του.

«Άνθρωποι ζουν με 600-700 ευρώ το μήνα, ντροπή σας!», έγραφε κάποιος, σχολιάζοντας τους νέους μισθούς των εισαγγελέων. Ζουν με απείρως λιγότερα, ντροπιαστικά πολλοί άνθρωποι, παντού γύρω μας δυστυχώς, θα του απαντούσα.

Η ουσία είναι απλή: πόσα λαμβάνουν λ.χ. οι εισαγγελείς; Τόσα. Ωραία. Ποιο είναι το έργο που παράγουν; Αυτό. Ανταποκρίνεται;

Εγώ θα έλεγα κάθε άλλο. Σε βαθμό μάλιστα που, εάν μιλάμε για τα σκάνδαλα της οικονομίας, το εύρος της αποτυχίας έχει φτάσει σε τέτοια επίπεδα που κάποιοι θα έπρεπε να είχαν παραιτηθεί από συναίσθηση της ντροπής και της σκιάς που άφησαν οι σκανδαλώδεις επιδόσεις τους στα μάτια της κοινωνίας.

Μια σκιά την οποία εγώ δεν την πιστεύω, προσωπικά. Αλλά αφού κάποιοι στην Εισαγγελία επιμένουν να τη συντηρούν, προκειμένου να τη φορτώσουν στα Δικαστήρια και στους πάντες, πλην των ιδίων, για να δικαιολογήσουν (και) τη δική τους αποτυχία, θα πρέπει να παρατηρήσω ότι οι πιθανότητες να εντοπίζεται η διαφθορά στη Νομική Υπηρεσία παρά στα Επαρχιακά ή το Ανώτατο, είναι και λογικά πιο πολλές. Αριθμητικά και όχι μόνο!

Αλλά εγώ λέω ούτε. Είναι θέμα ανικανότητας, σε μια υπηρεσία στην οποία καταγράφονται και πράγματα ουδόλως τιμητικά και τα οποία οδηγούν την ηγεσία του κράτους να δηλώνει δημόσια πως οι ενέργειες κορυφαίων στελεχών της Εισαγγελίας εξέθεσαν τη χώρα σε εταίρους και άλλες χώρες…

…ή ακόμα, να γίνονται γαργάρα οι προσλήψεις ημετέρων και συγγενών σε ζηλευτά πόστα και πάντα με ένα πνεύμα αλαζονείας και κατάχρησης της ανεξαρτησίας της εξουσίας αυτής.

Αυτή η αποσύνθεση, ας την πω κομψά, του θεσμού σε συνδυασμό με τις σκανδαλώδεις και απανωτές αποτυχίες των τελευταίων χρόνων, αυτή λοιπόν είναι που απαντά στο ερώτημα. Όχι το νέο ύψος του μισθού.

Διότι ολοφάνερα, με αυτό που έχει παραχθεί, όχι μόνο αύξηση δεν δικαιολογείται αλλά και ο παλιός μισθός είναι πέρα για πέρα προκλητικός και αδιανόητος. Την ώρα κιόλας που, παρά τις συγκεκριμένες συστάσεις της GRECO, ειδικά για την πρόληψη της διαφθοράς που λέγαμε, οι δικηγόροι της Δημοκρατίας παραμένουν στάσιμοι στην κλίμακα Α9 και οι δημόσιοι κατήγοροι στην Α8!

Όμως, το ζήτημα δεν είναι οι θέσεις, είναι οι άνθρωποι. Αυτοί που τις κατέχουν και αυτοί που τους πληρώνουν. Εδώ, εμείς. Όταν εκείνοι δεν παράγουν ή προκαλούν ζημιά με την ανικανότητα, την ολιγωρία ή το ό,τι άλλο τους, δική μας είναι η ευθύνη να απαιτούμε να υπάρξει διόρθωση. Δημόσια. Και έντονα.

Και η διόρθωση αυτή δεν μπορεί να είναι η κατάργηση πραγμάτων που -ενίοτε όχι πάντοτε- προστατεύουν τους υπόλοιπους, αν μιλάμε και για τους εκπαιδευτικούς καλή ώρα, αλλά η ανάληψη της ευθύνης.

Από αυτούς που την έχουν αλλά και από τους υπόλοιπους του κλάδου, οι οποίοι δεν μπορεί να σφυρίζουν αδιάφορα ή να κρύβονται πίσω από έναν νοσηρό συνδικαλισμό για να μην χαλάσουν τη ζαχαρένια τους μέχρι να ξεχαστεί το ζήτημα. Και αυτό διαφθορά είναι.

Εδώ είναι η ουσία. Και βεβαίως, στην ικανότητα του καθενός -πέρα από την απαιτούμενη ακεραιότητα- να μπορεί να αντιλαμβάνεται ότι ο κόσμος που τον πληρώνει έχει όντως σοβαρά προβλήματα και φυσικά θα αντιδράσει όταν στερείται βασικά πράγματα για να συντηρείται αυτό το μονίμως διογκούμενο κρατικό μισθολόγιο, με τα εξτρά καπρίτσια των διπλών και τριπλών συντάξεων και όλα τα άλλα… από τους φόρους του.

Πόσω μάλλον να τους βλέπει κιόλας να ζητούν την επιστροφή και των όσων τους απέκοψαν αναδρομικά. Τα οποία ναι, για έναν μέσο αστυνομικό, μπορεί να είναι το όριο που θα τον οδηγήσει στη διαφθορά. Το καταγράφω, δεν το δικαιολογώ.

Για όλους, όμως, τους deluxe του Δημοσίου -και δεν είναι λίγοι- είναι ένα από τα πολλά λούσα, τα κερατιάτικα που τους πληρώνουν τα κορόιδα. Και τα εισοδήματά των deluxe δεν «επιτρέπουν» καμία διαφθορά.

Είναι ήδη αδιανόητα, εκ του αποτελέσματος των προσφερομένων υπηρεσιών.

Για αυτό είναι που κάποιοι οφείλουν να ντραπούν.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.