POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Δρ Νίκος Μούδουρος: Οι Τουρκοκύπριοι στέλνουν ισχυρό μήνυμα στον Ερντογάν – Ποιος ο φόβος τους 

Η ανακοίνωση της απόφασης του «Ανώτατου Συνταγματικού δικαστηρίου» στα κατεχόμενα που αναφέρει, ως ενέργεια που αντιβαίνει στην αρχή της κοσμικότητας την παράδοση μαθημάτων κορανίου και αποφάσισε τον τερματισμό τους, έφερε την έντονη αντίδραση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δεν δίστασε να απειλήσει ευθέως τους Τουρκοκύπριους, λέγοντας τους ότι τα κατεχόμενα «δεν είναι Γαλλία».

Τον χορό των αντιδράσεων από πλευράς Τουρκίας, άνοιξε χθες με αναρτήσεις στο twitter ο επικεφαλής επικοινωνίας της τουρκικής Προεδρίας, Φαχρεττίν Αλτούν, ο οποίος  χαρακτήρισε την απόφαση «προϊόν ενός νου ιδεοληπτικού και δογματικού. «Η ερμηνεία της κοσμικότητας με τόσο ρηχό και λάθος τρόπο είναι ένα βήμα προς την κατάργηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών» έγραψε.

Τόσο οι δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, όσο και του Φαχρεττίν Αλτούν έφεραν θύελλα αντιδράσεων στα κατεχόμενα, με πολιτικούς και πολίτες να αντιδρούν, θεωρώντας τις πιο πάνω τοποθετήσεις ως ξεκάθαρη παρέμβαση στα εσωτερικά του ψευδοκράτους και του «δικαστικού σώματος» τους.

 

Τι σημαίνει η αντίδραση των Τουρκοκυπρίων

Μιλώντας στο politis.com.cy ο Λέκτορας στο Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Δρ Νίκος Μούδουρος, τονίζει ότι η χθεσινή απόφαση του «Ανώτατου Συνταγματικού δικαστηρίου» των κατεχομένων έχει αρκετές παραμέτρους οι οποίες είναι εξίσου σημαντικές, ως προς τα μηνύματα που στέλνουν οι Τουρκοκύπριοι προς την Τουρκία και τον ίδιο τον Ταγίπ Έρντογαν, εξηγώντας παράλληλα πως οι αντιδράσεις οφείλονται κυρίως στις πιέσεις που δέχεται η τ/κ κοινότητα για αύξηση της θρησκευτικότητας.

«Είναι πολύ διαφορετική η σχέση των Τουρκοκυπρίων με την θρησκεία, σε σύγκριση με την σχέση των Τούρκων της Τουρκίας, αλλά και των Ελληνοκύπριων με την δική τους θρησκεία. Υπάρχει μια διαφορετική αντίληψη και μοιραία η απόφαση του «δικαστηρίου» χθες,  μπαίνει σε ένα μεγάλο πλαίσιο ανάμεσα στις σχέσεις Τουρκίας – Τουρκοκυπρίων», σημειώνει ο κ. Μούδουρος. Οι έντονες αντιδράσεις από πλευράς πολιτικών αλλά και πολιτών ήρθε να ενισχύσει το ζήτημα που προκύπτει στην τ/κ κοινότητα αναφορικά με τα συστατικά στοιχεία της ταυτότητας και της κοσμικότητας τους», προσθέτει ο Δρ Μούδουρος, σημειώνοντας παράλληλα ότι θα πρέπει να αναμένεται αντίδραση του Ερντογάν. Ο Δρ Μούδουρος είπε πως δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία προσπαθεί να παρεισφρήσει στην εκπαίδευση των Τουρκοκυπρίων, αλλά υπήρξαν ακόμη τρεις προσπάθειες που κρίθηκαν ανεπιτυχείς, ωστόσο πρόσθεσε πως «ίσως είναι η πρώτη φορά που υπάρχει απόφαση επί της αρχής της κοσμικότητας». Εξέφρασε μάλιστα την άποψη πως οι Τουρκοκύπριοι, σε όσες προσπάθειες έγιναν από την Τουρκία, κατάφεραν να βρουν πόρτες και να προστατέψουν την κοσμικότητα τους. «Από την άλλη, οι Τουρκοκύπριοι, χθες χτύπησαν σε ένα ευαίσθητο σημείο τον Ταγίπ Ερντογάν, που έχει ισχυρή άποψη για την σχέση κράτους, πολιτικής, θρησκείας και δεν θα το αφήσει να περάσει έτσι», κατέληξε ο Δρ Μούδουρος.

