POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Δύο σφαίρεςΗ Τουρκία από τη μια διεξάγει γεωτρήσεις αγκυροβολώντας στα χωρικά ύδατα της Κύπρου, από την άλλη εκστομίζει απειλές κατά της κυπριακής κυβέρνησης. Απειλές όχι μόνο κατά της Κύπρου, αλλά και κατά της Ελλάδας. Οι Τουρκοκύπριοι αντιλαμβάνονται αυτές τις απειλές μόνο εναντίον των Ελληνοκυπρίων. Δεν τις δέχονται ως απειλές ευθέως κατά της Κύπρου. Θέτουν τον εαυτό τους εκτός αυτού. Υπάρχει πιθανότητα ακόμα και για θερμή σύγκρουση. Άλλωστε, αν δεν υπήρξε ακόμα τέτοια σύγκρουση αυτό οφείλεται στην ψυχραιμία της ελληνοκυπριακής πλευράς και στη διστακτικότητά της. Δεν μπορούν να ρισκάρουν τη σύγκρουση με την Τουρκία. Στη δε περίπτωση που υπάρξει σύγκρουση δεν θα τρέξει κανείς να τους βοηθήσει!  Μια τέτοια επίθεση θα προσπεραστεί μόνο με ανακοινωθέντα καταδίκης από τα Ηνωμένα Έθνη και τα μεγάλα κράτη. Η Αμερική σίγουρα δεν θα επέμβει. Η Ρωσία δεν θα αναμειχθεί. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα βγάλει άχνα.

Ο Ταγίπ Ερντογάν δημιούργησε μιαν τεράστια ένοπλη ισχύ στην Τουρκία και στην περιοχή. Παράλληλα με τον στρατό και την Αστυνομία στην Τουρκία, εξόπλισε και πολίτες υποστηρικτές του. Έκανε όλα όσα περνούσαν από το χέρι του για να προστατεύσει την εξουσία του. Ακόμα κρατά στα χέρια του κάποιες σημαντικές περιοχές στη Συρία. Θεωρεί ότι τις έχει προσθέσει στα εδάφη της Τουρκίας. Δημιούργησε και εκεί ντόπιες διοικήσεις που υπάγονται σε αυτόν, όπως στην Κύπρο. Και ενίσχυσε την παρουσία του σε εκείνα τα εδάφη με τη στήριξη της Αμερικής και τα στραβά μάτια της Ρωσίας. Ύστερα μεταπήδησε από τη Συρία στη Λιβύη. Αυτή τη στιγμή προχωρεί και εκεί με τη μεγάλη στήριξη της Αμερικής και πάλι. Παρά τη στήριξη κρατών όπως η Ρωσία, η Γαλλία, η Σουηδική Αραβία και η Αίγυπτος στις αντίπαλες δυνάμεις, οι δυνάμεις που υπάγονται στον Ερντογάν κατακτούν σημαντικές θέσεις εκεί. Εκτός από τη Συρία, τη Λιβύη και το Ιράκ, στον υπολογισμό του Ερντογάν υπάρχει και η Κύπρος.

Ποιος ο ρόλος της τουρκοκυπριακής κοινότητας σε αυτή την πολύ επικίνδυνη ένταση; Υπέρ ποιου είναι; Αν υποβάλουμε αυτό το ερώτημα τώρα στους πολιτικούς μας στον βορρά, μπορώ να υπολογίσω την απάντηση που θα λάβουμε από όλους. «Εμείς είμαστε υπέρ της ειρήνης και της λύσης μέσω του διαλόγου», θα πουν. Και σίγουρα θα προσθέσουν και το εξής: «Η ελληνοκυπριακή πλευρά ενεργεί μόνη της στο θέμα της ενέργειας και παραβιάζει τον συνεταιρισμό μας. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση η σύσταση μιας κοινής επιτροπής και οι από κοινού ενέργειες». Μήπως θα υπάρξει κανείς που θα καταδικάσει την Τουρκία λόγω των επιθετικών της ενεργειών και των απειλών της; Ποτέ! Ούτε οι ευρισκόμενοι στην εξουσία. Ούτε οι ευρισκόμενοι στην αντιπολίτευση. Κανένα πολιτικό κόμμα, καμία οργάνωση, καμία συντεχνία. Και κανένα ΜΜΕ. Άλλωστε, αν θα καταδικαζόταν η Τουρκία, αυτά θα γινόταν όταν της δίδαμε άδεια για γεωτρήσεις στις θάλασσές μας. Κανείς δεν αντιτάχθηκε και σε αυτή την άδεια. Δεν είπε ποιοι είμαστε και δίδουμε άδεια εξ ονόματός μας. Ένα μη αναγνωρισμένο κράτος. Δεν έχουμε εξουσία για σύναψη διεθνών συμφωνιών. Αλλά πάλι δώσαμε την άδεια και τέλειωσε. Η ελληνοκυπριακή πλευρά μας υπέβαλε μια πρόταση. Πρότεινε μερίδιο από τα έσοδα. Μάλιστα μας είπε θα σας δώσω ακόμα και αν δεν λυθεί το Κυπριακό. Το απορρίψαμε και αυτό. Και κανείς δεν είπε «να αποδεχθούμε αυτή την πρόταση» και σε αυτό το θέμα.

