Φόρμα αναζήτησης

Δώστε ΜΟΕ στο λαό

Το Κυπριακό, είναι από τα πλέον δυσεπίλυτα ζητήματα. Δεν χρειάζεται κανείς να επιχειρηματολογήσει με στοιχεία, δεδομένα και ιδιαίτερη εμβάθυνση. Διαπιστώνεται και μόνο από τη μακροχρόνια παραμονή σε ένα status quo το οποίο διαιωνίζει μια κατάσταση ανασφάλειας και στις δύο πλευρές, για την οποία δεν υπάρχει λαϊκή αντίδραση.
Στη μεν τουρκοκυπριακή πλευρά η ανασφάλεια εντοπίζεται στη διεθνή απομόνωση, με συνεπακόλουθο την απόλυτη εξάρτηση από την Τουρκία και στη δε ελληνοκυπριακή στη μόνιμη απειλή εξαιτίας της παρουσίας χιλιάδων τουρκικών στρατευμάτων στο έδαφος της Κύπρου.

Το γλειφιτζούρι για τη σιωπηρή αποδοχή της μάζας είναι η ευημερία. Στην ελληνοκυπριακή πλευρά με την ανάπτυξη ενός αναγνωρισμένου διεθνώς κράτους, ενταγμένου στην ΕΕ, με μια μικρή και ευέλικτη οικονομία, η οποία δύναται να ορθοποδεί ακόμα και κάτω από τις πλέον δυσοίωνες διεθνώς συγκυρίες και στην τουρκοκυπριακή πλευρά με την ανενόχλητη εκμετάλλευση των ελληνοκυπριακών περιουσιών, οι οποίες περιήλθαν στην κατοχή Τουρκοκυπρίων μετά το 1974.

Η διάνοιξη των οδοφραγμάτων το 2003 έδωσε νέα διάσταση στην υπάρχουσα κατάσταση στην Κύπρο. Κι ενώ κανείς ανέμενε ότι θα ήταν ένα μέτρο που θα οδηγούσε σταδιακά στην επίλυση του ζητήματος, αντ’ αυτού μετά από 16 χρόνια παραμένουμε στο ίδιο status quo με καινούριες ανάγκες, οι οποίες προκύπτουν από τις  διελεύσεις Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων από τα οδοφράγματα, που δημιούργησαν δεσμούς, οικονομικούς, επαγγελματικούς, συναισθηματικούς, συνεργασίας, φιλικούς, συναλλαγών και άλλους.

Πολλές από αυτές τις ανάγκες ικανοποιήθηκαν για να ξεκινήσει μια σειρά από θετικές δράσεις. Άνοιξαν νέα σημεία διελεύσεων, εκμεταλλευτήκαμε το γεγονός για να προχωρήσουμε στη διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και στις δύο πλευρές, άνθρωποι που αφοσιώθηκαν στον αγώνα για ανεύρεση της τύχης αγνοουμένων, επέκτειναν τις έρευνές τους σε όλο το νησί συμβάλλοντας καθοριστικά και πολλές φορές με επιτυχία στον σκοπό τους, διευκολύνθηκαν οι συναλλαγές με τον κανονισμό της πράσινης γραμμής για να αναπτυχθούν συνεργασίες ανάμεσα σε ανθρώπους στις δύο κοινότητες και τώρα συντονίζουμε τηλέφωνα και ηλεκτρισμό.

Όλα ανεξαιρέτως θετικά. Τίποτα αρνητικό. Ο απώτερος στόχος όμως είναι η επίλυση του Κυπριακού. Η διευκόλυνση της συνύπαρξης σε συνθήκες status quo, είναι καλοδεχούμενη και εποικοδομητική, αν παράλληλα με αυτήν, καταβάλλονται ειλικρινείς προσπάθειες για λύση. Αν το δεύτερο συστατικό λείπει, τότε ενέχεται σοβαρά ο κίνδυνος ενός ακόμα «βολέματος» σε συνθήκες διαίρεσης και ανασφάλειας, με τις πιθανότητες διαιώνισής του να αυξάνονται.

Δεδομένου ότι προς την κατεύθυνση της επίτευξης λύσης, δεν σημειώθηκε κάποια ουσιαστική πρόοδος και δεδομένης της ευρύτερης διεκδικητικής νωχελικότητας η πανηγυρική στάση απέναντι στη νέα εξαγγελία των ΜΟΕ (Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης) δεν δικαιολογείται. Εκτός κι αν αλλάξουμε τον στόχο από καλή λύση σε καλή γειτονία.