POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Δουλεύετε για τη λύση εμπεδώνοντας τη διχοτόμηση, Πρόεδρε;Λίγο μετά την εκλογή του ως ηγέτη της τ/κ κοινότητας, στις 09/11/2021, ο Ερσίν Τατάρ μου έδωσε την πρώτη του συνέντευξη σε ελληνόφωνο Μέσο, για τον «Πολίτη» και «Τα Νέα». Το τελευταίο μου ερώτημα ήταν εάν κατέχει διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επέλεξε να απαντήσει διπλωματικά και πονηρά, επιβεβαιώνοντας μάλλον: «Κατέχω διαβατήριο της χώρας μου της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου». Η συνέντευξη είχε δοθεί γραπτώς, λόγω πανδημίας. Δεν υπήρχε δυνατότητα διευκρινιστικών ερωτήσεων και αυτό μου είχε ξεκαθαριστεί εξ αρχής. Και η συγκεκριμένη είχε υποβληθεί καθώς οι πληροφορίες έλεγαν ότι ο Τατάρ είχε διαβατήριο της Κ.Δ.

Η… οργή Αναστασιάδη για την ενόχληση Τατάρ όταν ο Πρόεδρος είχε αποκαλέσει συμπολίτες του τους Τουρκοκύπριους, επαναφέρει το θέμα. Αυτή τη φορά με μια στοχευμένη διαρροή σε ΜΜΕ, ε/κ και τ/κ, μια διαρροή η οποία επίσης στοχοποιεί μέλη της τ/κ αντιπροσωπείας στις συνομιλίες στη Γενεύη.

Παραλείποντας να αναφέρει ότι, πολλοί από αυτούς δεν ανήκουν καν στο στρατόπεδο Τατάρ αλλά εκπροσωπούν την τ/κ αντιπολίτευση και υποστηρίζουν τη λύση που -επίσημα τουλάχιστον- λέει ότι υποστηρίζει και ο Νίκος Αναστασιάδης: τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.

Ξεκινώντας από το τελευταίο, λοιπόν, θα ανέμενε κανείς ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εάν όντως τη λύση και την ομοσπονδία είναι που επιδιώκει, θα απέφευγε να αγγίξει αυτό ευαίσθητο σημείο με έναν τόσο επιπόλαιο και επικίνδυνο τρόπο, λαϊκίζοντας.

Πρώτον, διότι κανένα σοβαρό κράτος δεν παίζει έτσι με προσωπικά δεδομένα πολιτών του στέλνοντας το μήνυμα στους Τ/Κ, ειδικά τους διαφωνούντες, πως όταν κάποιος πολιτικός βρεθεί σε δύσκολη θέση απλά θα αρχίσει να βγάζει στη φορά εάν κατέχουν έγγραφα της Δημοκρατίας ή οτιδήποτε άλλο.

Αυτό βέβαια είναι το λιγότερο. Δεν θα έπρεπε αλλά είναι. Ειδικά επί των ημερών Αναστασιάδη όπου το κράτος αυτό και τα διαβατήριά του έχουν γίνει παγκόσμιο νούμερο προκειμένου να πλουτίσει μία μερίδα ανθρώπων ανάμεσά τους και η οικογένεια του Προέδρου, το να το συζητάει κανείς με αυτή τη λογική μοιάζει με πολυτέλεια. Δεν θα έπρεπε, ξανά. Αλλά έτσι είναι.

Η ουσία όμως είναι αλλού. Η δήλωση Αναστασιάδη και η σκόπιμη διαρροή αυτών των πληροφοριών έχει, όπως είπα και πριν, πολιτικές προεκτάσεις, εξαιρετικά σοβαρές μάλιστα, διότι αγγίζει την ουσία του Κυπριακού.

Τι είναι οι Τουρκοκύπριοι για την Κυπριακή Δημοκρατία; Είναι πολίτες της; Ας υποθέσουμε ότι στο μυαλό του Προέδρου είναι. Ας το δεχτούμε χάριν συζήτησης αλλά και αποφεύγοντας να μπούμε στο εξίσου προβληματικό και λανθασμένο επιχείρημά του για τις 97 χιλιάδες οι οποίοι κατέχουν έγγραφα. Ένα επιχείρημα το οποίο μπορεί να παραπέμπει στα μυαλά διχοτομιστών και στο ότι, μόνο αυτές οι 97 χιλιάδες θεωρούμε -και αποδεχόμαστε- ότι έχουν κάποια σχέση με την Κυπριακή Δημοκρατία. Με τους υπόλοιπους να διεκδικούν κάποια μορφή αυτοδιάθεσης, μη έχοντας άλλη επιλογή; Ας μην μπούμε όμως καν σ’ αυτό.

