Χθες, ήρθε στο μυαλό μου μια συζήτηση που είχα στο Ευρωκοινοβούλιο λίγο πριν τις ευρωεκλογές του 2019. Τότε ευρωπαϊκές (γερμανικές) πηγές εντός ΕΛΚ σε ανεπίσημη ενημέρωση στο ερώτημα «με την Τουρκία τι θα κάνετε;» εξέφρασαν την άποψη ότι θα έπρεπε όλα τα ζητήματα που έχει ανοιχτά η ΕΕ (και κράτη μέλη) με την Τουρκία να μπουν σε ένα πακέτο και να συζητηθούν.
Η εμπειρία αυτή ήρθε στο μυαλό μου γιατί άλλες πηγές (πρόσφατα) ανέφεραν πως η Γερμανία και η ΕΕ (βλ. Μπορέλ) στο πλαίσιο της μεσολάβησης με την Τουρκία δεν ήταν αρνητικές στο να συζητηθούν όλα τα ζητήματα που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο (ελληνοτουρκικά, κυπριακή ΑΟΖ (έσοδα, διαμοιρασμός κ.λπ. και στο βάθος Κυπριακό). Καθόλου τυχαίες δεν ήταν και οι δηλώσεις Μπορέλ αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Τσαβούσογλου στην Τουρκία, οι οποίες προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του Προεδρικού.
Την ίδια κιόλας μέρα της συνάντησης, ανώτατες κυβερνητικές πηγές είχαν αναφέρει στον «Π» πως δεν δόθηκε σε καμιά περίπτωση το δικαίωμα είτε στην Ελλάδα είτε στην ΕΕ να διαπραγματευτούν ζητήματα που αφορούν την Κυπριακή Δημοκρατία.
Περισσότερα για το θέμα στην έντυπη έκδοση του «Π» και για τους συνδρομητές του ΠΟΛΙΤΗΣ PREMIUM η ψηφιακή έκδοση της εφημερίδας σε PDF ταυτόχρονα με την έντυπη κυκλοφορία της καθημερινά από τις 05.00 το πρωί.