Να υποβάλω ακόμα μία ερώτηση: «Αν η Τουρκία προχωρήσει την επιθετικότητά της στην Κύπρο, ποιος θα αντιταχθεί σε αυτό στον βορρά;». Ποιος άλλος εκτός από την εφημερίδα «Avrupa»; Όταν αξιολογείτε τις δυνάμεις που υποστηρίζουν τη λύση και την ειρήνη στον βορρά, αξιολογήστε τες με την απάντηση που θα δώσετε σε αυτό το ερώτημα. Τότε θα καταλάβετε καλύτερα ποιος είναι πράγματι οπαδός της λύσης και της ειρήνης. Όταν η Τουρκία εισερχόταν στη Συρία έβαλα έναν πρωτοσέλιδο τίτλο στην εφημερίδα αυτή. Είπα: «Άλλη μια επιχείρηση εισβολής από την Τουρκία!». Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν μπόρεσε να το χωνέψει αυτό. Και μας υπέδειξε ως στόχο στη στιγμή. Μας πετροβόλησαν υπό την προστασία της αστυνομίας και καίγονταν από την υστερία να μας κάψουν. Όμως, το πιο θλιβερό δεν ήταν αυτό. Το πιο θλιβερό ήταν ότι κανένα κόμμα και καμία οργάνωση μέσα στην κοινότητά μας, κοντολογίς κανείς δεν στήριξε εκείνο τον πρωτοσέλιδο τίτλο. Μάλιστα, όταν έγινε επίθεση λιντσαρίσματος εναντίον μας υπήρξαν κάποιοι που είπαν: «Ας μην το γράφατε». Αν τώρα γίνει μια στρατιωτική επιχείρηση σε αυτό το νησί όπως το 1974, μόνο αυτή η εφημερίδα θα αντιταχθεί σε αυτήν.

Ιδού αγαπητέ Ανδρέα. Παρά το γεγονός ότι έτσι έχουν τα πράγματα, παράλληλα με τους φασίστες και τους λεγόμενους αριστερούς στον βορρά, υπήρξαν και κάποιοι στον νότο που μας συκοφάντησαν. Το ΑΚΕΛ ηγήθηκε αυτού του πράγματος. Έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να μειώσουν την υπόληψή μας εντός της ελληνοκυπριακής κοινότητας. Με χίλια δυο ψέματα και μαύρη προπαγάνδα. Και δυστυχώς, τα μέλη του κόμματος σύρθηκαν τυφλά πίσω από την ηγεσία τους. Έτσι επιχείρησαν να φιμώσουν το μόνο κομμάτι της κοινωνίας, τη μόνη εφημερίδα που θα μπορούσε να αντιταχθεί σε μια νέα αιματηρή επιχείρηση της Τουρκίας στην Κύπρο. Καταλαβαίνω να μην μπορούν να χωνέψουν οι διαμένοντες στον βορρά όσους υπερασπίζονται την πραγματική ανεξαρτησία, εδαφική ακεραιότητα και ελευθερία της Κύπρου. Αλλά δεν καταλαβαίνω να το κάνουν αυτό οι διαμένοντες στον νότο.

Η Κύπρος είναι ένα μικρό μέρος. Είναι πολύ εύκολο να συκοφαντήσεις κάποιον. Όμως, είναι πολύ δύσκολο να σώσεις την Κύπρο από τα χέρια των Κυπρίων που απατώνται προσπαθώντας να αφανίσουν ακόμα και εκείνους που τους υπερασπίζονται. Υπάρχει μία και μόνο διαφορά ανάμεσα στον κατακτητή και σε αυτούς. Ο κατακτητήςς μας κτυπά στο στήθος. Ενώ αυτοί στην πλάτη.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.