 

Αγανάκτηση, εξέφρασε ο Ακιντζί για τις απειλές

Χθες βράδυ παρέμβαση έκανε και ο τέως Τουρκοκύπριος Ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ακολουθώντας τις αντιδράσεις του Τουφάν Έρχιουρμαν και του Κεμάλ Όζγιγιτ, ο οποίος χθες αποφάσισε να μην παρευρεθεί το κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας στην συνάντηση με τον Τούρκο Υπ. Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έγραψε:

«Όσα είπε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περιέχουν επιθετικές παρατηρήσεις και απειλές που παρακολουθούνται  με μεγάλη θλίψη και αγανάκτηση. Το γεγονός ότι αυτή η στάση, που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, προήλθε από την χώρα που είπε ότι αναγνώρισε την «ΤΔΒΚ» και το απαιτούσε και από άλλα κράτη, αποκάλυψε για άλλη μια φορά τη σοβαρότητα της κατάστασης». Ο κ. Ακιντζι σημείωσε πως «Η «Βόρεια Κύπρος» δηλώνεται ξεκάθαρα με αυτή την προσέγγιση ως επαρχία της Τουρκίας. Αν υπάρχουν ακόμη εκείνοι που δεν μπορούσαν να δουν τι σήμαινε η παρέμβαση στις εκλογές μας πριν από έξι μήνες, με όλα τα θεσμικά τους όργανα και χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα τους, πρέπει τελικά να έχουν καταλάβει σήμερα».

Οι δηλώσεις Αλτούν  είναι πολύ ατυχείς, δήλωσε ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν προσθέτοντας ότι τέτοιες αναφορές δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές. Δεν γίνονται με αυτόν τον τρόπο συζητήσεις δικαστικών αποφάσεων, ανέφερε λέγοντας ότι «εμείς διαφυλάττουμε την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης σαν κόρη οφθαλμού».

Όλοι πρέπει να δείχνουν σεβασμός την ανεξαρτησία των «δικαστηρίων» δήλωσε και ο πρόεδρος του Κόμματος του Λαού, Κουντρέτ Οζερσάι χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις «κάποιων Τούρκων αξιωματούχων» βιαστικές και επιζήμιες για την τ/κ δικαιοσύνη.

Χλιαρή αλλά σημαντική χαρακτηρίζουν Τ/κ μέσα την δήλωση του «πρωθυπουργού» Ερσάν Σανέρ, που ναι μεν είπε πως « τα μαθήματα αποστήθισης κορανίου» θα συνεχιστούν και θα κάνουν τις απαραίτητες ρυθμίσεις και τροποποιήσεις για αυτό» ωστόσο δεν αμφισβήτησε την απόφαση του «ανωτάτου δικαστηρίου».

Από την πλευρά του ο τέως ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ έγραψε ότι «οι Τ/κ θα υπερασπιστούν τους «θεσμούς» τους και δεν θα επιτρέψουν να αμφισβητείται η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και θα δημιουργήσουν τις συνθήκες για να ζήσουν με ειρήνη ως μέρος της διεθνούς κοινότητας. Και αυτό μπορεί να γίνει με μια ομοσπονδιακή λύση που θα επιτευχθεί στο πλαίσιο των παραμέτρων του ΟΗΕ».

Στο μεταξύ ο δικηγορικός «σύλλογος» των κατεχομένων ανακοίνωσε ότι θα κατέλθει την Δευτέρα σε διαμαρτυρία μπροστά από το «δικαστήριιο» της κατεχόμενης Λευκωσίας. Σε ανακοίνωση σημειώνουν πως η Τουρκία προσπαθεί να παραβιάσει τις αρχές δικαίου.

Χαμός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Οι Τουρκοκύπριοι πολίτες δεν φαίνονται διατεθειμένοι να ανεχτούν την νέα κατάσταση πραγμάτων που προσπαθεί να επιβάλει -όχι για πρώτη φορά- η Τουρκία και φάνηκε ξανά χθες με τις αντιδράσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δημοσιογράφοι, πολιτικοί και πολίτες αναρτώντας φωτογραφίες με το μήνυμα «Aυτή η χώρα είναι δική μας. Εμείς κυβερνάμε», έστειλαν ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία, ενώ αρκετοί έγραψαν πως είναι η ώρα να ξεσηκωθεί ο Τ/κ λαός και να βγουν στους δρόμους.

 

Θύελλα αντιδράσεων στα κατεχόμενα για παρεμβάσεις Τουρκίας για απόφαση «Συνταγματικού» Δικαστηρίου για μαθήματα Κορανίου

 

Τσαβούσογλου-Τατάρ: Έστειλαν εκ νέου μήνυμα για λύση δυο κρατών

 

Η ώρα της Πενταμερούς: Σε θέσεις μάχης οι πλευρές ενόψει 5+1

 

1+1 δωρεάν… τα μισά χρυσά διαβατήρια

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.