Είναι συμπολίτες μας οι Τουρκοκύπριοι; Το δέχεται επιτέλους ο Πρόεδρος; Θαυμάσια. Αυτή η ιδιότητα είναι διαρκής; Είναι ε; Υπέροχα τότε. Γιατί δεν παρεμβαίνει ο Πρόεδρος όταν οι Τουρκοκύπριοι βγαίνουν στους δρόμους για τα δικαιώματά τους για να εξηγήσει στη διεθνή κοινή γνώμη ότι αυτοί που ζουν απέναντι είναι υπήκοοι του κοινού μας κράτους και ότι ο ίδιος ενδιαφέρεται καθηκόντως αν μη τι άλλο για την ασφάλεια και την ευημερία τους;

Πότε αλήθεια ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έθεσε αυτό το θέμα ως προτεραιότητα ή έκανε το παραμικρό για να βοηθήσει τους Τουρκοκύπριους συμπολίτες μας; Μήπως όταν, χωρίς να υπάρχει ακόμα λόγος, έκλεινε το οδόφραγμα της Λήδρας για να αποσπάσει την προσοχή του κόσμου από την αρχική, κακή διαχείρηση του κορωνοϊού και έριχνε η Αστυνομία σπρέι στους Τ/Κ που διαμαρτύρονταν;

Η μοναδική φορά που το επικαλέστηκε ήταν τις προάλλες στη Γενεύη, ως επιχείρημα κατά του Τατάρ και για να δείξει ότι εκείνος αίφνης εκπροσωπεί και τους Τ/Κ. Πώς όμως τους εκπροσωπεί; Ως ίσους;

Διότι η όλη προσέγγιση του Προέδρου δεν παραπέμπει σε κάτι τέτοιο. Απεναντίας, ελλείψει και άλλων στοιχείων τα οποία να μαρτυρούν το όποιο πραγματικό ενδιαφέρον της κυβέρνησης Αναστασιάδη για τους Τ/Κ και το μέλλον τους, το πατρονάρισμα ενός Προέδρου ο οποίος θεωρεί ότι επειδή οι Τ/Κ απέκτησαν έγγραφα της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει αποκτήσει και εκείνος το δικαίωμα να μιλά εκ μέρους τους και ενίοτε να παίζει πολιτικά χρησιμοποιώντας τους, πλήττει από μόνο του ένα και βασικό πράγμα: την όποια αξιοπιστία μπορεί να έχει το κράτος στα μάτια των Τουρκοκυπρίων.

Ενισχύει επίσης στην άλλη κοινότητα και αυτό είναι το χειρότερο, την αίσθηση ότι οι Ε/Κ θυμούνται τους Τ/Κ μόνο όταν αυτό τους εξυπηρετεί και πως όταν το κάνουν τους αντιμετωπίζουν ως ο εκπρόσωπος του κράτους ο οποίος αποφασίζει για τους ίδιους, ως μειονότητα άρα και όχι ως ισότιμο μέρος.

Αυτό έκανε ο Πρόεδρος και πάλι. Διότι εάν τους αντιμετώπιζε ως ίσους δεν θα μιλούσε εκ μέρους τους -και αυτό μόνο όταν του συμφέρει για να λαϊκίσει- ούτε και θα έπαιζε με το ζήτημα του εάν αποτείνονται ή όχι για έγγραφα τα οποία ως πολίτες της κοινής χώρας μας δικαιούνται, ούτως ή άλλως.

Γιατί το έκανε αλήθεια; Δεν μπορεί να καταλάβει ότι σπρώχνει έτσι τους Τ/Κ μακριά από εμάς; Φυσικά και το καταλαβαίνει. Ίσως βέβαια με τα πολλά διαβατήρια που πούλησε να βλέπει το κυπριακό διαβατήριο ως εμπορικό είδος το οποίο ανήκει στην οικογένειά του και στους φίλους του. Μπορεί. Αλλά δεν είναι. Και κάνει ζημιά στο τέλος. Μεγάλη μάλιστα.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.